No guru, no method, no teacher, just you and I and nature...

- Van Morrison

Als kind ervoer ik de natuur als mijn beste vriend. Ik ging nieuwsgierig door het leven maar ik vond contact maken zo spannend dat ik me vaak in de bosjes bevond. Verbinding ervaren én tegelijkertijd blijven rusten in mezelf; dat is de rode draad in mijn leven.

Samen met Jan Willem (sinds 1991 mijn geliefde) maakte ik aan het begin van onze relatie een prachtige reis door Azie. Het was een jaar vol van yoga, meditatieretraites, cultuur en natuurschoon. Terug in Nederland verlangde ik naar méér, dieper, echter. Na tien jaar werken op de Hogeschool voor de Kunsten en de komst van onze heerlijke kinderen, was de vervulling die ik verwachtte nog steeds niet daar. Stevig doorstappend in het leven werd ik langzaamaan bozig en voelde ik me een beetje verloren. Tijdens de Tantra introductiegroep ging mijn passie voor het leven weer stromen en kwam alles wat ik daarvoor had gedaan bij elkaar. Ik voelde mij thuis komen, landen in mijzelf. Nog steeds ontroert mij dat diep.

Ik hou van de uitdaging om trouw te zijn aan mijn innerlijke wereld en tegelijkertijd in het dagelijks leven telkens opnieuw te voorschijn te komen. Als ik mijzelf als kwetsbaar ervaar, voel ik me meestal stromend, open en sensueel maar ook krachtig. Deze schijnbare tegenstelling vervult mij van zin en nieuwsgierigheid naar de volle potentie die we hebben als mensen.

Wat ik uniek vind aan het Centrum voor Tantra, is dat ik met grote integriteit en veel ruimte uitgenodigd word om mijn waarheid te laten ontvouwen zonder dat er iemand zegt hoe het precies moet gaan. Een bevrijding, terwijl het in mij ook angsten en veel (zelf)kritiek wakker maakte. Dat ervaar ik nu als waardevolle olie op mijn vuur.

Na de introductiegroep durfde ik ontslag te nemen van de Hogeschool van de Kunsten en met Jan Willem ons eigen centrum op te richten: 'de Open ruimte’ in Almere. Hier geven wij verschillende soorten lichaamswerk en bewustzijnstrainingen. Tijdens de Tantra Training voelde ik me gesteund en uitgenodigd om dieper in mezelf te vallen. Vanuit die diepte kwam het verlangen omhoog om de vrouwelijke essentie meer te belichamen. Ik heb mij daarna gespecialiseerd in het werken met vrouwen en ik geef Jade Ei trainingen, Shaktidans en Venusyoga.

Na de komst van onze kinderen veranderde er veel in mijn hele wezen. Door een zware bekkeninstabiliteit en operatie in 2001 kwam ik in aanraking met het Jade Ei, waarmee wordt gewerkt in de traditionele Qi Gong om de vrouwelijke seksuele organen te revitaliseren. In eerste instantie ging mijn interesse daar naar uit om mijn bekkenbodemspieren te versterken. Het bleek mij nog veel meer te brengen. De behoorlijk technische seksuele Qi Gong laat ik in mijn lessen versmelten met de natuurlijke vrije stroom die ik heb leren kennen bij het Centrum voor Tantra. Zo ontwikkelde ik een werkvorm waarin we onze seksuele organen van binnenuit liefdevolle aandacht geven, met Qi Gong oefeningen en met wat ik 'het voelend bewustzijn' noem. Hierdoor kan een diepe gronding plaatsvinden. We oefenen onze seksuele energie in ons hele lichaam te laten stromen en te integreren met het verlangen van ons hart.

Opleiding & ervaring

Theaterschool Amsterdam. Acteursopleiding ‘De kleine academie’ in Brussel. Coachopleiding bij het Centrum voor Zijnsorientatie. Ik gaf 10 jaar les aan de hogeschool van de kunsten in Utrecht. Heb ruim 15 jaar meditatie trainingen gedaan bij Thich Nhat Hanh, Sogyal Rinpoche en Tulku Lobsang. Ik leerde Tandava en Kashmirische massage bij Daniel Odier en deed mijn Jade Ei trainingen bij Saida Desilets, Maitreyi di Piontek en Inge Maassen. Daarnaast volgde ik bijscholingen in Feldenkrais, Alexander techniek, Yoga en Pranayama, Emotioneel Lichaamswerk en traditionele seksuele Qi Gong.