Algemeen

Wat is Tantra eigenlijk?

Daar hebben verschillende stromingen verschillende antwoorden op. Tantra wordt vaak onmiddellijk geassocieerd met seks. Wij omschrijven Tantra als 'Ja zeggen tegen alles wat zich in je ervaring aandient'. We zien Tantra als een spiritueel pad, waarin je de diepte en de oppervlakte van het leven leert kennen door het onderzoeken van je eigen directe ervaring. Tantra is dus geen 'geloof'. Wat Tantra onderscheidt van veel andere spirituele stromingen, is dat we niet alleen werken met bewustzijn, maar ook met de kracht van de vitale levensenergie. Tantra biedt heel veel verschillende soorten werkvormen en meditaties die je kunnen helpen om het leven in alle uitdrukkingsvormen volledig te beleven: met alle uitdagingen, schoonheid, rijkdom en intensiteit, zonder aan iets vast te houden en in contact met de onderliggende ruimte en stilte. Tantra sluit in wat we in onze cultuur ‘seksualiteit’ noemen, maar de reikwijdte is oneindig veel groter. We vertellen je uitgebreider over Tantra in onze visie.

Waarom zou ik bij jullie Tantra doen?

In het huidige aanbod is dat een hele zinnige vraag. Je zult bij ons bijvoorbeeld niet veel nadruk op seksuele handelingen vinden. Als je op zoek bent naar verdieping en verruiming van je bewustzijn, kunnen we je weer wel heel goed verder helpen. We zijn toegewijd aan jouw hele groei, niet alleen aan die van een deel van je. We raden je dan ook af om bij ons een retraite te doen om al je vermeende gemiste seksuele fantasieën tot leven te laten komen. Daar hebben we niet speciaal een oordeel over, het is alleen niet wat wij je zullen bieden in onze groepen. Je kunt wel weer heel goed bij ons terecht als je interesse uitgaat naar zelfonderzoek, bewustzijn en vitaliteit met betrekking tot je hele wezen.

Wanneer is Tantra iets voor mij?

Hier kunnen we je een richting aangeven: als je geïnteresseerd bent in diepere lagen van jezelf dan die je in eerste instantie aantreft, als je behoefte hebt aan meer intimiteit in je leven, als je het gevoel hebt dat je vervulling probeert te krijgen op plekken die dat niet zullen geven, als je jezelf opgedroogd en ongeïnteresseerd door het leven ziet gaan, als je je vitaliteit én je bewustzijn wilt ontwikkelen, als je meer diepte en volte in je leven wilt ervaren, als je meer wilt begrijpen van het mysterie van het bestaan. Een eenvoudig gevoel van aantrekkingskracht kan ook een goede leidraad zijn. Je ervaring zal het je leren. Je kunt altijd een keer naar een Taste komen om een betere afweging te kunnen maken of Tantra iets voor je is, en of onze benadering je aanspreekt.

Ik heb al ervaring met Tantra of spiritualiteit, is het nog nodig om een introductiegroep te doen?

Het woord 'introductie' is een beetje misleidend, omdat de groep in zichzelf een diep en transformatief proces is, dat je in verschillende fases van je leven en ontwikkeling opnieuw zou kunnen doen. En dat gebeurt ook vaak: veel mensen ervaren het als bijzonder waardevol om de introductiegroep nog een tweede of derde keer te volgen, zelfs nadat ze de tweejarige Tantratraining hebben gedaan. We noemen het toch een introductiegroep, omdat we willen dat iedereen die vervolggroepen bij ons doet, eerst geproefd heeft van onze benadering van het werk en bekend is met de specifieke oefeningen en concepten die we in de introductiegroep introduceren. Als je twijfelt of deze retraite iets voor je is, zou een oriënterend gesprek misschien iets voor je kunnen zijn.

Waar kan ik al iets lezen over Tantra?

Iedere zes weken sturen we een mail naar studenten en geïnteresseerden waarin we een nieuwe podcast, video of artikel onder je aandacht brengen. Je kan je daarvoor hier inschrijven. Deze artikelen en video's zijn altijd beschikbaar via onze blog: Thuis verdiepen. Je kunt ook eens ons Youtube kanaal bekijken.

