14 boeken om je te helpen bij je zelfonderzoek

Tantra leer je niet uit boeken. Maar ze kunnen je wel helpen bij je zelfonderzoek. We krijgen regelmatig de vraag 'Welke boeken raden jullie aan?'. In de boekenlijst hieronder vind je leestips van onze trainers. Hij is bij lange na niet compleet. Noch proberen we hiermee te zeggen dat dit per se de beste boeken zijn over de onderwerpen waar we in onze programma's aan raken. Of dat je 'de waarheid' kent als je ze allemaal gelezen hebt. Het zijn simpelweg boeken waar we zelf van genieten en steun aan hebben.

Het kan een heel bijzondere ervaring zijn om de liefde en de toewijding te voelen van een leraar die ver weg leeft of al lang is overleden. Of om een boek precies op het tempo te lezen dat bij je past. De boeken op deze lijst zijn vol verslag van diepe inzichten, en nodigen eerder uit om elke alinea te ervaren dan om het boek zo snel mogelijk uit te lezen. Jeroen: "Over Soul without Shame heb ik heel lang gedaan. Elke keer las ik een stuk en was ik er zo door geraakt dat ik eerst weer een tijd in mijn leven wilde proeven en oefenen, voordat ik verder las. Toen ik het uiteindelijk uit had, realiseerde ik me dat ik er vier jaar eerder in begonnen was."

En sommige boeken leg je nooit meer weg. Remmelt zegt bijvoorbeeld maar één boek te lezen, van Hafiz, en dat boek heeft hij dan ook bijna altijd bij zich.

Heb jij waardevolle ervaringen met boeken die je graag zou willen delen met andere Tantrika's? Dan nodigen we je van harte uit om daarover iets te schrijven in de commentaarvelden hieronder.
Veel leesplezier!

 

Courage, the joy of living dangerouslyCourage, The Joy of Living Dangerously – Osho

Osho, belangrijke inspirator voor ons werk, heeft een gigantische bibliotheek achtergelaten. Veel van zijn vuistdikke boeken zijn ontstaan aan de hand van zijn lezingen die letterlijk zijn uitgeschreven. Herhalingen en onlogische volgordes maken de teksten soms wat moeilijk om door te komen.

'Courage, the Joy of Living Dangerously' daarentegen is goed geredigeerd. Dit boekje gaat over de soort moed die we iedere dag nodig hebben om een vervullend leven te leiden: de moed om ons uit te spreken over wat belangrijk voor ons is, de moed om te veranderen en het onbekende te omhelzen. Dit boek is niet in het Nederlands verschenen. Een andere wél vertaalde aanrader van Osho is bijvoorbeeld 'Tantra, het Allerhoogste Inzicht'.


divine eros

The Power of Divine Eros – A.H. Almaas & Karen Johnson

Hoewel hij zichzelf geen Tantrika noemt, is het werk van A.H. Almaas van grote invloed op ons werk. Veel van onze trainers en studenten zijn student aan zijn Ridhwan School.

'Divine Eros' gaat over het verlangen; één van de belangrijkste onderwerpen in Tantra. Waar in veel religies en spirituele stromingen wordt gezegd dat onze verlangens onze spirituele ontwikkeling in de weg staan, zegt Tantra juist dat ze de belangrijkste brandstof zijn voor onze groei en ontwikkeling.

Almaas heeft veel meer interessante boeken geschreven, waarvan we hier in ieder geval The Unfolding Now en Spacecruiser Inquiry willen noemen.

 

artist's wayThe Artist's Way – Julia Cameron

Veel mensen ervaren een blokkade op hun creativiteit. Kritische opmerkingen en plagerijen van ouders, leraren en vriendjes en vriendinnetjes in het verleden hebben een vernietigende werking gehad op ons vermogen om 'gewoon' maar wat aan te klooien. Als jij het ook nog niet zo makkelijk vindt om eenvoudigweg met jezelf uit te hangen, zonder doel, dan is dit boek misschien wel wat voor je.

 

gift hafizThe Gift – Hafiz / vertaling door Daniel Ladinsky

Deze bundel met 250 gedichten van de Perzische poëet en Sufi mysticus Hafiz zit standaard in Remmelts tas, die soms wel eens laat vallen dat dit nog het enige boek is dat hij leest. Veel van Hafiz' werk gaat over wonderbaarlijke ontmoetingen met 'the Beloved' of 'the Friend': ontmoetingen met God. Als voorproefje vind je een paar gedichten in Remmelts handschrift op onze site; je kan ze hier en hier lezen en eventueel downloaden.

