Robijn den Hertog

Intakes en informatie

Stuur Robijn een bericht.


...voor mijn wandelen op dit pad wist ik niet hoe werkelijk mooi mooi kan zijn en hoe ontzettend fijn fijn!

Na mijn eerste week bij het Centrum voor Tantra, 28 was ik, stond mijn wereld even op haar kop. Door elkaar gehusseld voelde ik me, verwonderd, en diep geraakt en gelukkig dat dit bestond: deze benadering van het leven, deze manier van contact maken met elkaar, en vooral een diepe ontmoeting met mezelf in die week. Hoe spannend ook, het voelde als thuiskomen en dit smaakte absoluut naar meer.

Nog maar net afgestudeerd aan de kunstacademie, werd mijn aandacht getrokken naar deze andere, nieuwe wereld. Al snel besloot ik de Tantratraining te volgen en startte vervolgens met een opleiding tot Biodynamisch (lichaamsgericht) therapeut. Zo kreeg mijn oorspronkelijke wens om psychologie te studeren toch vorm.

Sinds ik dit pad van bewustzijn ben gaan volgen is er iets wezenlijks in gang gezet. Het lijkt alsof ik meer ruimte kan voelen om mijn ervaringen heen. Alsof er intern nieuwe ogen met me meekijken, mee ervaren en een ervaring daardoor meer dimensies krijgt dan voorheen. Mijn belevingen worden minder eenduidig. Zelfs in de benauwdheid, benardheid van sommige situaties of gevoelens. Nieuwsgierigheid voelt daarbij als de sleutel. Vanuit die onderzoekende houding mag ik mezelf en mijn ervaring van de wereld en de mensen om mij heen oneindig interessant vinden.

Zodra ik dit opschrijf, rijst er een stem die zegt, "Een beetje minder kan wel", maar die mag weer van tafel.

En jeetje, voor mijn wandelen op dit pad wist ik niet hoe werkelijk mooi mooi kan zijn en hoe ontzettend fijn fijn!

Aan de telefoon van het Centrum bied ik geïnteresseerden en deelnemers een luisterend oor en klankbord. Ik stem zoveel mogelijk af op degene die ik aan de lijn heb, om goed te horen wat iemand vraagt of nodig heeft. En dat gaat van eenvoudig praktische informatie verstrekken tot meer inhoudelijk inzicht geven in het werk dat we hier doen. Door met aandacht vragen te stellen en nieuwsgierig te zijn naar wat iemand drijft om contact op te nemen met het Centrum wordt helder wat van belang is voor iemand, wat zijn of haar verlangen is en of iemand daarvoor op de juiste plek is.

In mijn eigen praktijk als therapeut ondersteun ik cliënten in hun bewustzijnsontwikkeling door de ontdekkingsreiziger in hen te prikkelen, met name ook via zijn of haar lichaamsbeleving.

Dit laatste is voor mij niet iets vanzelfsprekends. Mijzelf als geheel kunnen ervaren, waarbij ik in contact ben met mijn hart en ziel en hele lijf is iets wat regelmatig gerichte aandacht van me vraagt. Maar zodra ik dat doe, voelt iets in mij zich al snel gehoord en gezien en kan iets zich weer openen en verbinden. Ademhaling en beweging zijn hierbij hele belangrijke instrumenten.

Door het belang hiervan persoonlijk te voelen en te erkennen, erken ik ook de waarde van deze benadering in een sessie met een cliënt. En vaak blijkt dan dat (iets in) de cliënt zich gehoord en gezien voelt.

Opleiding en ervaring

Ik ben afgestudeerd in de richting theatervormgeving aan de Hogeschool voor de Kunsten in Utrecht en deed de opleiding tot biodynamisch therapeut aan het Nederlands Instituut voor Biodynamische psychologie (NIB); de tweejarige Tantratraining en andere vervolggroepen bij het centrum, NLP-practitioner bij NLP Meesterschap (Ned. Acad. voor Psychotherapie), momenteel student in de Mysterieschool en ik volg de opleiding Psycho-sociale basiskennis bij Con Amore.

Ik werk als lichaamsgericht en biodynamisch therapeut in mijn eigen praktijk. Verder ben ik co-therapeut in therapiegroepen van en met psycholoog Theo van der Heijden en assisteer af en toe in diverse groepen van het Centrum voor Tantra.
Soms nog werkzaam als vormgever.