Algemeen

Wat is Tantra eigenlijk?

Daar hebben verschillende stromingen verschillende antwoorden op. Tantra wordt vaak onmiddellijk geassocieerd met seks. Wij omschrijven Tantra als 'Ja zeggen tegen alles wat zich in je ervaring aandient'. We zien Tantra als een spiritueel pad, waarin je de diepte en de oppervlakte van het leven leert kennen door het onderzoeken van je eigen directe ervaring. Tantra is dus geen 'geloof'. Wat Tantra onderscheidt van veel andere spirituele stromingen, is dat we niet alleen werken met bewustzijn, maar ook met de kracht van de vitale levensenergie. Tantra biedt heel veel verschillende soorten werkvormen en meditaties die je kunnen helpen om het leven in alle uitdrukkingsvormen volledig te beleven: met alle uitdagingen, schoonheid, rijkdom en intensiteit, zonder aan iets vast te houden en in contact met de onderliggende ruimte en stilte. Tantra sluit in wat we in onze cultuur ‘seksualiteit’ noemen, maar de reikwijdte is oneindig veel groter. We vertellen je uitgebreider over Tantra in onze visie.

Waarom zou ik bij jullie Tantra doen?

In het huidige aanbod is dat een hele zinnige vraag. Je zult bij ons bijvoorbeeld niet veel nadruk op seksuele handelingen vinden. Als je op zoek bent naar verdieping en verruiming van je bewustzijn, kunnen we je weer wel heel goed verder helpen. We zijn toegewijd aan jouw hele groei, niet alleen aan die van een deel van je. We raden je dan ook af om bij ons een retraite te doen om al je vermeende gemiste seksuele fantasieën tot leven te laten komen. Daar hebben we niet speciaal een oordeel over, het is alleen niet wat wij je zullen bieden in onze groepen. Je kunt wel weer heel goed bij ons terecht als je interesse uitgaat naar zelfonderzoek, bewustzijn en vitaliteit met betrekking tot je hele wezen.

Wanneer is Tantra iets voor mij?

Hier kunnen we je een richting aangeven: als je geïnteresseerd bent in diepere lagen van jezelf dan die je in eerste instantie aantreft, als je behoefte hebt aan meer intimiteit in je leven, als je het gevoel hebt dat je vervulling probeert te krijgen op plekken die dat niet zullen geven, als je jezelf opgedroogd en ongeïnteresseerd door het leven ziet gaan, als je je vitaliteit én je bewustzijn wilt ontwikkelen, als je meer diepte en volte in je leven wilt ervaren, als je meer wilt begrijpen van het mysterie van het bestaan. Een eenvoudig gevoel van aantrekkingskracht kan ook een goede leidraad zijn. Je ervaring zal het je leren. Je kunt altijd een keer naar een Taste komen om een betere afweging te kunnen maken of Tantra iets voor je is, en of onze benadering je aanspreekt.

Ik heb al ervaring met Tantra / spiritualiteit, is het nog nodig om een introductiegroep te doen?

Het woord 'introductie' is een beetje misleidend, omdat de groep in zichzelf een diep en transformatief proces is, dat je in verschillende fases van je leven en ontwikkeling opnieuw zou kunnen doen. En dat gebeurt ook vaak: veel mensen ervaren het als bijzonder waardevol om de introductiegroep nog een tweede of derde keer te volgen, zelfs nadat ze de tweejarige Tantratraining hebben gedaan. We noemen het toch een introductiegroep, omdat we willen dat iedereen die vervolggroepen bij ons doet, eerst geproefd heeft van onze benadering van het werk en bekend is met de specifieke oefeningen en concepten die we in de introductiegroep introduceren. Als je twijfelt of deze retraite iets voor je is, zou een oriënterend gesprek misschien iets voor je kunnen zijn.

Waar kan ik al iets lezen over Tantra?