Tantra leer je niet uit boeken, maar ze kunnen je wel steunen in je zelfonderzoek. Daarom hebben we een leeslijst opgesteld met boeken die onze trainers inspireren.

Mocht je met vragen blijven zitten, ben je altijd welkom om te bellen met ons kantoor op dinsdag en donderdagochtend tussen 09:00 en 13:00 uur. Als je ons graag wat langer live zou willen spreken, kunnen we een afspraak maken voor een oriënterend gesprek met één van de trainers uit de retraite waar je over twijfelt.

Ik hoor de laatste tijd slechte verhalen over Tantra. Hoe veilig is het bij jullie?

Hieronder volgt een respons van Carla Verberk, oprichtster van het Centrum voor Tantra, op het artikel over TNT dat een poosje geleden in de Volkskrant verscheen:

'Realiseer je goed dat onder de naam 'Tantra' van alles wordt aangeboden. Onze trainingen vinden grotendeels plaats in groepsaccommodatie Meeuwenveen in Havelte. Deze accommodatie heeft meerdere gebouwen en soms werkten we daar tegelijkertijd met TNT (The New Tantra). We hebben hun aanwezigheid daar regelmatig als onprettig ervaren.
Hoewel we zelf geen ervaring hebben met hun werkwijze, horen we er zo nu en dan wat over van onze eigen studenten en we lezen er nu schokkende berichten over in de media. Als het waar is wat er in de krant staat, dan distantiëren we ons volledig van de manier waarop TNT met haar studenten om is gegaan.
We willen studenten die enthousiast zijn over Tantra en daar over delen met kennissen en vrienden, op het hart drukken om voorzichtig te zijn met het aanraden van Tantra in het algemeen. Groepsleiders maken hun eigen (meer of minder gerijpte) interpretatie van Tantra en sommigen misbruiken hun macht. Laat je goed informeren en neem je onderscheidend vermogen mee op het moment dat je je inschrijft of deelneemt aan een Tantra cursus.'

In haar artikel 'Een Tantrisch perspectief op #Metoo', vind je Carla's uitgebreide en genuanceerde visie over het onderwerp van misbruik in de wereld van Tantra.

I don't speak Dutch, can I join your retreats?

The past 30 years we have been exclusively teaching in Dutch. There is not enough time to translate everything during the retreat. So if you don't speak it well, this means that you will miss out on a lot of the depth and nuances of the retreat. That is why we advise you not to join.

However, we receive quite some requests for English spoken retreats, so we are currently considering planning them. If you are interested, please leave your email address here. We will inform you as soon as we have more news about English spoken programs or upload English content to our website - no obligations of course.

Ik heb een klacht. Waar kan ik terecht?

Dat spijt ons. Ergens is er iets niet goed gegaan als je een klacht over ons werk hebt en dat kan gebeuren. We zoeken graag samen uit wat er is gebeurd en hoe we tot een voor allen bevredigende oplossing kunnen komen. Je kunt een klacht bij ons indienen via info@centrumvoortantra.nl. In de onderwerpregel graag het woord 'Klacht' opnemen. Wil je in je mail beschrijven:
- waar en wanneer je klacht is ontstaan
- op wie de klacht betrekking heeft
- wat de inhoud van je klacht is
- op welke manier je je klacht graag opgelost ziet
Wij zullen een bevestiging van ontvangst sturen en binnen twee weken met een concreet voorstel komen. In dat voorstel zullen we je uitnodigen voor een gesprek met een van onze interne bemiddelaars.

Deze zal een aparte afspraak met je maken om je te horen. Dat zal hij ook doen met degene(n) wie de klacht betreft. Ook zal hij een gesprek met beide partijen voorstellen. Afspraken over data en tijden worden in onderling overleg gemaakt. Degenen die de klacht betreft zullen inzage krijgen in je bericht. We gaan graag in gesprek over je klacht, dus blijf er niet mee zitten.

Buitenlandse groepen en het klimaat: hoe gaat dat samen?

