Covid-19 

Wat zijn jullie voorzorgsmaatregelen i.v.m. Covid 19?

Om deel te kunnen nemen aan onze groepen heb je een toegangsbewijs nodig. Hetzij via de Corona check app, hetzij op papier.

Je toegangsbewijs kun je aanmaken in de CoronaCheck app die je kunt downloaden. Of ga naar CoronaCheck.nl voor uitleg over een papieren bewijs als je geen smartphone hebt. Je moet bij aanvang van een groep het bewijs aan ons kunnen tonen.

Als je je beroept op gevaccineerd zijn, dan moet je wel  ‘volledig’ gevaccineerd zijn, wat betekent dat je laatste noodzakelijke prik niet korter geleden was dan twee weken.
Is het wel korter geleden dan twee weken, dan moet je toch een test doen via Testen voor Toegang.

 Verdere maatregelen die in ieder geval t/m 25 september gelden:

  1. Als je klachten hebt (verkouden, keelpijn, hoesten, koorts) moet je sowieso getest zijn voor aanvang (ook als je al volledig gevaccineerd bent).
  2. In de vijf dagen voor aanvang mag je geen contact hebben gehad met iemand die positief getest is.
  3. Mocht je tijdens de retraite klachten ontwikkelen, dan laat je je direct (gratis) testen. Via Coronatest.nl of 0800-1202. Geen zelftest bij klachten!
  4. We faciliteren hygiënische maatregelen (o.a. ventilatie, handen ontsmetten en niemand in de keuken behalve de koks en de afwasploeg).
  5. Tijdens de retraite zijn we samen ‘in quarantaine’ en houden we anderhalve meter afstand van alle mensen die niet tot de groep behoren. Je gaat niet naar het dorp. 
  6. We maken voor de gemeente Havelte (indien de groep plaatsvindt in Meeuwenveen) een lijst met alle namen van de deelnemers, waarop staat dat je een toegangsbewijs hebt en dat je de triage vragen hebt beantwoord. Die lijst bewaart Meeuwenveen twee weken en wordt daarna vernietigd.
  7. Als je in de 5 dagen na afloop van een groep klachten ontwikkelt laat je je testen en zou je positief zijn, dan breng je ons daarvan op de hoogte.

 

Je krijgt ongeveer twee weken voor aanvang van de groep de dan geldende informatie over het testen en aanvullende maatregelen.

Realiseer je wel dat alle maatregelen geen veiligheid garanderen en slechts ‘risicoreductie’ betekenen.
Wij zijn niet verantwoordelijk mocht je toch nog Covid-19 oplopen tijdens een groep of op weg daar naar toe.

We realiseren ons dat er mensen zijn die zich niet willen laten vaccineren en ook niet laten testen. Mocht het zo zijn dat ten tijde van de groep testen noodzakelijk is om de groep door te kunnen laten gaan en je bent dan niet bereid je te laten testen, dan kan je niet deelnemen maar ben je wel gehouden aan de annuleringsvoorwaarden.
Mocht dit het geval zijn en je al ingeschreven staan voor een groep laat het ons dan direct weten via: info@centrumvoortantra.nl.

Gaat mijn groep door?

In principe kunnen al onze programma's weer plaatsvinden vanwege de versoepelingen.
Mochten er vanwege het coronavirus opnieuw weer maatregelen genomen moeten worden die het geven van onze programma's kunnen belemmeren, dan is ons streven je daar een maand van te voren van op de hoogte te brengen.

Kan ik een training of groep annuleren?
Ja, dat kan altijd volgens onze geldende annuleringsvoorwaarden.

 

Algemeen

Wat is Tantra eigenlijk?