Iedere maand sturen we een mail naar studenten en geïnteresseerden waarin we een nieuwe video of artikel onder je aandacht brengen. Je kan je daarvoor hier inschrijven. Deze artikelen en video's zijn altijd beschikbaar via onze blog: Thuis verdiepen. Je kunt ook eens ons Youtube kanaal bekijken.

Tantra leer je niet uit boeken, maar ze kunnen je wel steunen in je zelfonderzoek. Daarom hebben we een leeslijst opgesteld met boeken die onze trainers inspireren.

Mocht je met vragen blijven zitten, ben je altijd welkom om te bellen met ons kantoor op dinsdag en donderdagochtend tussen 09:00 en 13:00 uur. Als je ons graag wat langer live zou willen spreken, kunnen we een afspraak maken voor een oriënterend gesprek met één van de trainers uit de retraite waar je over twijfelt.

I don't speak Dutch, can I join your retreats?

All our retreats are in Dutch. If you don't speak it, you will miss out on a lot of the depth and nuances of the retreat. Also, there is not enough time to translate everything during the retreat. That is why we advise you not to join. However, we get this question more and more, so we consider creating an English spoken introduction to Tantra.

If you find yourself interested, please leave your email address here. We will inform you when we have more news about English spoken programs - no obligations.


Over de Taste of Tantra

Wat kan ik verwachten op zo’n middag?

Tantra is gebaat bij tijd, veel tijd. Daarom duurt onze introductiegroep ook een hele week. Omdat we snappen dat we best wat van je vragen om je daar direct aan te committeren, hebben we de Taste of Tantra in het leven geroepen. Een Taste duurt een ruime middag, en is echt een proeverij. Je krijgt daarin een eerste indruk van ons en onze benadering van Tantra. Dat wil zeggen dat je aan het eind niet een volledig beeld zal hebben van wat Tantra allemaal kan behelzen. We zullen iets vertellen over Tantra, maar we willen je vooral iets laten ervaren. Een Taste is daarom meestal een prettig dynamisch gebeuren, met veel afwisselende oefeningen. Na afloop is er tijd om je ervaringen te delen en vragen te stellen. Je kunt je hier voor een Taste.

Kan ik iemand meenemen?

Natuurlijk! Diegene moet zich wel ook inschrijven. Spontaan aan de deur komen kan niet, omdat de Tastes vaak bommetjevol zitten en we niemand willen teleurstellen.

Moet ik al ervaring hebben met Tantra?

Iedereen - mét of zonder ervaring - is welkom op de Taste. Er zijn ook andere avonden waarop je ook welkom bent zonder enige ervaring: de Tandava Avonden en de Tantra Mantra Dagen. Op deze manier kun je kennismaken met meerdere trainers en facetten van ons aanbod. Soms is dat heel fijn in het maken van een keuze over het al dan niet volgen van een Introductieweek (die je trouwens ook heel goed kunt volgen zonder ervaring met Tantra).


Over onze Introductiegroepen

Waarom vragen jullie me om een hele week komen?

We krijgen regelmatig de vraag of we niet ook een introductie tot Tantra kunnen geven in een weekend. We hebben in het verleden geëxperimenteerd met kortere groepen, maar daarin konden we niet overbrengen wat voor ons de kern van Tantra is. Tantra is een proces van verfijnd openen en ontvouwen. Dat heeft tijd nodig, veel tijd. Het is onze ervaring dat je, om iets van de subtiliteit en finesses van Tantra te kunnen 'pakken', tenminste een hele week nodig hebt. Zodat je meer en meer kunt 'zakken' in het proces. De aandacht, de oefeningen, het samenzijn, de vrijheid en veiligheid die langzaamaan ontstaat, de locatie, de sfeer; alles draagt bij aan het onderzoek naar diepere lagen van onszelf en het bestaan.

Overigens hebben veel deelnemers aan het eind van de introductiegroep niet het idee dat ze een hele week in Havelte waren... Als je twijfelt over een introductiegroep, raden we je aan om naar een Taste speciaal over onze introductiegroepen te komen.