Er zijn een aantal groepen vanuit het Centrum voor Tantra die in het buitenland gegeven worden. Alhoewel deze plekken ook te bereiken zijn per trein, auto en/of boot zal er zeer waarschijnlijk ook worden gevlogen. We zijn ons bewust van de impact van vliegen op het klimaat en binnen het Centrum voor Tantra zijn we hierover in gesprek.
De reden dat we tóch een groep in het buitenland organiseren, is dat we soms een mogelijkheid willen bieden om je terug te trekken in de stilte en ongerepte natuur. Een uitzonderlijke natuurervaring die we in Nederland niet kunnen bieden.

Er zijn een aantal praktische dingen die gedaan kunnen worden om een vlucht te compenseren. Zo kun je een donatie doen bij 'Treesforall'; dit is een organisatie die zich puur en alleen richt op herbebossing. In herbebossing wordt minder geïnvesteerd dan alternatieve energie, waardoor het geld van donaties des te belangrijker is. Daarnaast kun je kiezen van een groenere en directe vlucht, reizen in economy class met zo weinig mogelijk bagage en lokaal eten op de plaats van bestemming.

Ik identificeer me anders dan mannelijk of vrouwelijk, is een groep bij jullie volgen dan wel passend voor mij?

Het is niet nodig om je te identificeren met mannelijk of vrouwelijk om aan onze groepen mee te doen. Het pad van tantra gaat in de richting van je steeds minder identificeren met welke vorm dan ook. Je leert jezelf steeds meer kennen als een gevoelige bewuste aanwezigheid, die vele vormen aan kan nemen, maar die zich met geen enkele vorm hoeft te identificeren en zich tot geen enkele vorm hoeft te beperken.

We besteden hier vooral aandacht aan in onze training en kijken vanuit dit perspectief dan ook naar hoe we als man of vrouw zijn geconditioneerd en hoe we hier meer ruimte kunnen krijgen; en meer vrijheid om ieder moment te zijn wie we op dat moment blijken te zijn.

Dus je bent helemaal welkom met waar jij mee bezig bent en met waar jij je op dit moment al dan niet mee identificeert. Zo kun je aan alle oefeningen en structuren gewoon meedoen, ze zijn toegankelijk voor iedereen.

We werken soms wel met de mannen en de vrouwen apart. Dat betekent niet dat je je dan ook man of vrouw zou moeten ‘voelen’. Heb je zowel een yoni als een vajra of geen van beiden, dan mag je die dag natuurlijk kiezen aan welke groep je meedoet.

Als je interesse hebt in een groep kun je voorafgaand ook altijd met ons kantoor bespreken als je denkt ergens tegen aan te lopen. En eenmaal in een groep kun je met de trainer van de specifieke groep kijken hoe je een oefening kunt benaderen, mocht je daar behoefte aan hebben.

 

Over onze Introductiegroepen

Waarom vragen jullie me om een hele week te komen?

We krijgen regelmatig de vraag of we niet ook een introductie tot Tantra kunnen geven in een weekend. We hebben in het verleden geëxperimenteerd met kortere groepen, maar daarin konden we niet overbrengen wat voor ons de kern van Tantra is. Tantra is een proces van verfijnd openen en ontvouwen. Dat heeft tijd nodig, veel tijd. Het is onze ervaring dat je, om iets van de subtiliteit en finesses van Tantra te kunnen 'pakken', tenminste een hele week nodig hebt. Zodat je meer en meer kunt 'zakken' in het proces. De aandacht, de oefeningen, het samenzijn, de vrijheid en veiligheid die langzaamaan ontstaat, de locatie, de sfeer; alles draagt bij aan het onderzoek naar diepere lagen van onszelf en het bestaan.

Overigens hebben veel deelnemers aan het eind van de introductiegroep niet het idee dat ze een hele week in Havelte waren...

Waarom kosten jullie weken wat ze kosten?

We realiseren ons dat onze groepen best een investering vragen, zeker wanneer je nog niet weet wat je ervoor krijgt. Anderzijds horen we na afloop vaak dat de waarde van de groep veel, veel meer is dan wat je er voor hebt betaald. "Dit scheelt tien jaar therapie," zei een deelneemster ooit.