Daar hebben verschillende stromingen verschillende antwoorden op. Tantra wordt vaak onmiddellijk geassocieerd met seks. Wij omschrijven Tantra als 'Ja zeggen tegen alles wat zich in je ervaring aandient'. We zien Tantra als een spiritueel pad, waarin je de diepte en de oppervlakte van het leven leert kennen door het onderzoeken van je eigen directe ervaring. Tantra is dus geen 'geloof'. Wat Tantra onderscheidt van veel andere spirituele stromingen, is dat we niet alleen werken met bewustzijn, maar ook met de kracht van de vitale levensenergie. Tantra biedt heel veel verschillende soorten werkvormen en meditaties die je kunnen helpen om het leven in alle uitdrukkingsvormen volledig te beleven: met alle uitdagingen, schoonheid, rijkdom en intensiteit, zonder aan iets vast te houden en in contact met de onderliggende ruimte en stilte. Tantra sluit in wat we in onze cultuur ‘seksualiteit’ noemen, maar de reikwijdte is oneindig veel groter. We vertellen je uitgebreider over Tantra in onze visie.

Waarom zou ik bij jullie Tantra doen?

In het huidige aanbod is dat een hele zinnige vraag. Je zult bij ons bijvoorbeeld niet veel nadruk op seksuele handelingen vinden. Als je op zoek bent naar verdieping en verruiming van je bewustzijn, kunnen we je weer wel heel goed verder helpen. We zijn toegewijd aan jouw hele groei, niet alleen aan die van een deel van je. We raden je dan ook af om bij ons een retraite te doen om al je vermeende gemiste seksuele fantasieën tot leven te laten komen. Daar hebben we niet speciaal een oordeel over, het is alleen niet wat wij je zullen bieden in onze groepen. Je kunt wel weer heel goed bij ons terecht als je interesse uitgaat naar zelfonderzoek, bewustzijn en vitaliteit met betrekking tot je hele wezen.

Wanneer is Tantra iets voor mij?

Hier kunnen we je een richting aangeven: als je geïnteresseerd bent in diepere lagen van jezelf dan die je in eerste instantie aantreft, als je behoefte hebt aan meer intimiteit in je leven, als je het gevoel hebt dat je vervulling probeert te krijgen op plekken die dat niet zullen geven, als je jezelf opgedroogd en ongeïnteresseerd door het leven ziet gaan, als je je vitaliteit én je bewustzijn wilt ontwikkelen, als je meer diepte en volte in je leven wilt ervaren, als je meer wilt begrijpen van het mysterie van het bestaan. Een eenvoudig gevoel van aantrekkingskracht kan ook een goede leidraad zijn. Je ervaring zal het je leren. Je kunt altijd een keer naar een Taste komen om een betere afweging te kunnen maken of Tantra iets voor je is, en of onze benadering je aanspreekt.

Ik heb al ervaring met Tantra of spiritualiteit, is het nog nodig om een introductiegroep te doen?

Het woord 'introductie' is een beetje misleidend, omdat de groep in zichzelf een diep en transformatief proces is, dat je in verschillende fases van je leven en ontwikkeling opnieuw zou kunnen doen. En dat gebeurt ook vaak: veel mensen ervaren het als bijzonder waardevol om de introductiegroep nog een tweede of derde keer te volgen, zelfs nadat ze de tweejarige Tantratraining hebben gedaan. We noemen het toch een introductiegroep, omdat we willen dat iedereen die vervolggroepen bij ons doet, eerst geproefd heeft van onze benadering van het werk en bekend is met de specifieke oefeningen en concepten die we in de introductiegroep introduceren. Als je twijfelt of deze retraite iets voor je is, zou een oriënterend gesprek misschien iets voor je kunnen zijn.

Waar kan ik al iets lezen over Tantra?

Iedere maand sturen we een mail naar studenten en geïnteresseerden waarin we een nieuwe video of artikel onder je aandacht brengen. Je kan je daarvoor hier inschrijven. Deze artikelen en video's zijn altijd beschikbaar via onze blog: Thuis verdiepen. Je kunt ook eens ons Youtube kanaal bekijken.

Tantra leer je niet uit boeken, maar ze kunnen je wel steunen in je zelfonderzoek. Daarom hebben we een leeslijst opgesteld met boeken die onze trainers inspireren.

