Tantra in relatie

Seksualiteit en Intimiteit  

Samen met je (gelegenheids-)partner begeef je je in deze reeks van drie weekends op een avontuurlijk onderzoek in intimiteit en seksualiteit. 

Seksualiteit kan een prachtige plek zijn om te genieten en te groeien. Het is bij uitstek een gebied waarin het vervullend kan zijn om diep contact met jezelf te voelen en om van daaruit de ander te ontmoeten. Vrijen heeft de potentie om een ingang te zijn tot diepe verbinding en opening - met jezelf en met je geliefde. Tegelijk is het ook een gebied waarin het vaak juíst spannend is om jezelf ten diepste te openen en te laten zien en je van daaruit te verbinden.

Vanuit Tantrisch perspectief is intimiteit een belangrijk ingrediënt dat vrijen verdieping en meer vervulling geeft. Wanneer je allebei precies mag zijn waar je bent, als er in jezelf en bij de ander niks weg of anders hoeft, als het in de ontmoeting nergens heen hoeft en jullie mogen ontspannen, gaat de energie vanzelf stromen. Vanuit de intimiteit met jezelf en met de ander kan seksualiteit meer vanzelfsprekend, moeiteloos en vervullend worden. 

In drie weekends gaan we op onderzoek in seksualiteit met behulp van inzichten uit Tantra.

Weekend 1: Intimiteit

Jezelf blootgeven in je relatie kan best zoeken zijn. Om open, waarachtig en gevoelig te zijn én om te omarmen waar dat misschien niet ‘lukt’; waar je je bijvoorbeeld gesloten of bang voelt. In dit weekend worden jullie uitgenodigd om precies daar te zijn waar je bent – kortom: Om intiem te zijn met jezelf. 

Wederzijdse verwachtingen, aanpassingen, projecties en angsten kunnen de stroming tussen jullie verminderen. Het kan best een uitdaging zijn om niet te proberen aan de ander te sleutelen, om de ander niet te willen veranderen, te beoordelen of heimelijk te manipuleren -  kortom: om intiem te zijn met de ander... 

We gaan op zoek naar wat je ondersteunt om dichtbij jezelf én in verbinding te blijven met je geliefde. Zowel mét als zonder woorden.

Weekend 2. Verlangen

Een thema dat heerlijk, spannend en confronterend kan zijn om met je geliefde in te gaan.

In Tantra wordt verlangen gezien en erkend als een belangrijke ‘drive’ in ons leven. Het erkennen van je verlangens en ermee tevoorschijn durven komen, net als het containen ervan en het omgaan met de teleurstelling die onvervuld verlangen teweeg kan brengen, zijn in een relatie onontbeerlijk om niet in gevoelens van tekort en frustratie te verzanden. 

We gaan diepgaand onderzoeken hoe het in contact brengen van je verlangens ruimte kan geven in jullie relatie, hoe het je kan verrassen en jullie contact kan verdiepen.

Weekend 3. Seksuele Energie

Een uitgangspunt in Tantra is dat seksuele energie veel breder voelbaar is dan alleen in seks. Het stroomt in seks in de vorm van bijvoorbeeld opwinding of zin, maar het is ook de stromende levensenergie die überhaupt voelbaar kan worden wanneer je jezelf onbevangen opent voor alles wat zich aan je voordoet. Dat kan een interessant perspectief zijn voor vrijen - als alles welkom is in vrijen. Van opwinding tot frustratie, van onzekerheid tot extase. Als het nergens heen hoeft en alles mag stromen, kan vrijen vrij worden.

In dit weekend zullen we werken en spelen met deze energie, onder andere met behulp van een Tantrische massage techniek. Wat gebeurt er als jullie elkaar aanraken en je alles verwelkomt, van de zintuiglijke sensaties tot de gevoelens die er misschien wakker worden? 

We onderzoeken de diepere lagen van je seksuele energie en kijken hoe de vrije stroom ervan constructief kan zijn - voor zowel jezelf als voor jullie relatie. 

Praktisch

Tantra in realtie wordt in 2023 tweemaal gegeven.
Een groep van 3 weekenden in het voorjaar in het Centrum voor Tantra op de Asterweg in Amsterdam Noord.
En een groep van 3 weekenden in het najaar in De Ruimte op de Weesperzijde in Amsterdam.

