Leven en Dood

 'Als er één ding zeker is in het leven,
is het dat we doodgaan.
En het is juist dát deel van het leven
dat we proberen uit ons bewustzijn te bannen'

In de Mysterieschool hielden we ons afgelopen zomer in allerlei vormen met ons eigen sterven bezig: een beoefening die voor velen van ons levensveranderend bleek. Daarom besloten Carla en Remmelt een groep over de dood in ons aanbod op te nemen.

We weten ergens allemaal dat we ooit zullen sterven. Toch denken we liever niet na over onze sterfelijkheid. Meestal duwen we het een beetje weg en proberen het te vergeten. Maar de dood is voortdurend als een schaduw op de achtergrond ergens in ons aanwezig. Het is vaak een hele opluchting om er echt naar te mogen kijken. We zullen deze retraite op een intieme manier het grote mysterie van de dood aftasten.

De dood is een intrigerend onderwerp om je toe te verhouden, niet alleen om -als je tijd daar is-, meer in vrede te kunnen sterven maar ook om op dit moment al vollediger te kunnen leven.

Je werkelijk bewust worden van de realiteit van de dood heeft de kracht je wakker te schudden en je te doen realiseren wat echt belangrijk is.

Er zijn veel overeenkomsten tussen ego-dood en fysieke dood. Hoe meer we ons kunnen verhouden tot onze sterfelijkheid, hoe makkelijker we ook met ego-dood om kunnen gaan. En andersom. En hoe meer we ego dood kunnen toelaten, hoe voller en rijker het leven wordt. Want het is ego dat de volte en rijkdom van het leven beperkt.

We gaan voor deze retraite naar Frankrijk omdat de omgeving daar onze werkvormen zo mooi ondersteunt.

 

Als je er meer over wilt weten, klik dan hier om een artikel te lezen (PDF) waarin Carla vertelt over haar persoonlijke verhouding en ervaring met de Dood.

Praktische informatie
Voor deze retraite moet je tenminste een introductiegroep bij ons hebben gevolgd. Carla en Remmelt geven deze retraite in 2024 op L'Huys Preau; een fantastische plek met voldoende ruimte en stilte om dit thema vorm te kunnen geven.
Preau ligt op ongeveer 8 uur rijden vanaf Utrecht.

De prijs in 2021 voor volpension op L'Huys Preau (13 dagen) is afhankelijk van het type accommodatie waar je in verblijft. Er zijn 6 kamers in het landhuis. De gasten in het landhuis delen een ruime gezamenlijke badkamer:

1-persoonskamer € 1280,- p.p. (vol)
2-persoonskamer € 1120,- p.p. (vol)
3-persoonskamer € 1020,- p.p.

Verder op het terrein van het landgoed, op het veld naast de tuinen van het landhuis, zijn een tiental 1- of 2-persoonskamers met eigen sanitair.

1-persoonskamer € 1385,- p.p. (vol)
2-persoonskamer € 1225,- p.p. (vol)

Er zijn 25 hoteltenten, d.w.z. ingerichte Romeinse riddertenten met een opgemaakt bed (incl. een elektrische deken), voorzien van een klamboe en met een houten vloer, een nachtkastje, verlichting en een kapstok:

1-persoonstent € 1120,- p.p.
2-persoonstent € 1020,- p.p.

Er is een kleinschalige camping in de tuin van het landhuis waar 10 staplaatsen zijn voor een eigen tent. Het is dus mogelijk om met een eigen kleine tent te komen (geen grote tunneltenten of bungalowtenten) á € 860,- p.p.
Er zijn ook maximaal 5 plekken om met je eigen camper of caravan te komen á € 860,- p.p (vol).

De prijzen voor 2024 zijn op dit moment nog niet bekend.

 
Meer vervolggroepen:

Aanraken
Jade Ei vierdaagse in Havelte
Jong Tantra Weekend
Linkinggroep
Overgave
Seks & Ruimte
Tantra in relatie
Vloeibaarheid in Aanraking
Zeilgroep

Staf
Carla Verberk
Remmelt van Kleef

Locatie
l’Huis Préau – Frankrijk

5

Oh, wat was het fijn deze retraite! Wat heeft het me goed gedaan. En wat deden jullie het goed. Zo rustig, vertrouwd, eerlijk, kwetsbaar en krachtig tegelijkertijd. Ik heb me echt gedragen gevoeld. Kon eigenlijk vanaf het begin steeds meer zakken. De groep voelde zo veilig....omdat het fijne mensen waren, maar ook omdat jullie een ontzettende veilige bedding hebben gegeven! Dank hiervoor aan jullie tweeën. En ook aan de assistenten.

Sarah

Wat heb ik ontzettend genoten van de vier mooie dagen die jullie hebben gefaciliteerd. Heerlijk, om je helemaal te mogen en kunnen laten ‘vallen’ in een zalig warm bad van Bedding, Zorgvuldigheid, Aandacht, Beweging, Adem, Vertraging, Aanraking en Muziek. In willekeurige volgorde, maar mét hoofdletters, omdat de benoeming van deze onderdelen voor mij zo wezenlijk is en belangrijk voelt. Het was allemaal ruimschoots aanwezig. Dank hier voor, ik voel in veel dagelijkse zaken de golvende nawerking van deze relatief korte investering.

Mariël
Jelle

Wil jullie heel graag nog laten weten dat ik mij door jullie beide bij Overgave zó gezien heb gevoeld; me gekoesterd en veilig heb geweten in jullie prachtige en zorgvuldige begeleiding. Waarin ik alle ruimte gevoeld heb te komen met wie ik ben. Dank daarvoor.

Alma

Voor mij was de week een van de betere kadootjes die ik aan mijzelf heb mogen geven en mogen ontvangen. Wat ik meeneem is het gevoel van dankbaarheid en inzicht: onvoorwaardelijk ontvangen resulteert in een onvoorwaardelijke creatieve flow, verbinding zonder een specifiek doel.

David