Mocht je met vragen blijven zitten, ben je altijd welkom om te bellen met ons kantoor op dinsdag en donderdagochtend tussen 09:00 en 13:00 uur. Als je ons graag wat langer live zou willen spreken, kunnen we een afspraak maken voor een oriënterend gesprek met één van de trainers uit de retraite waar je over twijfelt.

Ik hoor de laatste tijd slechte verhalen over Tantra. Hoe veilig is het bij jullie?

Hieronder volgt een respons van Carla Verberk, oprichtster van het Centrum voor Tantra, op het artikel over TNT dat een poosje geleden in de Volkskrant verscheen:

'Realiseer je goed dat onder de naam 'Tantra' van alles wordt aangeboden. Onze trainingen vinden grotendeels plaats in groepsaccommodatie Meeuwenveen in Havelte. Deze accommodatie heeft meerdere gebouwen en soms werkten we daar tegelijkertijd met TNT (The New Tantra). We hebben hun aanwezigheid daar regelmatig als onprettig ervaren.
Hoewel we zelf geen ervaring hebben met hun werkwijze, horen we er zo nu en dan wat over van onze eigen studenten en we lezen er nu schokkende berichten over in de media. Als het waar is wat er in de krant staat, dan distantiëren we ons volledig van de manier waarop TNT met haar studenten om is gegaan.
We willen studenten die enthousiast zijn over Tantra en daar over delen met kennissen en vrienden, op het hart drukken om voorzichtig te zijn met het aanraden van Tantra in het algemeen. Groepsleiders maken hun eigen (meer of minder gerijpte) interpretatie van Tantra en sommigen misbruiken hun macht. Laat je goed informeren en neem je onderscheidend vermogen mee op het moment dat je je inschrijft of deelneemt aan een Tantra cursus.'

In haar artikel 'Een Tantrisch perspectief op #Metoo', vind je Carla's uitgebreide en genuanceerde visie over het onderwerp van misbruik in de wereld van Tantra.

I don't speak Dutch, can I join your retreats?

The past 30 years we have been exclusively teaching in Dutch. There is not enough time to translate everything during the retreat. So if you don't speak it well, this means that you will miss out on a lot of the depth and nuances of the retreat. That is why we advise you not to join.

However, we receive quite some requests for English spoken retreats, so we are currently considering planning them. If you are interested, please leave your email address here. We will inform you as soon as we have more news about English spoken programs or upload English content to our website - no obligations of course.

Ik heb een klacht. Waar kan ik terecht?

Dat spijt ons. Ergens is er iets niet goed gegaan als je een klacht over ons werk hebt en dat kan gebeuren. We zoeken graag samen uit wat er is gebeurd en hoe we tot een voor allen bevredigende oplossing kunnen komen. Je kunt een klacht bij ons indienen via info@centrumvoortantra.nl. In de onderwerpregel graag het woord 'Klacht' opnemen. Wil je in je mail beschrijven:
- waar en wanneer je klacht is ontstaan
- op wie de klacht betrekking heeft
- wat de inhoud van je klacht is
- op welke manier je je klacht graag opgelost ziet
Wij zullen een bevestiging van ontvangst sturen en binnen twee weken met een concreet voorstel komen. In dat voorstel zullen we je uitnodigen voor een gesprek met een van onze interne bemiddelaars.

Deze zal een aparte afspraak met je maken om je te horen. Dat zal hij ook doen met degene(n) wie de klacht betreft. Ook zal hij een gesprek met beide partijen voorstellen. Afspraken over data en tijden worden in onderling overleg gemaakt. Degenen die de klacht betreft zullen inzage krijgen in je bericht. We gaan graag in gesprek over je klacht, dus blijf er niet mee zitten.


Over de Taste of Tantra

Wat kan ik verwachten op zo’n middag?