Er is de praktische realiteit dat we 7 dagen lang, 24 uur per dag bij elkaar zijn, en dat al die tijd twee zeer ervaren trainers, vier assistenten en twee geweldige koks tot je beschikking staan. Je mag je ontspannen en verwonderen in een rijk verzorgde omgeving. Maar liefst de helft van het totale bedrag dat je betaalt voor je deelname, wordt uitgegeven aan onkosten: de huur van een groepsruimte middenin het groen, je overnachting en het heerlijke eten. Van wat daar van over blijft gaat vervolgens 40%  naar de organisatie van het bedrijf en 60% naar de trainers. Wanneer de financiën echt een belemmerende factor voor je zijn, hebben we mogelijk een oplossing voor je bij de vraag: "Ik heb weinig geld, hoe kan ik toch meedoen? hierboven.

Hoe garanderen jullie dat er niemand over mijn grenzen gaat?
Het is onderdeel van menselijk contact dat we zo nu en dan eens over iemands grenzen gaan. Of iemand anders gaat over jouw grenzen heen. Dat is misschien niet altijd prettig, maar zolang het binnen bepaalde kaders blijft, zien we het als een leerzaam gebied.
(Seksuele) Agressie is hier natuurlijk helemaal uitgesloten!
Maar dat iemand bijvoorbeeld net te dichtbij komt, terwijl jij liever afstand hebt, dat is deel van contact. Zo leer je elkaar en jezelf kennen. Je kunt leren om je hierover uit te drukken. Als we dit grensvlak niet meer mogen betreden, komen we met zijn allen in een gevangenis terecht. En tegelijkertijd is het in sommige situaties nog zo makkelijk niet om te herkennen of het nou een probeersel in het contact is, of grensoverschrijdend met voorbedachte rade. Dat zullen we met elkaar moeten uitvinden.
Voor iemand die geen stop kan zeggen, is er veel te leren. Want in het dagelijks leven heb je die vaardigheid ook nodig. We hebben in de introductieweek een structuur die hier heel specifiek op ingaat.
Tegelijkertijd kan het gebeuren dat je iets hebt toegelaten waar je je later niet zo gelukkig over voelt. Wat gebeurt je daar eigenlijk? We steunen je in je onderzoek. We zijn beschikbaar voor je, zowel in onze deelrondes als 'in de wandelgangen'. Mogelijk zul je opnieuw in gesprek willen gaan met degene die over je grenzen is gegaan; ook daar zullen we je in ondersteunen.  Zo kan je misschien ontdekken dat er geen kwaad in de zin was. Je bent op een gevoeligheid gestuit waar jullie je met nieuwe liefde en mildheid gewaar van kunnen worden.
We nemen niet voor niks echt de tijd voor onze introductie tot Tantra. Intensere structuren bieden we pas later in de introductieweek aan, en we werken in de introductieweek niet met expliciet seksuele beoefeningen. Je leert allereerst jezelf beter te voelen. En als iedereen in de groep dat doet, wordt het hele veld gaandeweg veel gevoeliger en veiliger.
Je mag altijd 'Stop' zeggen. Dat leggen we aan het begin van de week uit, zodat iedereen weet dat je dan ook echt stopt. Het kan best spannend zijn om dat midden in een oefening te doen, en daarom steunen we je dan ook altijd om dat echt te doen als dat voor je nodig is. Daar hoef je ook nooit verantwoording over af te leggen: jij bepaalt altijd wat je wel en niet wilt.
Als laatste: natuurlijk letten wij ook op! Wij zijn altijd in de zaal tijdens het programma, we zijn altijd in het pand tijdens de trainingen. En we spreken mensen aan op onplezierig gedrag. Al gebeurt dat zelden. Want iedereen die bij ons een introductieweek wil doen, krijgt eerst iemand van kantoor aan de lijn voor een intake gesprek. Als zij het idee hebben dat iemand om de verkeerde redenen komt, dan krijgt diegene geen plek in de groep. En in het uiterste geval dat iemand toch maf gaat doen in een training, dan zullen we die persoon vragen om te vertrekken.
Waarom vragen jullie me corvee te doen?

Het doen van eenvoudige dagelijkse handelingen zien we als ondersteunend en aardend bij het proceswerk dat diep kan gaan. Door te beoefenen om eenvoudige handelingen met aandacht te doen, leer je bovendien iets over hoe je Tantra kunt integreren in je dagelijks leven. De koks die tijdens onze retraites voor ons koken, zijn ervaren Tantrika's en begrijpen veel van het proces waar je door heen gaat tijdens onze groepen. Fijn om te weten als je de wortels aan het raspen bent in de keuken.