Het programma van deze groepen is identiek.

Wat we doen in deze groep:

  • We werken met de relatie als bedding voor thema's zoals verlangen, contact, intimiteit, seksualiteit en autonomie
  • Fysieke oefeningen, aanraking en dans ondersteunen je om jezelf goed te kunnen voelen en om meer energie toe te laten
  • Je leert Tantrische beoefeningen, waarvan je er een aantal ook mee kunt meenemen in vrijen 
  • Je leert over het Tantrisch gedachtegoed
  • Deelrondes en meditaties zijn onderdeel van het programma
  • Er is aandacht voor lichtheid en speelsheid
  • De meeste oefeningen doe je samen met je (gelegenheids-) partner 
  • We hebben veel zorg voor de veiligheid in de groep. Je hoeft niets te doen dat je niet wil doen 

De groep in het voorjaar bestaat uit maximaal 11 paren en in het najaar uit maximaal 13 paren.

Het programma is op vrijdagavond van 19.00 - 22.00 en zaterdag en zondag van 10:00 - 17:30 uur. Je bent op vrijdagavond welkom vanaf 18.30 en op zaterdag en zondag vanaf 9.30 uur. Voor de zaterdagavond krijg je een oefening mee naar huis om in jullie eigen ruimte mee te experimenteren. 

De groep is toegankelijk voor iedereen die een introductiegroep bij het Centrum voor Tantra heeft gevolgd en wordt gegeven door Eef Hengst en Theo de Klein.
Meer vervolggroepen:

Aanraken
Jade Ei vierdaagse in Havelte
Jong Tantra Weekend
Leven en Dood
Linkinggroep
Overgave
Seks & Ruimte
Vloeibaarheid in Aanraking
Zeilgroep

Datum
27-01-2023 t/m 29-01-2023
10-02-2023 t/m 12-02-2023
24-03-2023 t/m 26-03-2023

13-10-2023 t/m 15-10-2023
10-11-2023 t/m 12-11-2023
08-12-2023 t/m 10-12-2023

Staf
Eef Hengst
Theo de Klein

Locatie
Centrum voor Tantra – Amsterdam

Kosten voor deze groep (p.p)
€ 875,- (incl. € 141,85 btw)

Opbouw van deze kosten:

Kosten training (p.p)
€ 765,- (incl. € 132,77 btw)

Kosten verblijf (p.p)
€ 110,- (incl. € 9,08 btw)

5

Wat heb ik ontzettend genoten van de vier mooie dagen die jullie hebben gefaciliteerd. Heerlijk, om je helemaal te mogen en kunnen laten ‘vallen’ in een zalig warm bad van Bedding, Zorgvuldigheid, Aandacht, Beweging, Adem, Vertraging, Aanraking en Muziek. In willekeurige volgorde, maar mét hoofdletters, omdat de benoeming van deze onderdelen voor mij zo wezenlijk is en belangrijk voelt. Het was allemaal ruimschoots aanwezig. Dank hier voor, ik voel in veel dagelijkse zaken de golvende nawerking van deze relatief korte investering.

Mariël

Wil jullie heel graag nog laten weten dat ik mij door jullie beide bij Overgave zó gezien heb gevoeld; me gekoesterd en veilig heb geweten in jullie prachtige en zorgvuldige begeleiding. Waarin ik alle ruimte gevoeld heb te komen met wie ik ben. Dank daarvoor.

Alma

Oh, wat was het fijn deze retraite! Wat heeft het me goed gedaan. En wat deden jullie het goed. Zo rustig, vertrouwd, eerlijk, kwetsbaar en krachtig tegelijkertijd. Ik heb me echt gedragen gevoeld. Kon eigenlijk vanaf het begin steeds meer zakken. De groep voelde zo veilig....omdat het fijne mensen waren, maar ook omdat jullie een ontzettende veilige bedding hebben gegeven! Dank hiervoor aan jullie tweeën. En ook aan de assistenten.

Sarah
Jelle

Voor mij was de week een van de betere kadootjes die ik aan mijzelf heb mogen geven en mogen ontvangen. Wat ik meeneem is het gevoel van dankbaarheid en inzicht: onvoorwaardelijk ontvangen resulteert in een onvoorwaardelijke creatieve flow, verbinding zonder een specifiek doel.

David