Tantra is gebaat bij tijd, veel tijd. Daarom duurt onze introductiegroep ook een hele week. Omdat we snappen dat we best wat van je vragen om je daar direct aan te committeren, hebben we de Taste of Tantra in het leven geroepen. Een Taste duurt een ruime middag, en is echt een proeverij. Je krijgt daarin een eerste indruk van ons en onze benadering van Tantra. Dat wil zeggen dat je aan het eind niet een volledig beeld zal hebben van wat Tantra allemaal kan behelzen. We zullen iets vertellen over Tantra, maar we willen je vooral iets laten ervaren. Een Taste is daarom voor veel mensen een prettig dynamisch gebeuren, met veel afwisselende oefeningen. Na afloop is er tijd om je ervaringen te delen en vragen te stellen. Je kunt je hier voor een Taste inschrijven.

Kan ik iemand meenemen?

Natuurlijk! Diegene moet zich wel ook inschrijven. Spontaan aan de deur komen kan niet, omdat de Tastes vaak bommetjevol zitten en we niemand willen teleurstellen.

Moet ik al ervaring hebben met Tantra?

Iedereen - mét of zonder ervaring - is welkom op de Taste. Er zijn ook andere avonden waarop je ook welkom bent zonder enige ervaring: de Tandava Avonden en de Tantra Mantra Dagen. Op deze manier kun je kennismaken met meerdere trainers en facetten van ons aanbod. Soms is dat heel fijn in het maken van een keuze over het al dan niet volgen van een Introductieweek (die je trouwens ook heel goed kunt volgen zonder ervaring met Tantra).


Over onze Introductiegroepen

Waarom vragen jullie me om een hele week komen?

We krijgen regelmatig de vraag of we niet ook een introductie tot Tantra kunnen geven in een weekend. We hebben in het verleden geëxperimenteerd met kortere groepen, maar daarin konden we niet overbrengen wat voor ons de kern van Tantra is. Tantra is een proces van verfijnd openen en ontvouwen. Dat heeft tijd nodig, veel tijd. Het is onze ervaring dat je, om iets van de subtiliteit en finesses van Tantra te kunnen 'pakken', tenminste een hele week nodig hebt. Zodat je meer en meer kunt 'zakken' in het proces. De aandacht, de oefeningen, het samenzijn, de vrijheid en veiligheid die langzaamaan ontstaat, de locatie, de sfeer; alles draagt bij aan het onderzoek naar diepere lagen van onszelf en het bestaan.

Overigens hebben veel deelnemers aan het eind van de introductiegroep niet het idee dat ze een hele week in Havelte waren... Als je twijfelt over een introductiegroep, raden we je aan om naar een Taste speciaal over onze introductiegroepen te komen.

Waarom kosten jullie weken wat ze kosten?

We realiseren ons dat onze groepen best een investering vragen, zeker wanneer je nog niet weet wat je ervoor krijgt. Anderzijds horen we na afloop vaak dat de waarde van de groep veel, veel meer is dan wat je er voor hebt betaald. "Dit scheelt tien jaar therapie," zei een deelneemster ooit.

Er is de praktische realiteit dat we 7 dagen lang, 24 uur per dag bij elkaar zijn, en dat al die tijd twee zeer ervaren trainers, vier assistenten en twee geweldige koks tot je beschikking staan. Je mag je ontspannen en verwonderen in een rijk verzorgde omgeving. Maar liefst de helft van het totale bedrag dat je betaalt voor je deelname, wordt uitgegeven aan onkosten: de huur van een groepsruimte middenin het groen, je overnachting en het heerlijke eten. Van wat daar van over blijft gaat vervolgens 40%  naar de organisatie van het bedrijf en 60% naar de trainers. Wanneer de financiën echt een belemmerende factor voor je zijn, hebben we mogelijk een oplossing voor je bij de vraag: "Ik heb weinig geld, hoe kan ik toch meedoen? hierboven.