Waarom kosten jullie weken wat ze kosten?

We realiseren ons dat onze groepen best een investering vragen, zeker wanneer je nog niet weet wat je ervoor krijgt. Anderzijds horen we na afloop meestal dat de waarde van de groep oneindig veel meer is dan wat het heeft gekost. "Dit scheelt tien jaar therapie," zei een deelneemster ooit. En er is de praktische realiteit dat we 7 dagen lang, 24 uur per dag bij elkaar zijn, en dat al die tijd twee zeer ervaren trainers, vier assistenten en twee geweldige koks tot je beschikking staan. Je mag je ontspannen en verwonderen in een rijk verzorgde omgeving. Maar liefst de helft van het totale bedrag dat je betaalt voor je deelname wordt uitgegeven aan onkosten: de huur van een fijne groepsruimte, je overnachting en het heerlijke eten. Van wat daar van over blijft gaat vervolgens 40%  naar de organisatie van het bedrijf (voor onder andere de administratie en de publiciteit). Wanneer de financiën echt een belemmerende factor voor je zijn, hebben we mogelijk een oplossing voor je bij de vraag: "Ik heb weinig geld, hoe kan ik toch meedoen? hierboven.

Waarom vragen jullie me corvee te doen?

Het doen van eenvoudige dagelijkse handelingen zien we als ondersteunend en aardend bij het proceswerk dat diep kan gaan. Door te beoefenen om eenvoudige handelingen met aandacht te doen, leer je bovendien iets over hoe je Tantra kunt integreren in je dagelijks leven. De koks die tijdens onze retraites voor ons koken, zijn ervaren Tantrika's en begrijpen veel van het proces waar je door heen gaat tijdens onze groepen. Als er meer stafleden in ons gebouw zouden bewegen voor de schoonmaak en de afwas, zou dat mogelijk gaan voelen als pottenkijkers.

Moet ik uit de kleren bij jullie?

Nee. Je 'moet' bij ons überhaupt nooit iets. Het gaat altijd over aanvoelen wat voor jou in het moment past, en we zullen je altijd ondersteunen wanneer je een grens aangeeft en niet mee zou willen doen aan een oefening. In Tantra worden de woorden 'naakt zijn' in eerste plaats gebruikt als een metafoor voor 'ongepantserd' zijn. Wanneer je ongepantserd bent, sta je open voor het leven, voor je innerlijke ervaring, voor contact met je omgeving. Er is echter ook geen verbod op naakt; soms is het heerlijk om bloot te zijn. Fysieke naaktheid opent een heel speciale ruimte, maar alleen wanneer je dat zelf wilt en in afstemming op je omgeving. In diepere meditaties werken we soms expliciet met naaktheid; in de Tantratraining en in sommige andere vervolgretraites. Maar ook daar is voor ons altijd belangrijker dat je ontspannen aanwezig kan blijven, dan dat je naakt bent.

Wie kan ik verwachten in zo’n week?

Meestal doen er aan onze introductiegroepen zo'n 20 tot 32 deelnemers mee. De staf is bij een volle groep zes man sterk: twee zeer ervaren trainers, en vier assistenten die allemaal de Tantratraining hebben gedaan. We streven naar een balans in de verhouding tussen mannen en vrouwen (liefst 50/50), tussen singles en stellen, en verschillende leeftijdsgroepen. We kunnen na 25 jaar trainingen zeggen dat we uit heel veel verschillende plekken van de maatschappij studenten ontvangen. Daarvoor zijn we erg dankbaar. Er is meestal een inspirerende mix van beginners en mensen met (veel) ervaring op het spirituele pad. Sommige van onze introductiegroepen richten zich op een specifieke doelgroep, zoals stellen, vrouwen of jongeren tussen 20 en 35 jaar.

Hoe kan ik me het beste voorbereiden op een introductieweek?

