Carla Verberk

Senior Trainer

Komende groepen met Carla:

Artikelen door Carla:

De vreugdevolle gulzigheid waarmee ik ooit seks omarmde, heeft zich later in mijn leven verruimd tot een passie om álles wat het leven brengt te omarmen.

Op mijn 16e raakte ik intens geïnteresseerd in seksualiteit toen ik merkte hoe vrijen me in een wonderbaarlijke wereld deed vallen; vanuit mijn denken terug in het moment, terug in mijn lichaam, in contact met een fascinerend vitale stroom vol schoonheid en verrukking. Mijn belangstelling in Tantra kwam in eerste instantie dan ook voort uit mijn zin in seks en mijn verlangen om anderen te ontmoeten op een diepere laag. De vreugdevolle gulzigheid waarmee ik ooit seks omarmde, heeft zich later in mijn leven verruimd tot een passie om álles wat het leven brengt te omarmen en zo waarachtig mogelijk onder ogen te zien. Hoe moeilijk dat soms ook is. Het brengt me ontzag en dankbaarheid voor hoe groei en transformatie zich voltrekt in mijzelf en in anderen. Het brengt me bij een oneindige gevoeligheid, die zelfs de meest eenvoudige dingen wonderbaarlijk maakt.

Ik houd van de aanwezigheid, de stilte, de intensiteit, de helderheid en lichtheid, die voelbaar wordt als ik bij diepe persoonlijke processen ben, zowel die van mijzelf als die van anderen. Mijn liefde en fascinatie liggen bij hoe die zich bij iedereen op een heel eigen wijze afspelen en hoe in alle weerstanden en vervormingen intelligentie te ontdekken is. Ik hou van werken met de combinatie van vitale energie en bewustzijn. Van de levendigheid die zelfs het meest onbeweeglijke in beweging kan brengen. En van de combinatie van diep persoonlijk werk met de liefde, vreugde, de lichamelijkheid en sensualiteit die in het werk van Tantra zit.

Mijn liefdesrelaties - en alles wat die omhoog woelen - zijn erg belangrijk in mijn spirituele ontwikkeling. Samen met Remmelt de groepen en trainingen geven is rijk en ook een hele uitdaging. Het heeft me veel inzichten gegeven. En het heeft me geïnspireerd om gereedschappen te verzamelen en te ontwikkelen om in relaties creatief en liefdevol te kunnen onderzoeken.

De diepe wijsheid in de non-duale benadering van Tantra, zoals het zich alsmaar verdiepende besef dat alles wat ik zoek (en niet zoek) ook in mij zelf aanwezig is, is een leidraad in mijn leven.

Opleiding en ervaring

Na mijn studie geschiedenis ben ik al heel jong begonnen om met mensen in groei-groepen te werken. Iets waar ik een natuurlijke affiniteit mee had en waar ik erg van bleek te houden. Dit werk is uitgegroeid tot de oprichting van het Centrum van Tantra. Ik ben dankbaar dat ik daar de kans heb om het werk steeds verder te verfijnen en steeds weer nieuwe programma's te ontwikkelen. Daarnaast heb ik een praktijk voor coaching, lichaamsgerichte therapie en relatie counselling.

Mijn belangrijkste bron om vanuit te werken is het zelfonderzoek waar ik ruim 35 jaar mee bezig ben, met verschillende leraren en in allerlei vormen. Ik werk met de ingrediënten die voor mij zelf gewerkt hebben en die blijken ook veel andere mensen verdieping en vreugde te geven. De Tantrische traditie is mijn grootste inspiratiebron. Een aantal leraren die belangrijk zijn: Osho Rajneesh en de leraren uit zijn school (o.a. Ma Yoga Sudha), waar ik twaalf jaar sannyasin ben geweest. Margo Anand Naslednikov, waar ik mijn eerste Tantra opleiding deed. Parvathi Nanda Nath en Daniel Odier die me in contact brachten met het non-duale Kashmir Saivisme. Bij Jay Stattman deed ik ooit de opleiding Unitieve Psychotherapie (o.a. Bio-energetica, Gestalt, Imagery werk). Werk dat immens verfijnd is door de supervisie die ik jaren kreeg van Marianne Ingen Housz, een specialiste in bio-energetisch lichaamswerk. Belangrijk is nog steeds de Ridwhan school van A.H. Almaas waar ik sinds 25 jaar student ben. Deze school heeft mijn begrip van Tantra onmetelijk verdiept.

Het is op dit moment een grote uitdaging voor me om een balans te vinden tussen wat ik denk dat het werk van me vraagt en mijn verlangen naar lege oningevulde tijd. Ik ben daarbij steeds 'radicaler' aan het onderzoeken hoe het werk kan ontstaan vanuit ontspanning.