Hoe garanderen jullie dat er niemand over mijn grenzen gaat?
Het is onderdeel van menselijk contact dat we zo nu en dan eens over iemands grenzen gaan. Of iemand anders gaat over jouw grenzen heen. Dat is misschien niet altijd prettig, maar zolang het binnen bepaalde kaders blijft, zien we het als een leerzaam gebied.
(Seksuele) Agressie is hier natuurlijk helemaal uitgesloten!
Maar dat iemand bijvoorbeeld net te dichtbij komt, terwijl jij liever afstand hebt, dat is deel van contact. Zo leer je elkaar en jezelf kennen. Je kunt leren om je hierover uit te drukken. Als we dit grensvlak niet meer mogen betreden, komen we met zijn allen in een gevangenis terecht. En tegelijkertijd is het in sommige situaties nog zo makkelijk niet om te herkennen of het nou een probeersel in het contact is, of grensoverschrijdend met voorbedachte rade. Dat zullen we met elkaar moeten uitvinden.
Voor iemand die geen stop kan zeggen, is er veel te leren. Want in het dagelijks leven heb je die vaardigheid ook nodig. We hebben in de introductieweek een structuur die hier heel specifiek op ingaat.
Tegelijkertijd kan het gebeuren dat je iets hebt toegelaten waar je je later niet zo gelukkig over voelt. Wat gebeurt je daar eigenlijk? We steunen je in je onderzoek. We zijn beschikbaar voor je, zowel in onze deelrondes als 'in de wandelgangen'. Mogelijk zul je opnieuw in gesprek willen gaan met degene die over je grenzen is gegaan; ook daar zullen we je in ondersteunen.  Zo kan je misschien ontdekken dat er geen kwaad in de zin was. Je bent op een gevoeligheid gestuit waar jullie je met nieuwe liefde en mildheid gewaar van kunnen worden.
We nemen niet voor niks echt de tijd voor onze introductie tot Tantra. Intensere structuren bieden we pas later in de introductieweek aan, en we werken in de introductieweek niet met expliciet seksuele beoefeningen. Je leert allereerst jezelf beter te voelen. En als iedereen in de groep dat doet, wordt het hele veld gaandeweg veel gevoeliger en veiliger.
Je mag altijd 'Stop' zeggen. Dat leggen we aan het begin van de week uit, zodat iedereen weet dat je dan ook echt stopt. Het kan best spannend zijn om dat midden in een oefening te doen, en daarom steunen we je dan ook altijd om dat echt te doen als dat voor je nodig is. Daar hoef je ook nooit verantwoording over af te leggen: jij bepaalt altijd wat je wel en niet wilt.
Als laatste: natuurlijk letten wij ook op! Wij zijn altijd in de zaal tijdens het programma, we zijn altijd in het pand tijdens de trainingen. En we spreken mensen aan op onplezierig gedrag. Al gebeurt dat zelden. Want iedereen die bij ons een introductieweek wil doen, krijgt eerst iemand van kantoor aan de lijn voor een intake gesprek. Als zij het idee hebben dat iemand om de verkeerde redenen komt, dan krijgt diegene geen plek in de groep. En in het uiterste geval dat iemand toch maf gaat doen in een training, dan zullen we die persoon vragen om te vertrekken.
Waarom vragen jullie me corvee te doen?

Het doen van eenvoudige dagelijkse handelingen zien we als ondersteunend en aardend bij het proceswerk dat diep kan gaan. Door te beoefenen om eenvoudige handelingen met aandacht te doen, leer je bovendien iets over hoe je Tantra kunt integreren in je dagelijks leven. De koks die tijdens onze retraites voor ons koken, zijn ervaren Tantrika's en begrijpen veel van het proces waar je door heen gaat tijdens onze groepen. Fijn om te weten als je de wortels aan het raspen bent in de keuken.

Als er meer stafleden in ons gebouw zouden bewegen voor bijvoorbeeld de schoonmaak en de afwas, zou dat mogelijk ook gaan voelen als pottenkijkers.

Moet ik uit de kleren bij jullie?

Nee. Je 'moet' bij ons überhaupt nooit iets. We zullen je altijd ondersteunen wanneer je een grens aangeeft en niet mee zou willen doen aan een oefening.

