Ik ken geen ander pad dat zo snel leidt in de richting van een groter bewustzijn dan Tantra.

'Mijn diepste motivatie om het werk van Tantra meer in de wereld te brengen, ligt in de wetenschap dat we de komende jaren te maken zullen krijgen met enorme veranderingen. De opwarming van de aarde zet processen in gang waardoor het leven - voor ons als individu, maar ook voor ons hele sociale systeem - er over niet al te lange tijd waarschijnlijk heel anders uit zal zien.

Ja, de zeespiegel stijgt. Maar nog veel acuter is de dreiging van voedseltekort, ook hier in het westen. Als ik in de supermarkt loop, kan ik het me nu nog bijna niet voorstellen! Maar de 'zekerheden' die ik altijd voor lief heb genomen, zullen er mogelijk over een paar jaar al niet meer zijn. Hoe zullen we daarop reageren? Slaan we de handen ineen, of worden we elkaars vijand zoals in Syrië gebeurde?

Ik heb me hier heel depressief en onmachtig over gevoeld; wat kan ík, als mini individu in deze enorme wereld hier aan doen?

Niet veel, zo op het eerste oog. Maar; als ik zie hóe veel invloed de beoefening van Tantra heeft op de levens van steeds meer mensen, dan voel ik veel vuur voor het prachtige werk wat we doen, hier op ons Centrum.

Ik ben veel meer verbinding gaan ervaren sinds ik Tantra beoefen. Allereerst met mezelf, en dat maakte het ook mogelijk om me dieper te verbinden met andere mensen. En ook met de aarde. Dit heb ik ook zien gebeuren bij de honderden medemensen die ik mocht assisteren of begeleiden in onze retraites.

Ik denk dat het ons heel erg gaat helpen om ons werkelijk te gaan verhouden en voor te bereiden op onze onzekere toekomst (die trouwens überhaupt onzeker is, ook als je helemaal niet gelooft in de opwarming van de aarde!). Bijvoorbeeld door te leren omgaan met lastige gevoelens zoals verlies en rouw. En door te leren hoe we onze eigen innerlijke wonden te helen hebben, wanneer we anderen tot vijanden maken. Door te leren hoe we lastige gevoelens niet uit hoeven acten op anderen. Hoe we nieuwsgierig en open kunnen blijven, zélfs als we in paniek raken.

In dit alles kan de beoefening van Tantra een belangrijke, misschien zelfs wel cruciale rol spelen. Ik ervaar het niet altijd als een makkelijke route. Het proces confronteert me regelmatig scherp met mijn wonden en interne tegenstellingen. Maar dat alles ook werkelijk toelaten maakt mijn leven ook dieper, voller en avontuurlijker.

Ja, het is pijnlijk en lastig soms om zo naar binnen te kijken, maar de opbrengst is ook groot. Ik ken geen ander pad dat zo snel leidt in de richting van een groter bewustzijn, dan Tantra. En ik ben heel dankbaar voor iedere bijdrage die ik daaraan mag leveren - hoe klein ook.'

The big challenge of our time is to make sure that when our hearts break we stay open and connected and curious rather than coming up with stories to justify ourselves being violent to others that we have othered more than those closest to us.” – Jem Bendell (klimaat wetenschapper)

Mocht je interesse hebben in deze 'even more inconvenient truth', luister dan deze podcast.

 

Privé sessies met Marije

Ik geef sessies speciaal voor stellen die in privé setting kennis willen maken met Tantra, of die hun Tantrische beoefening verder willen verdiepen onder persoonlijke begeleiding. Lees meer...

Opleiding/ervaring

Rijksuniversiteit Groningen - Kunst & Kunstbeleid  / Hogeschool voor de Kunsten Kampen - Illustratieve Vormgeving  / Sinds 2007 student en sinds 2014 trainer aan het Centrum voor Tantra  / Sinds 2011 kunstenaar onder de naam Atelier Aandacht