Als er meer stafleden in ons gebouw zouden bewegen voor bijvoorbeeld de schoonmaak en de afwas, zou dat mogelijk ook gaan voelen als pottenkijkers.

Moet ik uit de kleren bij jullie?

Nee. Je 'moet' bij ons überhaupt nooit iets. We zullen je altijd ondersteunen wanneer je een grens aangeeft en niet mee zou willen doen aan een oefening.

In Tantra worden de woorden 'naakt zijn' in eerste plaats gebruikt als een metafoor voor 'ongepantserd' zijn. Wanneer je ongepantserd bent, sta je open voor het leven, voor je innerlijke ervaring, voor contact met je omgeving. Er is echter ook geen verbod op naakt; soms is het heerlijk om bloot te zijn. Fysieke naaktheid opent een heel speciale ruimte, maar alleen wanneer je dat zelf wilt en in afstemming op je omgeving. In diepere meditaties werken we soms expliciet met naaktheid; in de Tantratraining en in sommige andere vervolgretraites. Maar ook daar is voor ons altijd belangrijker dat je ontspannen aanwezig kan blijven, dan dat je naakt bent.

Wie kan ik verwachten in zo’n week?

Meestal doen er aan onze introductiegroepen zo'n 30 tot 40 deelnemers mee. De staf is bij een volle groep acht man sterk: twee zeer ervaren trainers, vier assistenten die allemaal de Tantratraining hebben gedaan en een kok en zijn/haar maat. We streven naar een balans in de verhouding tussen mannen en vrouwen (liefst 50/50), tussen singles en stellen, en verschillende leeftijdsgroepen. We kunnen na 25 jaar trainingen zeggen dat we uit heel veel verschillende plekken van de maatschappij studenten ontvangen.  Daarvoor zijn we erg dankbaar. Er is meestal een inspirerende mix van beginners en mensen met (veel) ervaring op het spirituele pad. Sommige van onze introductiegroepen richten zich op een specifieke doelgroep, zoals stellen, vrouwen of jongeren tussen 20 en 35 jaar.

Hoe kan ik me het beste voorbereiden op een introductieweek?

Daar is geen speciaal recept voor. De week werkt als je op het allerlaatst je tas inpakt, maar ook als je vanaf nu elke dag in je dagboek schrijft over waar je allemaal doorheen gaat als je alleen al aan de groep denkt... Tantra is geïnteresseerd in je werkelijke ervaring, en die is er altijd: of je je nu 'open' voelt voor het proces of juist behoefte hebt om eerst de kat uit de boom te kijken.

Op praktisch gebied raden we je aan de email met informatie goed te lezen, eventuele dieetwensen op tijd aan ons door te geven en te zorgen dat je enigszins uitgerust bent voor je aan de groep begint. Het is ook erg prettig om het weekend na de groep vrij te houden, zodat je in het moment kunt voelen waar je behoefte aan hebt en rustig kunt nagenieten en verteren. Geen zorgen: je kunt niet 'mislukken’ in Tantra.

Hoe vertel ik mijn vriend(inn)en dat ik Tantra doe?

Je zou kunnen vertellen over wat het met je doet om gevoeliger en bewuster te zijn in contact met jezelf en met anderen. Eventueel zou je kunnen zeggen dat je een meditatie-retraite hebt gedaan, waarin we ook gewerkt hebben met het wakker maken van je vitale energie. Als je daar interesse in ontmoet, zou je verder kunnen praten en dan eens kijken waar je vrienden vragen over stellen. Maar misschien vertel je wel helemaal niks en voelen je vrienden vanzelf dat er iets in je is gebeurd. Als je in een van onze retraites bent geweest en je wilt je ervaring delen, praat dan in ieder geval alleen over je eigen ervaring en noem geen namen van de anderen. Dat garandeert een veilige sfeer waarbinnen iedereen zich in goede handen weet.

Ik heb dieetwensen, kan daar rekening mee gehouden worden?

Het eten tijdens onze retraites is vegetarisch en wordt met veel zorg bereid. De koks kunnen rekening houden met een medisch noodzakelijk dieet. Je informeert de kok hier zelf uiterlijk twee weken voor aanvang van de retraite over.