In Tantra worden de woorden 'naakt zijn' in eerste plaats gebruikt als een metafoor voor 'ongepantserd' zijn. Wanneer je ongepantserd bent, sta je open voor het leven, voor je innerlijke ervaring, voor contact met je omgeving. Er is echter ook geen verbod op naakt; soms is het heerlijk om bloot te zijn. Fysieke naaktheid opent een heel speciale ruimte, maar alleen wanneer je dat zelf wilt en in afstemming op je omgeving. In diepere meditaties werken we soms expliciet met naaktheid; in de Tantratraining en in sommige andere vervolgretraites. Maar ook daar is voor ons altijd belangrijker dat je ontspannen aanwezig kan blijven, dan dat je naakt bent.

Wie kan ik verwachten in zo’n week?

Meestal doen er aan onze introductiegroepen zo'n 30 deelnemers mee. De staf is bij een volle groep acht man sterk: twee zeer ervaren trainers, vier assistenten die allemaal de Tantratraining hebben gedaan en een kok en zijn/haar maat. We streven naar een balans in de verhouding tussen mannen en vrouwen (liefst 50/50), tussen singles en stellen, en verschillende leeftijdsgroepen. We kunnen na 25 jaar trainingen zeggen dat we uit heel veel verschillende plekken van de maatschappij studenten ontvangen.  Daarvoor zijn we erg dankbaar. Er is meestal een inspirerende mix van beginners en mensen met (veel) ervaring op het spirituele pad. Sommige van onze introductiegroepen richten zich op een specifieke doelgroep, zoals stellen, vrouwen of jongeren tussen 20 en 35 jaar.

Hoe kan ik me het beste voorbereiden op een introductieweek?

Daar is geen speciaal recept voor. De week werkt als je op het allerlaatst je tas inpakt, maar ook als je vanaf nu elke dag in je dagboek schrijft over waar je allemaal doorheen gaat als je alleen al aan de groep denkt... Tantra is geïnteresseerd in je werkelijke ervaring, en die is er altijd: of je je nu 'open' voelt voor het proces of juist behoefte hebt om eerst de kat uit de boom te kijken.

Op praktisch gebied raden we je aan de email met informatie goed te lezen, eventuele dieetwensen op tijd aan ons door te geven en te zorgen dat je enigszins uitgerust bent voor je aan de groep begint. Het is ook erg prettig om het weekend na de groep vrij te houden, zodat je in het moment kunt voelen waar je behoefte aan hebt en rustig kunt nagenieten en verteren. Geen zorgen: je kunt niet 'mislukken’ in Tantra.

Hoe vertel ik mijn vriend(inn)en dat ik Tantra doe?

Je zou kunnen vertellen over wat het met je doet om gevoeliger en bewuster te zijn in contact met jezelf en met anderen. Eventueel zou je kunnen zeggen dat je een meditatie-retraite hebt gedaan, waarin we ook gewerkt hebben met het wakker maken van je vitale energie. Als je daar interesse in ontmoet, zou je verder kunnen praten en dan eens kijken waar je vrienden vragen over stellen. Maar misschien vertel je wel helemaal niks en voelen je vrienden vanzelf dat er iets in je is gebeurd. Als je in een van onze retraites bent geweest en je wilt je ervaring delen, praat dan in ieder geval alleen over je eigen ervaring en noem geen namen van de anderen. Dat garandeert een veilige sfeer waarbinnen iedereen zich in goede handen weet.


Over aanmelden, betalingen, voorwaarden en annuleren

Hoe meld ik me aan voor een (introductie)groep?

Bij elke retraite vind je een knop 'inschrijven'. Hier vul je je gegevens in, en kies je op welke datum je naar een groep wilt komen, als er meerdere data zijn. Ook vul je hier de gegevens van je partner in, als jullie met zijn tweeën komen.

Voor onze open retraites kan iedereen zich inschrijven. Voor onze introductiegroepen houden we een korte telefonische intake (max 15 minuten). Voor vervolgretraites kun je je alleen inschrijven als je een introductieweek bij ons hebt gedaan. Als een groep vol is, zullen we je dat zo snel mogelijk vertellen.

Voor de Tantratraining - waarvoor de introductieweek een voorwaarde is - is een intake vereist. We vragen je hiervoor ook om een brief te schrijven naar aanleiding van een aantal thema's. Hetzelfde geldt voor de Mysterieschool  - waarvoor de Tantratraining een voorwaarde is.