Daar is geen speciaal recept voor. De week werkt als je op het allerlaatst je tas inpakt, maar ook als je vanaf nu elke dag in je dagboek schrijft over waar je allemaal doorheen gaat als je alleen al aan de groep denkt... Tantra is geïnteresseerd in je werkelijke ervaring, en die is er altijd: of je je nu 'open' voelt voor het proces of juist behoefte hebt om eerst de kat uit de boom te kijken. Op praktisch gebied raden we je aan de email met informatie goed te lezen, eventuele dieetwensen op tijd aan ons door te geven en te zorgen dat je enigszins uitgerust bent voor je aan de groep begint. Het is ook erg prettig om het weekend na de groep vrij te houden, zodat je in het moment kunt voelen waar je behoefte aan hebt en rustig kunt nagenieten en verteren. Geen zorgen: je kunt niet 'mislukken’ in Tantra.

Hoe vertel ik mijn vriend(inn)en dat ik Tantra doe?

Je zou kunnen vertellen over wat het met je doet om gevoeliger en bewuster te zijn in contact met jezelf en met anderen. Eventueel zou je kunnen zeggen dat je een meditatie-retraite hebt gedaan, waarin we ook gewerkt hebben met het wakker maken van je vitale energie. Als je daar interesse in ontmoet, zou je verder kunnen praten en dan eens kijken waar je vrienden vragen over stellen. Maar misschien vertel je wel helemaal niks en voelen je vrienden vanzelf dat er iets in je is gebeurd. Als je in een van onze retraites bent geweest en je wilt je ervaring delen, praat dan in ieder geval alleen over je eigen ervaring en noem geen namen van de anderen. Dat garandeert een veilige sfeer waarbinnen iedereen zich in goede handen weet.


Over aanmelden, betalingen, voorwaarden en annuleren

Hoe meld ik me aan voor een (introductie)groep?

Bij elke retraite vind je een knop 'inschrijven'. Hier vul je je gegevens in, en kies je op welke datum je naar een groep wilt komen, als er meerdere data zijn. Ook vul je hier de gegevens van je partner in, als jullie met zijn tweeën komen.

Voor onze open retraites kan iedereen zich inschrijven. Voor onze introductiegroepen houden we een korte telefonische intake (max 15 minuten). Voor vervolgretraites kun je je alleen inschrijven als je een introductieweek bij ons hebt gedaan. Als een groep vol is, zullen we je dat zo snel mogelijk vertellen.

Voor de Tantratraining - waarvoor de introductieweek een voorwaarde is - is een intake vereist. We vragen je hiervoor ook om een brief te schrijven naar aanleiding van een aantal thema's. Hetzelfde geldt voor de Mysterieschool  - waarvoor de Tantratraining een voorwaarde is.

Moet ik ook verblijfskosten betalen als ik ergens anders overnacht?

Tijdens onze residentiële retraites zijn de verblijfskosten inbegrepen: alle overnachtingen op een 2- of 3-persoonskamer, iedere dag drie vegetarische maaltijden en het gebruik van de voorzieningen van de accommodatie. We gebruiken voor ons programma alle groepsruimtes, de keuken, het sanitair en de tuin. Deze kosten horen dus bij de prijs voor de training, óók als je besluit om in je camper te slapen op het grasveld naast de accommodatie. We splitsen deze kosten uit, om je inzicht te geven in waar je geld naar toe gaat als je een retraite bij ons boekt. Ook is er op de verblijfskosten een ander BTW tarief (6%) van toepassing dan op de trainingskosten (21%). Voor veel van onze deelnemers is een deel op te voeren als beroepskosten.

Waarom we graag met z'n allen op dezelfde plek overnachten? Onze programma's zijn intensief, en de dagen lang. Het is heerlijk om 's avonds alleen maar de trap op hoeft om je bed in te rollen. Maar het is niet alleen handig: zo samen ontwaken, elkaar tegenkomen op de gang en later weer tijdens een oefening in de zaal: het versterkt ons eigen en het groepsproces om een tijdje zo dicht bij elkaar te leven.

