Seks & Ruimte

Ontspannen in seks

echt samen en tegelijkertijd heel erg bij jezelf

We onderzoeken in deze intensieve retraite de mogelijkheid om te ontspannen in seks. Om niets te creëren, maar open te rusten in de ruimte en te wachten op wat zich openbaart.

YabYum beeldje Centrum voor Tantra AmsterdamVaak beperken we die open ruimte met onze ideeën en aannames over wie wij zijn en wat seks is. We verwarren de ervaring van ruimte in seks soms met leegte, met gemis, met weekheid en met falen. We verdedigen ons daarom tegen de ruimte met spierspanning.

We manipuleren, pushen en forceren onszelf tijdens het vrijen of we trekken ons helemaal terug uit onze seksuele organen. Dit kan zo subtiel gebeuren dat we ons er niet of nauwelijks bewust van zijn.

Na een uitgebreide voorbereiding committeren we ons voor een langere periode aan één bepaalde Tantrische meditatie, die we uitsluitend in deze retraite gebruiken. Tijdens deze meditatie (die niet in groepsverband plaatsvindt), heb je genitaal seksueel contact. Dat is de reden waarom alleen paren zich voor deze retraite kunnen inschrijven.

De meditatie nodigt je uit om het subtiele forceren tijdens seks los te laten. Om simpelweg aanwezig te zijn en te onderzoeken wat er dan ontstaat. Daarmee begint een Tantrisch samenzijn dat de alom aanwezige dimensie van ruimte vollediger toegankelijk maakt. Ze kan je naar ongekende diepte en vrijheid voeren.

We gaan uitgebreid in op de vraag waarom we de ruimte in onze yoni en vajra - en in onszelf - in eerste instantie ervaren als 'leegte' of als 'gat'. En hoe dat te maken heeft met de opbouw van ons ego. De meditatie brengt belangrijke aspecten van je egostructuur aan het licht. Ze heeft de potentie die structuur voorzichtig te laten smelten.

Naast de ruimte, de vrijheid en de volheid die daardoor ontstaat, brengt het ook de angsten en pijn omhoog die de aanleiding waren om je egokramp op te bouwen. Daarom willen we alleen mensen toelaten die ervaring hebben met het onder ogen zien van hun angsten en andere 'negatieve' gevoelens. Zoals die van niet-weten, eenzaamheid, incapabel zijn, minderwaardigheid, afhankelijkheid en zwakte. Wat nodig is voor deze groep, is een grote interesse in en respect voor het proces van jezelf en van je partner.

De meditatie brengt je in een ruimte waarin je samen bent en tegelijkertijd heel erg bij jezelf. Het proces kan de schijnbare tegenstellingen opheffen tussen smelten en eigenheid en tussen samenzijn en alleen-zijn.

Deelnemers zullen in deze groep bijna alle oefeningen, processen en meditaties samen met hun partner doen. Potentieproblemen zijn geen bezwaar voor deelname. We hebben jammer genoeg nog geen vorm gevonden om deze specifieke meditatie geschikt te maken voor homo- en lesbo-paren.

Verder lezen? We hebben twee stellen geïnterviewd over hun ervaringen in 'Seks en Ruimte'. Hier vind je het artikel.

Praktische informatie

De training wordt gegeven door Carla Verberk en Remmelt van Kleef.

Vanwege de grote inhaalslag die Carla en Remmelt door COVID-19 moeten maken om verschillende blokken van o.a. de Tantratrainingen en Mysterieschool in het programma in te passen, is het voor hen helaas niet mogelijk om de retraite zoals eerder gepland, in het voorjaar van 2022 te geven.
Ze hadden ze passende een mooie locatie op het oog in België, maar in de beperkte periode die Carla en Remmelt in voorjaar 2022 beschikbaar hebben zullen er net onderhoudswerkzaamheden plaatsvinden.

Omdat 2024 wel héél ver weg zou zijn (deze retraite wordt in principe om het jaar gegeven), hebben we daarom geschoven met groepen in het voorjaar van 2023.
Dat is gelukkig gelukt. 'Seks en Ruimte' staat nu gepland van 20 mei tot en met 2 juni in 2023 in Chateau Frandeux in België.

De prijzen:
De kosten voor de training en voor voedsel en accommodatie moeten opnieuw berekend worden en zullen we zodra dat helder is publiceren.