Moet ik ook verblijfskosten betalen als ik ergens anders overnacht?

Tijdens onze residentiële retraites zijn de verblijfskosten inbegrepen: alle overnachtingen op een 2- of 3-persoonskamer, iedere dag drie vegetarische maaltijden en het gebruik van de voorzieningen van de accommodatie. We gebruiken voor ons programma alle groepsruimtes, de keuken, het sanitair en de tuin. Deze kosten horen dus bij de prijs voor de training, óók als je besluit om in je camper te slapen op het grasveld naast de accommodatie. We splitsen deze kosten uit, om je inzicht te geven in waar je geld naar toe gaat als je een retraite bij ons boekt. Ook is er op de verblijfskosten een ander BTW tarief (9%) van toepassing dan op de trainingskosten (21%). Voor veel van onze deelnemers is een deel op te voeren als beroepskosten.

Waarom we graag met z'n allen op dezelfde plek overnachten? Onze programma's zijn intensief, en de dagen lang. Het is heerlijk om 's avonds alleen maar de trap op te hoeven om je bed in te rollen. Maar het is niet alleen handig: zo samen ontwaken, elkaar tegenkomen op de gang en later weer tijdens een oefening in de zaal: het versterkt ons eigen en het groepsproces om een tijdje zo dicht bij elkaar te leven.

Wat zijn jullie annuleringsvoorwaarden?

Klik hier voor onze annuleringsvoorwaarden.
Klik hier voor onze algemene voorwaarden.

Ik heb weinig geld, hoe kan ik toch meedoen?

We realiseren ons dat meedoen aan onze residentiële programma's geld (en tijd) kost. Als je graag mee wilt doen, maar meent dat dat door jouw financiële omstandigheden niet kan, kan je mogelijk aanspraak doen op twee fondsen voor steun.

Stichting Witte Tara is 'ons' Studentenfonds: een aparte organisatie met als missie om onze retraites toegankelijk te maken voor iedereen, ongeacht zijn/haar financiële situatie. Dit fonds krijgt een percentage van de winst van het Centrum én ontvangt giften van studenten en sympathisanten.

Dan is er ook per introductiegroep een aantal plekken beschikbaar die we inrichten samen met Stichting Ruimhartig. Deze stichting ondersteunt in principe iedereen met zijn of haar eerste stap op een spiritueel pad. Het Centrum voor Tantra prijst zich gelukkig als één van de voorkeurspartners van deze gulle stichting. Bij iedere honorering van een aanvraag voor één van onze introductiegroepen, komen wij daarom Ruimhartig weer tegemoet met een kortingspercentage van onze kant. Mocht je voor een financiële ondersteuning in aanmerking willen komen, dan kan je, na met ons afgestemd te hebben*, een aanvraag indienen bij Ruimhartig via het formulier op hun website.

NB: Je krijgt nooit de hele cursusprijs uitgekeerd door één van beide fondsen, altijd maximaal ongeveer de helft. Het is ook niet mogelijk om korting te 'stapelen', bijvoorbeeld in het geval dat je van zowel Ruimhartig als Witte Tara een bijdrage toegekend hebt gekregen. In dat geval zul je moeten kiezen.

Let op: Mocht je al toegelaten zijn in een (introductie)groep en reeds  de praktische informatie en een nota ontvangen hebben en hierna toch nog een aanvraag (willen) indienen bij een van de fondsen, houd dan bij honorering van de aanvraag rekening met extra administratiekosten voor het crediteren van de eerste en het maken van een nieuwe nota. Deze kosten bedragen 30,- euro per mutatie.

* De daadwerkelijke aanmelding voor een training gaat via ons Centrum en het is belangrijk om dat eerst te doen, alvorens een aanvraag bij Stichting Ruimhartig en/of Stichting Witte Tara in te dienen. Het is nodig om eerst een plaats in de betreffende groep bij ons te reserveren tot helder wordt of je aanvraag gehonoreerd is. Laat het ons weten als je van plan bent een aanvraag in te dienen, dan kunnen we even kijken of daar nog ruimte voor is in de groep waar je je voor aan wilt melden en of er nog plek is in de desbetreffende groep.