 

soul without shameSoul without Shame – Byron Brown

'A guide to liberate yourself from the judge within'. Dé grote tegenkracht voor onze spirituele groei en persoonlijke ontwikkeling zijn onze innerlijke kritische stemmen, waar wij meestal de term superego voor gebruiken. De vele voorbeelden uit het dagelijks leven maken dit een toegankelijk boek over een lastig onderwerp.

 

dans-van-woedeDans van Woede - Harriet Lerner

Woede is een sterke toegangspoort naar kracht en helderheid. Maar omdat er diepe taboes rusten op deze intense emotie, is het nog niet zo makkelijk om woede werkelijk toe te laten, en het voor ons te laten werken. Hoe kunnen we woede, kracht en helderheid inzetten in ons leven, terwijl we afgestemd blijven op onze omgeving? Lerner schrijft dit boek speciaal voor vrouwen, maar het is net zo inspirerend voor mannen.


desire odier

Desire, the Tantric Path to Awakening – Daniel Odier

Tantrika's beschouwen het lichaam als een tempel; een zetel voor het goddelijke. Odier schrijft in dit boek over de intrigerende mogelijkheid om ons lichaam vloeibaar te laten worden, en zo een kanaal te worden voor extase.

 

margot anandTantra, een Weg naar Intimiteit en Extase – Margot Anand

Hoewel het bij veel mensen vrijwel ongelezen in de kast staat, is dit standaardwerk zeker de moeite waard: het is een geweldige bron van Tantrische oefeningen, compleet met illustraties en begrijpelijke uitleg. En daar zit 'm precies de bottleneck: in de praktijk blijkt het vaak nog niet zo makkelijk om vanaf papier zulke oefeningen te doen, buiten de context van een retraite. Een goed naslagwerk voor wie al ervaring heeft met de beschreven oefeningen.

 

awakening loving-kindnessAwakening Loving-Kindness – Pema Chödrön

Hoe hou je van jezelf en van de wereld zonder schaamte? Pema Chödrön is geboren Amerikaanse, die pas later in haar leven ingewijd werd als Boeddhistische non. Dat maakt haar werk heel toegankelijk in vergelijking met veel andere Boeddhistische geschriften. Dit boekje is vertaald in het Nederlands als 'Liefde en Compassie'. Chödrön heeft meer interessante boeken geschreven waaronder bijvoorbeeld Als je wereld instort, adviezen voor moeilijke tijden.

 

tantric orgasm women richardsonTantric Orgasm for Women – Diana Richardson

Veel vrouwen hebben het idee dat ze zich in zouden moeten spannen voor goede seks. Dit boek is een praktische handleiding, mét illustraties, voor slow seks en soft penetration. Diana moedigt ons aan om heel langzaam te gaan - vanuit de gedachte dat pas wanneer we volledig ontspannen, een diep orgasme mogelijk wordt. De auteur is leerlinge van Osho, die in dit boek regelmatig wordt aangehaald.

 

coole sex relaxte liefdeCoole Seks, Relaxte Liefde – Wendy Doeleman

Dit boekje is geschreven speciaal voor jonge mensen tot 25 jaar én hun ouders/opvoeders. Het beschrijft een kijk op seks waarin ontspanning centraal staat; het tegenovergestelde van de porno seks die je zo makkelijk online kan vinden. Dit boekje is alleen nog te bestellen via de auteur zelf, maar de opvolger Hartelust, bedoeld voor pubers, is zojuist uitgekomen. De eerste twee hoofdstukken kan je gratis downloaden via haar site.

 

liefdesbangLiefdesbang – Hannah Cuppen

Ken jij in je relaties een tendens van aantrekken en afstoten? Goed mogelijk dat jij en je partner(s) gevangen zitten in een spel waarbij bindingsangst en verlatingsangst een grote rol spelen. In Liefdesbang beschrijft therapeute Hanna Cuppen hoe dit patroon tot stand is gekomen, hoe je het herkent en wat je kan doen om een volwassen liefdesrelatie op te bouwen. Soms, wanneer ze trainersjargon gebruikt als 'kijk naar jezelf zonder oordeel' gaat Cuppen wat te kort door de bocht, maar de leesbaarheid van dit boek maakt dit meer dan goed.

