Een Tantrisch Perspectief op #MeToo

Carla:

De afgelopen jaren heeft de #MeToo-beweging veel in beweging gezet rondom seksueel misbruik. Alle ophef heeft duidelijk gemaakt dat misbruik over de hele wereld en in alle lagen van de bevolking voorkomt. Het Amerikaanse tijdschrift Time schreef:

"The people who have broken their silence on sexual assault and harassment span all races, all income classes, all occupations and virtually all corners of the globe. Their collective anger has spurred immediate and shocking results."

Een van de gebieden waarin over seksueel misbruik bericht werd, is het veld van Tantra. Er werd zelfs een Meldpunt Tantra Misbruik opgericht na de beschuldiging van een aantal Tantra masseurs.

Een Tantrisch perspectief 

De effecten van de #MeToo-beweging zijn vanuit eindeloos veel invalshoeken belicht en besproken. Toch bleek er ook in onze studentenkring behoefte aan meer toelichting op het onderwerp van seksueel misbruik en heel specifiek in de wereld van Tantra. Een studente uit de lopende Tantra Training mailde: zouden wij onze studenten niet iets willen vertellen over hoe wij denken over de discussie in de media over Tantra masseurs en misbruik?

Carla: 'Voordat we daders gaan aanwijzen, doen we er goed aan om ons te realiseren dat we allemaal de neiging hebben om andere mensen tot objecten te maken. Objecten die onze behoeften moeten vervullen. We kennen allemaal zowel de rol van ‘dader’ als ‘slachtoffer’. Het is voor iedereen moeilijk om werkelijk oog te hebben voor een ander.'

Wat hebben we te doen om te voorkomen dat we anderen zullen misbruiken?

Klik hier om Carla's artikel 'Een Tantrisch Perspectief op #MeToo' te lezen. Je bent van harte welkom om jouw respons op dit artikel achter te laten in het veld hieronder.

Reacties op Een Tantrisch Perspectief op #MeToo

 1. AvatarCaroline Franssen schreef:

  Bij het Meldpunt Tantra Misbruik kwamen in een klein half jaar 100 meldingen binnen over ongeveer 50 'tantramasseurs'. Gezien het aantal tantramasseurs in Nederland, dat geschat wordt op minder dan honderd, lijkt misbruik dus eerder regel dan uitzondering.

  Bij die meldingen zaten flink wat ongevraagde en ongewenste penetraties met penis of vinger. Volgens het Wetboek van Strafrecht geen verkrachting, omdat er geen geweld aan te pas is gekomen, maar mogelijk wel misbruik door een hulpverlener.

  Er lopen nu twee rechtszaken tegen masseurs waar het meldpunt ieder zo'n vijftien meldingen over heeft gekregen.

  Het hele rapport van het Meldpunt Tantra Misbruik is hier in te zien: https://meldpunt-tantra-misbruik.nl/wp-content/uploads/2018/04/Rapport-seksueel-misbruik-in-de-tantra-sector.pdf

 2. AvatarMenso schreef:

  Prachtig en krachtig genuanceerd interview over dit gevoelig onderwerp. Die nuance die zo belangrijk is en die tegelijkertijd zo snel ondergesneeuwt raakt in de belangrijke discussie. Dank je wel!

 3. AvatarErika schreef:

  Het luisteren naar verhalen van mannen tijdens de Gouden Vallei in Portugal heeft me zoveel inzicht gegeven.
  Het besef van onmacht, behoefte gezien willen worden wat eigenlijk zo'n herkenbare emotie is voor beide kanten.
  Dat ik zelf geen innerlijk compas had toentertijd had ik al ingezien.
  Het was de eerste x dat ik mezelf afvroeg welke pijn degene had die mij misbruikte. Dat was en is een bevrijdende vraag ook zonder antwoord en heeft me weer verder geheeld.

 4. AvatarGodfried schreef:

  Dankjewel Carla voor je heldere en verruimende bijdrage in dit onderwerp. Je helpt hier m.i. ook mannen en vrouwen persoonlijk mee rond inzicht in de gelaagdheid van dit thema.
  Ik vond herkenning in je verhaal. Als kind al nam ik sympathie en compassie waar bij mezelf als het over daders ging. Al snel merkte ik dat ik mijn mond hierover moest houden en dat deze gevoelens wel gepast waren voor slachtoffers. Later begreep ik dat ik in mezelf beide kanten herkende en dat ze beide om Liefde riepen. Dat blijft, hoe subtiel ook voor mij een levenslange oefening in liefdevol omarmen.
  Dankjewel ook dat je een lans gebroken hebt voor de "goede", meer bewuste tantra masseurs.

 5. AvatarAnna schreef:

  Wat een mooi en genuanceerd antwoord op de discussie die zo aan het polariseren dreigt te gaan. Belangrijk én moedig om hier een eigen klank te brengen, waarin die verfijning wordt teruggebracht.
  Wat mij erg aanspreekt is om het hele verhaal uit het dader - slachtoffer te tillen, te blijven beseffen dat we nooit alleen dader zijn en nooit alleen slachtoffer. De menselijkheid te blijven zien in ieder mens, zonder te vergoelijken dat onze daden een ander te zeerste kunnen kwetsen.
  Voor mij is het bevrijdend om uitgenodigd te worden steeds bewustzijn te blijven ontwikkelen over (mijn) innerlijke en vaak onbewuste motieven die (mijn) handelen sturen. Het maakt me sterker en weerbaarder en echter.

 6. AvatarMiriam schreef:

  Lees het hele artikel moedig ik iedereen aan! Wow wat een diepte en nuancering.

  Zo waardevol ook voor mensen in mijn omgeving die alleen het woord Tantra gehoord hadden en deelden dat ze er allemaal andere associaties bij hadden

 7. AvatarHilde schreef:

  De terughoudendheid in het uitspreken die Carla benoemt, maken juist zo fijn dat ze toch haar visie geeft. Ook ik herken dat ik al jong ook geïnteresseerd was in de andere kant van een verhaal. En leerde hierin voorzichtig te zijn in me uitspreken.
  De typische fijngevoeligheid waardoor ik zo graag leer bij het CvT spreekt ook hier weer in de woorden en de stilte ertussen.
  Dank!

 8. AvatarPien schreef:

  Ik heb nog totaal geen ervaring met Tantra maar nu ik dit artikel gelezen heb weet ik waarom ik wel nieuwsgierig ben en op de website ging kijken: ik zie precies terug wat ik denk en voel over de oordelen die er helaas altijd zo snel zijn over elkaar. Dus ik vind dit artikel juist als reclame dienen voor Tantra. Oefeningen terwijl je naakt bent klinken nog wel verhipte spannend, maar ja... ik heb dan ook nog wat te doen op sexueel vlak 🙂

 9. AvatarHerman schreef:

  Dank lieve en wijze Carla.

  Ik lees hier dat er veel belangstelling is voor je genuanceerde verhaal. Een verwerking van zo'n trauma kan problematisch zijn en een grote lijdensdruk veroorzaken.

  Het eerste wat bij me opkwam toen ik het las was: Ego ? Maar ook: compassie? Met alles wat daar aan vast zit...

  Mijn natuurlijke neiging is om me er ook buiten te houden.
  Wie de schoen past kan hem uiteraard aantrekken.

  In Liefde en Licht,

Geef je respons op Een Tantrisch Perspectief op #MeToo