Tip: open een speciale spaarrekening en zet vanaf nu elke maand een vast bedrag opzij. 

 

Overig

Geven de leraren van jullie centrum individuele sessies?

Hieronder vind je een overzicht van trainers die (online) privé sessies aanbieden.

Carla Verberk: carla@centrumvoortantra.nl
Remmelt van Kleef: remmelt@centrumvoortantra.nl
Kyo Verberk: kyo@centrumvoortantra.nl
Gem Buur: gembuur@gmail.com
Martina Gijsbers: martina@centrumvoortantra.nl
Eef Hengst: eef@centrumvoortantra.nl
Marije Oostindie: marije@centrumvoortantra.nl
Robijn den Hertog: info@robijndenhertog.nl
Natacha Senders: natacha@tijdrustenruimte.nl, Professional Organizer/Opruim coach

NB:Remmelt en Carla geven alleen sessies en intakes aan deelnemers van de Tantra Training en de Mysterieschool.
De individuele sessies van leraren van het Centrum voor Tantra vallen niet onder de verantwoordelijkheid van het CvT en worden ook niet door het CvT georganiseerd. Veel leraren geven ZOOM of Skype sessies zolang als dat behulpzaam is.

[faq vraag="Waar vind ik jullie?"]

Klik hier voor de routebeschrijving.

Kan ik jullie ruimte ook huren voor mijn eigen sessies en trainingen?

In verband met het corona-virus zullen we de ruimte van ons centrum tot nader order niet verhuren.
Het grootste deel van de tijd gebruiken we onze prettige, mooi ingerichte ruimtes voor onze eigen trainingen. Soms zijn ze ook beschikbaar voor andere partijen die werken in het veld van bewustzijnswerk, yoga, martial arts, mindfulness, reiki of meditatie. Klik hier voor meer foto's en informatie.

Ik ben journalist/programmamaker, staan jullie open voor een interview?

In principe wel, Tantra verbindt zich graag met de wereld. We hebben in het verleden interviews gegeven, o.a. voor ParoolTrouwConscious TV. Soms past het, soms niet. Het lastige is dat journalistiek zich vaak kenmerkt door professionele beschouwelijkheid, waar Tantra je nou juist vraagt die te laten varen om vol in je ervaring te kunnen zijn. Het liefst werken we daarom met schrijvers en journalisten die zelf werkelijk interesse hebben in bewustzijnswerk, en een introductieweek bij ons hebben gedaan of er voor openstaan er een te doen vanuit persoonlijke interesse. Je kunt hierover contact opnemen met Kim Bruggeman, zij is ons aanspreekpunt voor pers en publiciteit.

Mag ik opnames maken tijdens jullie retraites?

We willen je graag nog iets vertellen over het maken van opnames tijdens onze trainingen. In een tijd waarin iedereen gemakkelijk foto’s, video’s en geluidsopnames maakt, willen we graag ook hier zorg dragen voor de vertrouwelijkheid en veiligheid van onze groepen. Daarom hebben we besloten dat het voor het geheel het beste is als je geen opnames maakt.

We stellen deze regels zodat iedereen zich kan overgeven aan het proces van de trainingen en zich niet bezig hoeft te houden met waar persoonlijke expressie, in welke vorm dan ook, ongevraagd op ongewenste plekken bewaard wordt en/of tevoorschijn kan komen.

In een enkel geval maken we zelf geluidsopnames. Dat doen we omdat we onszelf willen kunnen terugluisteren, of bijvoorbeeld om een deelnemer die met ons medeweten een deel van het programma moet missen door overmacht, toch mee te kunnen laten luisteren. Dit doen we altijd op een eigen opname-apparaat. Mocht je vragen hierover hebben, kun je altijd een van de trainers aanspreken.

Staat je vraag er niet bij? Dan kun je altijd contact met ons opnemen.