Wat zijn jullie annuleringsvoorwaarden?

Klik hier voor onze annuleringsvoorwaarden.
Klik hier voor onze algemene voorwaarden.

Ik heb weinig geld, hoe kan ik toch meedoen?

We realiseren ons dat meedoen aan onze residentiële programma's geld (en tijd) kost. Als je graag mee wilt doen, maar meent dat dat door jouw financiële omstandigheden niet kan, is er per introductiegroep een aantal plekken beschikbaar die we inrichten samen met Stichting Ruimhartig. Deze stichting ondersteunt in principe iedereen met zijn of haar eerste stap op een spiritueel pad. Het Centrum voor Tantra prijst zich gelukkig als één van de voorkeurspartners van deze gulle stichting. Bij iedere honorering van een aanvraag voor één van onze introductiegroepen, komen wij daarom Ruimhartig weer tegemoet met een kortingspercentage van onze kant. Mocht je voor een financiële ondersteuning in aanmerking willen komen, dan kan je, na met ons afgestemd te hebben*, een aanvraag indienen bij Ruimhartig via het formulier op hun website.

In augustus 2017 is ook ons eigen fonds opgericht: Stichting Witte Tara. Zij zet zich op dit moment in voor een stevige financiële basis. Ze verwacht per 2018 de eerste aanvragen te honoreren. Hou hiervoor de nieuwsbrief in de gaten. Dit fonds krijgt een percentage van de winst van het Centrum én ontvangt giften van studenten en sympathisanten.

De ondersteuning geldt in principe voor de trainingskosten. Voor een introductiegroep is dit iets meer dan de helft van het totale bedrag. De andere helft zijn kosten voor onder andere de accommodatie en maaltijden. Je hebt ook altijd de mogelijkheid om in termijnen te betalen.

Tip: open een speciale spaarrekening en zet vanaf nu elke maand een vast bedrag opzij. 

*Let op: de daadwerkelijke aanmelding voor een training gaat via ons Centrum en het is belangrijk om dat eerst te doen, alvorens een aanvraag bij Stichting Ruimhartig (en straks ook Stichting Witte Tara in te dienen. Je kan dan alvast een plaats in de betreffende groep bij ons reserveren tot helder wordt of je aanvraag gehonoreerd is. Laat het ons weten als je van plan bent een aanvraag in te dienen, dan kunnen we even kijken of daar nog ruimte voor is in de retraite waar je je voor aan wilt melden. 

Overig

Waar vind ik jullie?

Klik hier voor de routebeschrijving.

Kan ik jullie ruimte ook huren voor mijn eigen sessies en trainingen?

Jazeker. Onze mooi ingerichte, lichte ruimtes zijn te huur voor sessies, workshops en trainingen in bijvoorbeeld bewustzijnswerk, yoga, martial arts, mindfulness, reiki en meditatie. We hebben een overvloed aan materiaal zoals meditatiekussens, matrasjes, schapenvachten. Klik hier voor meer foto's en informatie. Voor prijzen en beschikbaarheid, neem contact met ons op.

Ik ben journalist/programmamaker, staan jullie open voor een interview?

In principe wel, Tantra verbindt zich graag met de wereld. We hebben in het verleden interviews gegeven, o.a. voor ParoolTrouwConscious TV. Soms past het, soms niet. Het lastige is dat journalistiek zich vaak kenmerkt door professionele beschouwelijkheid, waar Tantra je nou juist vraagt die te laten varen om vol in je ervaring te kunnen zijn. Het liefst werken we daarom met schrijvers en journalisten die zelf werkelijk interesse hebben in bewustzijnswerk, en een introductieweek bij ons hebben gedaan of er voor openstaan er een te doen vanuit persoonlijke interesse. Je kunt hierover contact opnemen met Marije Oostindie, zij is ons aanspreekpunt voor pers en publiciteit.

 


Staat je vraag er niet bij? Dan kun je altijd contact met ons opnemen.