Jullie kunnen je interesse voor deelname aangeven door een mailtje te sturen naar info@centrumvoortantra.nl
Jullie zijn dan nog niet gecommitteerd aan deelname en komen in eerste instantie op een geïnteresseerden-/wachtlijst.
Een intake-gesprek is een vereiste voor deze groep, hieraan zijn kosten verbonden. Het gesprek duurt ongeveer anderhalf uur en de kosten zijn € 100,- .

Deze retraite is een vervolggroep, d.w.z. dat je in ieder geval een introductiegroep bij ons gedaan moet hebben.
Als je de mogelijkheid hebt, raden we je aan om eerst de Tantra Training te doen en pas daarna deze groep.

Let op: inmiddels hebben we meer geïnteresseerden voor deze retraite dan er plek is. Jullie kunnen je wel op de wachtlijst laten plaatsen. De ervaring leert dat er regelmatig verloop is in de deelnemerslijst. Mocht er plaats voor jullie vrijkomen, dan nemen we meteen contact op.
Meer vervolggroepen:

Jade Ei vierdaagse in Havelte
Jong Tantra Weekend
Leven en Dood
Linkinggroep
Loslaten en Overgave
Ontspannen in Aanraken
Tantra in relatie
Vloeibaarheid in Aanraking
Zeilgroep

Staf
Carla Verberk
Remmelt van Kleef

7

Ik vond de kracht van de meditatie dat je niets moest doen. Geen eisen, geen verwachtingen, maar open staan voor wat zich aandient en daar eerlijk naar kijken. Dit klinkt makkelijk, maar ik vond het ontzettend moeilijk. Het gaf me wel de ruimte en de vrijheid waar ik naar zocht.

Tom

Voor de Gouden Vallei heb ik mijn erectie moeten inleveren. Achteraf kan ik wel zeggen: het gaat natuurlijk niet over seks. Eigenlijk geef je seks op. Je krijgt er een nieuwe, intieme manier van samenzijn voor terug. En je krijgt er autonomie voor terug. Ik ben autonomer geworden in onze relatie.

Joost

Oh, wat was het fijn deze retraite! Wat heeft het me goed gedaan. En wat deden jullie het goed. Zo rustig, vertrouwd, eerlijk, kwetsbaar en krachtig tegelijkertijd. Ik heb me echt gedragen gevoeld. Kon eigenlijk vanaf het begin steeds meer zakken. De groep voelde zo veilig....omdat het fijne mensen waren, maar ook omdat jullie een ontzettende veilige bedding hebben gegeven! Dank hiervoor aan jullie tweeën. En ook aan de assistenten.

Sarah

Ik ben erg enthousiast over deze retraite, en zou het een hoop mensen willen aanraden. Alle tierlantijnen zijn er af, maar dit programma zit zó intelligent in elkaar. De mogelijkheid om in deze diepe lagen te voelen, dat komt niet vaak voor.

Joost

Ik heb allerlei leraren gehad, ook mensen die zeiden 'alles wat er is, is OK'. Maar dan was het stiekem toch beter als je het zó doet. Of ze zeiden: 'Als je dit doet, dan ervaar je dat'.

Wat voor mij vooral belangrijk was, dat Carla en Remmelt echt open staan voor alles wat je kan ervaren en je daar ook de ruimte voor geven. Ze zijn niet dogmatisch; het is werkelijk goed zoals het is.

Tom

Toen we weer thuis waren, zeiden we tegen vrienden 'dit was echt een life changing event.'

Ik ben veel gene kwijtgeraakt. We zijn al meer dan vijftien jaar samen, maar toch was er nog veel schaamte. Carla was in haar teachings heel open over seksualiteit. Bijvoorbeeld over hoe je de Vajra in de Yoni stopt; daar hadden we het gewoon over in de groep.

Het is toch een soort seksuele voorlichting die je nooit hebt gekregen. Heel bevrijdend.

Ellen

Ik heb écht ervaren wat ruimte is, wat aanwezigheid is, en misschien ook wel wat het mysterie is... We gingen heel vaak eerst door een dikke laag gekrakeel heen. Maar als we daar doorheen waren, dan voelde het alsof ik die vorm had verlaten, alsof ik daaronder iemand anders was. Dan kwam ik in een leegte terecht waarin dat gekrakeel helemaal niet speelde.

Suzan