Een vriendelijk (doch dringend) bericht van onze koks:

Het koken voor diëten vraagt veel extra aandacht en energie van ons. We zouden jullie willen vragen dit in gedachten te houden bij het doorgeven van dieetwensen. We doen ons best om voor iedereen een voedzame maaltijd neer te zetten maar het is niet haalbaar om voor iedereen aparte gerechten te bereiden. We vragen je om vervangende producten zoals glutenvrij brood of lactosevrije yoghurt zelf mee te nemen. In sommige gevallen van zeer beperkende diëten kunnen we je vragen zelf af en toe iets klaar te maken. We horen graag tijdig van je om te overleggen wat de mogelijkheden zijn.

 

Over aanmelden, betalingen, voorwaarden en annuleren

Hoe meld ik me aan voor een (introductie)groep?

Bij elke retraite vind je een knop 'inschrijven'. Hier vul je je gegevens in, en kies je op welke datum je naar een groep wilt komen, als er meerdere data zijn. Ook vul je hier de gegevens van je partner in, als jullie met zijn tweeën komen.

Voor onze open retraites kan iedereen zich inschrijven. Voor onze introductiegroepen houden we een korte telefonische intake (max 15 minuten). Voor vervolgretraites kun je je alleen inschrijven als je een introductieweek bij ons hebt gedaan. Als een groep vol is, zullen we je dat zo snel mogelijk vertellen.

Voor de Tantratraining - waarvoor de introductieweek een voorwaarde is - is een intake vereist. We vragen je hiervoor ook om een brief te schrijven naar aanleiding van een aantal thema's. Hetzelfde geldt voor de Mysterieschool  - waarvoor de Tantratraining een voorwaarde is.

Moet ik ook verblijfskosten betalen als ik ergens anders overnacht?

Tijdens onze residentiële retraites zijn de verblijfskosten inbegrepen: alle overnachtingen op een 2- of 3-persoonskamer, iedere dag drie vegetarische maaltijden en het gebruik van de voorzieningen van de accommodatie. We gebruiken voor ons programma alle groepsruimtes, de keuken, het sanitair en de tuin. Deze kosten horen dus bij de prijs voor de training, óók als je besluit om in je camper te slapen, of in een tentje op het grasveld naast de accommodatie. We splitsen deze kosten uit, om je inzicht te geven in waar je geld naar toe gaat als je een retraite bij ons boekt. Ook is er op de verblijfskosten een ander BTW tarief (9%) van toepassing dan op de trainingskosten (21%). Voor sommige deelnemers is een deel op te voeren als beroepskosten.

Waarom we graag met z'n allen op dezelfde plek overnachten? Onze programma's zijn intensief, en de dagen lang. Het is heerlijk om 's avonds alleen maar de trap op te hoeven om je bed in te rollen. Maar het is niet alleen handig: zo samen ontwaken, elkaar tegenkomen op de gang en later weer tijdens een oefening in de zaal: het versterkt ons eigen en het groepsproces om een tijdje zo dicht bij elkaar te leven.

Wat zijn jullie annuleringsvoorwaarden en algemene voorwaarden?

Klik hier voor onze annuleringsvoorwaarden.
Klik hier voor onze algemene voorwaarden.

Ik heb weinig geld, hoe kan ik toch meedoen?

We realiseren ons dat meedoen aan onze residentiële programma's geld (en tijd) kost. Als je graag mee wilt doen, maar meent dat dat door jouw financiële omstandigheden niet kan, kan je mogelijk aanspraak doen op een fonds voor steun.

Stichting Witte Tara is 'ons' fonds: een aparte organisatie met als missie om onze retraites toegankelijk te maken voor iedereen, ongeacht zijn/haar financiële situatie. Dit fonds krijgt een percentage van de winst van het Centrum én ontvangt giften van studenten en sympathisanten.

NB: Je krijgt nooit de hele cursusprijs uitgekeerd door Stichting Witte Tara, altijd maximaal ongeveer de helft.

NB: Mocht je gehoord hebben van de stichting Ruimhartig; deze is onlangs opgeheven.