 

spiritual materialism trungpaCutting Through Spiritual Materialism - Chögyam Trungpa

Deze leraar bracht een belangrijk deel van de boeddhistische Tantra teachings over naar Amerika. Hij verkondigt het pad van Vajrajana, 'het derde pad'. Hij is in Nederland bekender door de oprichting van de Shambala beweging. In 'Cutting through...' neemt hij je mee op de nieuwsgierige en frisse reis die nodig is om werkelijke spirituele groei door te maken. Af en toe wat taai en streng misschien, maar vanuit een groot en betrokken hart overgedragen. Trungpa is trouwens weer een leraar van Pema Chödrön.


Russill Paul - Yoga of Sound The Yoga of Sound, Tapping the Hidden Power of Music and Chant - Russill Paul

In de duizenden jaren oude Hindoeïstische cultuur is er altijd veel aandacht en waardering geweest voor het effect van geluid op ons fysieke en spirituele welzijn. Russill Paul, een bruggenbouwer tussen de Hindoeïstische en westelijke Christelijke cultuur, geeft in dit zeer leesbare boek inzicht in de geschiedenis en de werking van Mantra. Via zijn website stelt hij bijbehorende tracks beschikbaar om je beoefening te ondersteunen.

Reacties op 14 boeken om je te helpen bij je zelfonderzoek

 1. Henriette schreef:

  Mooie lijst! Het maakt me extra blij dat ik twee boeken zie uit de Shambhala traditie. Die van Pema en Trungpa. Goede smaak. Ik ben zo blij met de rijkdom van het Tantrisch Boeddhisme. Maar ook van andere tradities. Het boek Eros trekt mijn aandacht. Maar kan ik pas deze zomer aan toekomen. Alles op zijn tijd.

 2. Erwin schreef:

  Mooi, dit lijstje boeiende boeken. Heb er pas 2 van gelezen, dus ik kan (in mijn tempo jaren) vooruit! En ik heb alweer een paar mensen om ermee te inspireren. Dank jullie wel!

  • Marije Oostindie schreef:

   Graag gedaan!

 3. Jozef schreef:

  De boeken van David Deida zijn ook aan te bevelen: bijv. Finding God through Sex.

 4. Johannes schreef:

  Heerlijke lijst. Met Shambala en Almaas. Fijn dat Hafiz er bij staat. Ik mis nog een paar favorieten. Maar de helft van deze boeken ken ik nog niet, dus deze zomer veel te lezen en te doorleven - wat mooi en spannend is.
  PS. Hadden jullie niet ook een lijst van liefdesliedjes?

 5. Hans schreef:

  Desire van Daniel Odier is voor mij van zeer grote betekenis geweest, misschien wel meer dan de trainingen die mijn vrouw en ik hebben gevolgd in de loop der jaren. Diverse keren gelezen en hierdoor veranderd. Verschillende andere boeken van de lijst ken en heb ik ook en ook nog andere.

 6. Niels schreef:

  leuk zo'n lijst, er valt voor mij zeker ook nog veel te lezen.

  ik ben benieuwd wat jullie van David Deida, zijn boeken, vinden en zijn uitgesproken mening over man-zijn/vrouw-zijn en hoe dat te leven.

  nu ben ik nog on de indruk van het goed leesbare e-boek van Sanne Burger 'Visie op Sex' een aanrader

 7. Anne schreef:

  Dank!
  Ik heb zelf veel aan 'Verslaafd aan Liefde' en 'Bevrijd door Liefde' van Jan Geurtz. Ik ben benieuwd wat anderen/jullie daarvan vinden.

 8. Caroline schreef:

  Tantra, de kunst van het bewust beminnen. Van Charles en Caroline Muir.
  Een oudje, en prachtig!

