Seks & Ruimte

Ontspannen in seks

echt samen en tegelijkertijd heel erg bij jezelf

We onderzoeken in deze intensieve retraite de mogelijkheid om te ontspannen in seks. Om niets te creëren, maar open te rusten in de ruimte en te wachten op wat zich openbaart.

YabYum beeldje Centrum voor Tantra AmsterdamVaak beperken we die open ruimte met onze ideeën en aannames over wie wij zijn en wat seks is. We verwarren de ervaring van ruimte in seks soms met leegte, met gemis, met weekheid en met falen. We verdedigen ons daarom tegen de ruimte met spierspanning.

We manipuleren, pushen en forceren onszelf tijdens het vrijen of we trekken ons helemaal terug uit onze seksuele organen. Dit kan zo subtiel gebeuren dat we ons er niet of nauwelijks bewust van zijn.

Na een uitgebreide voorbereiding committeren we ons voor een langere periode aan één bepaalde Tantrische meditatie, die we uitsluitend in deze retraite gebruiken. Tijdens deze meditatie (die niet in groepsverband plaatsvindt), heb je genitaal seksueel contact. Dat is de reden waarom alleen paren zich voor deze retraite kunnen inschrijven.

De meditatie nodigt je uit om het subtiele forceren tijdens seks los te laten. Om simpelweg aanwezig te zijn en te onderzoeken wat er dan ontstaat. Daarmee begint een Tantrisch samenzijn dat de alom aanwezige dimensie van ruimte vollediger toegankelijk maakt. Ze kan je naar ongekende diepte en vrijheid voeren.

We gaan uitgebreid in op de vraag waarom we de ruimte in onze yoni en vajra - en in onszelf - in eerste instantie ervaren als 'leegte' of als 'gat'. En hoe dat te maken heeft met de opbouw van ons ego. De meditatie brengt belangrijke aspecten van je egostructuur aan het licht. Ze heeft de potentie die structuur voorzichtig te laten smelten.

Naast de ruimte, de vrijheid en de volheid die daardoor ontstaat, brengt het ook de angsten en pijn omhoog die de aanleiding waren om je egokramp op te bouwen. Daarom willen we alleen mensen toelaten die ervaring hebben met het onder ogen zien van hun angsten en andere 'negatieve' gevoelens. Zoals die van niet-weten, eenzaamheid, incapabel zijn, minderwaardigheid, afhankelijkheid en zwakte. Wat nodig is voor deze groep, is een grote interesse in en respect voor het proces van jezelf en van je partner.

De meditatie brengt je in een ruimte waarin je samen bent en tegelijkertijd heel erg bij jezelf. Het proces kan de schijnbare tegenstellingen opheffen tussen smelten en eigenheid en tussen samenzijn en alleen-zijn.

Deelnemers zullen in deze groep bijna alle oefeningen, processen en meditaties samen met hun partner doen. Potentieproblemen zijn geen bezwaar voor deelname. We hebben jammer genoeg nog geen vorm gevonden om deze specifieke meditatie geschikt te maken voor homo- en lesbo-paren.

Verder lezen? We hebben twee stellen geïnterviewd over hun ervaringen in 'Seks en Ruimte'. Hier vind je het artikel.

Praktische informatie

Deze groep zal zo goed als zeker plaatsvinden van 19 t/m 31 mei 2026 in Centro Miri Piri in Noord Italië. Op dit moment is de prijs nog niet bekend. Jullie kunnen wel alvast je interesse kenbaar maken door een mail te sturen naar info@centrumvoortantra.nl. Dan zetten we jullie op de interesselijst en zullen we jullie informeren als we alle concrete gegevens van deze retraite hier gepubliceerd hebben en online inschrijven mogelijk is.

 Meer vervolggroepen:

Aanraken
Jade Ei vijfdaagse in Havelte
Jong Tantra Weekend
Leven en Dood
Linkinggroep
Overgave
Tantra in Relatie
Vloeibaarheid in Aanraking
Zeilgroep

Datum
19-05-2026 t/m 31-05-2026

Staf
Carla Verberk
Remmelt van Kleef

6

Toen we weer thuis waren, zeiden we tegen vrienden 'dit was echt een life changing event.'

Ik ben veel gene kwijtgeraakt. We zijn al meer dan vijftien jaar samen, maar toch was er nog veel schaamte. Carla was in haar teachings heel open over seksualiteit. Bijvoorbeeld over hoe je de Vajra in de Yoni stopt; daar hadden we het gewoon over in de groep.

Het is toch een soort seksuele voorlichting die je nooit hebt gekregen. Heel bevrijdend.

Ellen

Ik heb écht ervaren wat ruimte is, wat aanwezigheid is, en misschien ook wel wat het mysterie is... We gingen heel vaak eerst door een dikke laag gekrakeel heen. Maar als we daar doorheen waren, dan voelde het alsof ik die vorm had verlaten, alsof ik daaronder iemand anders was. Dan kwam ik in een leegte terecht waarin dat gekrakeel helemaal niet speelde.

Suzan

Voor de Gouden Vallei heb ik mijn erectie moeten inleveren. Achteraf kan ik wel zeggen: het gaat natuurlijk niet over seks. Eigenlijk geef je seks op. Je krijgt er een nieuwe, intieme manier van samenzijn voor terug. En je krijgt er autonomie voor terug. Ik ben autonomer geworden in onze relatie.

Joost

Ik heb allerlei leraren gehad, ook mensen die zeiden 'alles wat er is, is OK'. Maar dan was het stiekem toch beter als je het zó doet. Of ze zeiden: 'Als je dit doet, dan ervaar je dat'.

Wat voor mij vooral belangrijk was, dat Carla en Remmelt echt open staan voor alles wat je kan ervaren en je daar ook de ruimte voor geven. Ze zijn niet dogmatisch; het is werkelijk goed zoals het is.

Tom

Ik vond de kracht van de meditatie dat je niets moest doen. Geen eisen, geen verwachtingen, maar open staan voor wat zich aandient en daar eerlijk naar kijken. Dit klinkt makkelijk, maar ik vond het ontzettend moeilijk. Het gaf me wel de ruimte en de vrijheid waar ik naar zocht.

Tom

Ik ben erg enthousiast over deze retraite, en zou het een hoop mensen willen aanraden. Alle tierlantijnen zijn er af, maar dit programma zit zó intelligent in elkaar. De mogelijkheid om in deze diepe lagen te voelen, dat komt niet vaak voor.

Joost