Let op: Indien je al toegelaten bent in een (introductie)groep en reeds de praktische informatie en de factuur hebt ontvangen en hierna toch nog een aanvraag indient bij Stichting Witte Tara, houd dan bij honorering van de aanvraag rekening met extra administratiekosten van 30 euro voor het aanmaken van een creditfactuur en de nieuwe factuur.

* De daadwerkelijke aanmelding voor een training gaat via ons Centrum en het is belangrijk om dat eerst te doen, alvorens een aanvraag bij  Stichting Witte Tara in te dienen. Het is nodig om eerst een plaats in de betreffende groep bij ons te reserveren tot helder wordt of je aanvraag gehonoreerd is. Laat het ons weten als je van plan bent een aanvraag in te dienen, dan kunnen we even kijken of daar nog ruimte voor is in de groep waar je je voor aan wilt melden en of er nog plek is in de desbetreffende groep.

Tip: open een speciale spaarrekening en zet vanaf nu elke maand een vast bedrag opzij.

Ik zou anderen best financieel willen ondersteunen om een training bij het CvT te kunnen volgen. Hoe kan ik dat doen?

Je kunt met donaties bijdragen aan het fonds Witte Tara. Daarmee maak je onderdeel uit van de cirkel van geven (doneren) en ontvangen (een donatie aanvragen). Bovendien werkt dit proces ook omgekeerd: met een donatie ontvang je en met aanvragen geef je.

 

Overig

Geven de leraren van jullie centrum individuele sessies?

Hieronder vind je een overzicht van trainers die privé sessies aanbieden.

Carla Verberk: carla@centrumvoortantra.nl
Remmelt van Kleef: remmelt@centrumvoortantra.nl
Martina Roos Gijsbers: martina@centrumvoortantra.nl
Eef Hengst: eef@centrumvoortantra.nl
Marije Oostindie: marije@centrumvoortantra.nl
Robijn den Hertog: info@robijndenhertog.nl

NB: Remmelt en Carla geven alleen sessies en intakes aan deelnemers van de Tantra Training en de Mysterieschool.
De individuele sessies van leraren van het Centrum voor Tantra vallen niet onder de verantwoordelijkheid van het CvT en worden ook niet door het CvT georganiseerd.

Waar vind ik jullie?

Klik hier voor de routebeschrijving.

Ik ben journalist/programmamaker, staan jullie open voor een interview?

In principe wel, Tantra verbindt zich graag met de wereld. We hebben in het verleden interviews gegeven, o.a. voor ParoolTrouwConscious TV. Soms past het, soms niet. Het lastige is dat journalistiek zich vaak kenmerkt door professionele beschouwelijkheid, waar Tantra je nou juist vraagt die te laten varen om vol in je ervaring te kunnen zijn. Het liefst werken we daarom met schrijvers en journalisten die zelf werkelijk interesse hebben in bewustzijnswerk, en een introductieweek bij ons hebben gedaan of er voor openstaan er een te doen vanuit persoonlijke interesse. Je kunt hierover contact opnemen met Kim Bruggeman, zij is ons aanspreekpunt voor pers en publiciteit.

Mag ik opnames maken tijdens jullie retraites?

We willen je graag nog iets vertellen over het maken van opnames tijdens onze trainingen. In een tijd waarin iedereen gemakkelijk foto’s, video’s en geluidsopnames maakt, willen we graag ook hier zorg dragen voor de vertrouwelijkheid en veiligheid van onze groepen. Daarom hebben we besloten dat het voor het geheel het beste is als je geen opnames maakt.

We stellen deze regels zodat iedereen zich kan overgeven aan het proces van de trainingen en zich niet bezig hoeft te houden met waar persoonlijke expressie, in welke vorm dan ook, ongevraagd op ongewenste plekken bewaard wordt en/of tevoorschijn kan komen.

In een enkel geval maken we zelf geluidsopnames. Dat doen we omdat we onszelf willen kunnen terugluisteren, of bijvoorbeeld om een deelnemer die met ons medeweten een deel van het programma moet missen door overmacht, toch mee te kunnen laten luisteren. Dit doen we altijd op een eigen opname-apparaat. Mocht je vragen hierover hebben, kun je altijd een van de trainers aanspreken.

 

Staat je vraag er niet bij? Dan kun je altijd contact met ons opnemen.