 9. Marije Oostindie schreef:

  Leuk, dank jullie wel voor de aanvullingen! Persoonlijk vind ik Deida te stellig en stigmatiserend over zijn rolverdeling tussen mannen en vrouwen. Maar de trainers van het Centrum hebben niet samen één mening over bepaalde boeken, dus het zou goed kunnen dat anderen zijn boeken weer zo zouden aanraden.
  Super dat we elkaar hier inspireren. En dat kan ook met auteurs met wie je het niet per sé eens bent, denk ik:-)

 10. Pieter schreef:

  Robert Heinlein:
  A Stranger in a strange land (1961)

 11. Danny schreef:

  Zelf heb ik net 'Liefde en Goddelijke sex' door Margot Anand uit en heb wat traantjes gelaten van herkenning.
  Haar eigen pad beknopt in een mooi verhaal uiteen gedaan.
  Dit boek kan ik aanraden naast deze reeks.
  Nu begin ik in 'Tantra' van dezelfde schrijfster. Genieten.

 12. Trees Muijlaert schreef:

  Dank voor de lijst! Ik heb heel veel gehad aan Soul without shame, nog steeds dierbaar. Almaas met zijn Innerlijke Diamantserie ligt naast mijn bed, als ik daar stukjes in lees ben ik weer 'thuis'. Dat zijn ook de boeken waar het voor mij mee begon: die kwamen binnen, al vóór ik met de training begon. Liefs!

 13. Trees schreef:

  En....een aantal boeken van Osho, niet te vergeten! Ook zijn gesproken teksten vind ik nog steeds geweldig!

 14. basbel schreef:

  Dank je wel voor deze lijs, Marije! Ik wil graag meer weten over de oorprong van Tantra. Zou je mij iets kunnen aanbevelen? Fijne dag!

  • Marije Oostindie schreef:

   Graag gedaan! Ja, het boek van Daniel Odier: daarin beschrijft hij zijn leerweg bij een authentieke Indiase tantrika.

 15. Yvon schreef:

  Hallo, bedankt voor deze lijst! Ik zou graag willen weten welk boek ik het beste als eerst kan lezen als ik nog niets over tantra weet.

  • Marije Oostindie schreef:

   Hoi Yvon, ik denk dat de boeken van Odier en Anand je de meest 'algemene' inkijk kunnen geven in Tantra. En kom vooral langs op één van onze Tastes of Tantra (onze open middagen) zodat je zelf iets kan ervaren van wat Tantra mogelijk voor je kan doen. Tot die tijd: veel leesplezier!

 16. Amelie schreef:

  Dankjewel voor deze lijst! The Artist's Way heb ik vroeger nog gelezen, is echt goed. Zijn (enkele van) deze boeken over tantra ook nuttig voor mensen die single zijn? Ik ben de laatste tijd veel bezig met meditatie en merk dat mijn seksuele energie daardoor meer gaat stromen. Vandaar mijn idee om tantra te bekijken, om die energie nog beter te kunnen kanaliseren in creativiteit en liefde.

  • Marije Oostindie schreef:

   Hoi Amelie, dankjewel voor je respons. Wat gaaf dat je merkt dat je seksuele energie meer gaat stromen, nu je veel oefent met aanwezigheid. Allereerst even dit: Als je seksuele energie meer gaat stromen, komt er niet alleen creativiteit en liefde naar de oppervlakte, maar ook andere gevoelens zoals woede, verdriet, vrolijkheid, uitbundigheid... Tantra kan heel erg helpen om ál die gevoelens meer in aanwezigheid te houden, zowel de prettige als de gevoelens die we lastig vinden. Verder heeft Tantra geen voorkeur of je je seksualiteit alleen beoefent, samen met een ander of zelfs samen met meerdere anderen. In die zin kan alles wat je leest in deze boeken toepasbaar zijn op je leven als onderdeel van een stel, maar zeker ook als single. Als onze 'stijl' je speciaal aanspreekt, dan verwijs ik je bij deze ook graag naar onze blog 'thuis verdiepen'. Daar vind je allerlei gratis artikelen en video's van onze eigen trainers. Weet je welkom:-)

 17. Tycho van Woensel schreef:

  Dank je wel voor deze lijst, Marije!
  Van Diana Richardson kan ik ook 'The Heart of Tantric Sex' van harte aanraden.
  Ook in dit boek moedigt ze ons aan om heel langzaam te gaan - en volledig te ontspannen.
  De korte overzichtelijke hoofdstukken maken het makkelijk om het boek rustig op je in te laten werken.

Geef je respons op '14 boeken om je te helpen bij je zelfonderzoek'