Overgave

Jezelf los te laten en je mee te laten voeren door de stroom van het leven zelf: dat is een ervaring waar we diep in ons hart heel erg naar kunnen verlangen.

Maar het is nog niet zo eenvoudig om jezelf toe te vertrouwen aan die stroom. Je hebt nou eenmaal een ego dat er op is gericht om pijnlijkheid, waaraan je hebt geleden in je jeugd, te vermijden. Het is een prachtige, stevige constructie, die je grote veiligheid geeft door de controle te houden over al je ervaringen. Ze geeft je een heldere eigen identiteit : 'dit is wie ik ben'. Ze doet daarmee ook voorkomen dat er heel veel zou zijn wat je niet bent.

Zo snij je jezelf af van de ervaring van éénheid en van overgave.

Samen met de kramp en de standvastigheid, verdwijnt mogelijk ook het gevoel van veiligheid op het moment dat je je overgeeft  aan je vrije stroom. 'Gewoon maar loslaten' is misschien makkelijk gezegd, maar het kan behoorlijk spannend of zelfs beangstigend zijn. Daarom besteden we ook aandacht aan al die manieren waarop we proberen te voorkomen dat we loslaten en ons overgeven aan het bestaan.

Is er iets anders waarin je kan rusten? Iets anders wat je de veiligheid geeft om jezelf maar 'gewoon' mee te laten voeren? Want jezelf loslaten: dat is niet iets wat het ego voor je kan doen. Het vraagt je juist om al het doen los te laten. Al het manipuleren, al het sleutelen aan jezelf.

Het is een grote genade als overgave aan je gebeurt.

En tegelijkertijd kent Tantra een aantal prachtige werkvormen die die genade mogelijk iets dichterbij kunnen brengen.
We zullen specifiek werken met drie sleutels die in onze ervaring heel behulpzaam zijn om de vrije stroom op te wekken, die ons mee kan voeren naar de staat die we overgave noemen:

Adem en geluid
Aanraking
Beweging, lichaamswerk

We besteden iedere dag aandacht aan elk van deze drie sleutels in allerlei werkvormen aan waarin je hopelijk zal ervaren hoe het is om je over te geven: aan het contact met jezelf, een ander, 'het goddelijke' – of welke naam je er ook aan wilt geven.

Praktisch

Je bent welkom om je te installeren op de eerste dag vanaf 17:30 uur. Om 18:00 uur is er een eenvoudige maaltijd en we beginnen het programma om 19:30 uur. Op de laatste dag verlaten we het pand weer om 17:00 uur na de gezamenlijke eindschoonmaak.

Voor deze vervolgretraite is een introductiegroep de voorwaarde. Ze is los te volgen, maar mogelijk extra interessant voor wie de meerdaagse 'Aanraken' met ons heeft gedaan, en verder wil oefenen rondom aanraking en adem. Voor deze retraite laten we het idee los dat er net zo veel mannen als vrouwen in de groep zouden moeten zitten.

Deze vierdaagse is kort, maar intens. Als het je lukt om op de dag na deze groep een extra dag vrij te nemen, dan zal je daar veel plezier van hebben.

Bij inschrijving verbind je je aan onze annuleringsvoorwaarden.

 

 

Als je bericht wilt ontvangen zodra de inschrijving voor de volgende Overgave retraite (mei 2026) is geopend, dan kan je hier je naam en mailadres doorgeven.

 

 Datum
11-04-2025 t/m 15-04-2025

Staf
Marije Oostindie
Martine Boerstra

Locatie
Meeuwenveen – Havelte

Kosten voor deze groep (p.p)
€ 1019,- (incl. € 135,00 btw)

Opbouw van deze kosten:

Kosten training (p.p)
€ 559,- (incl. € 97,02 btw)

Kosten verblijf (p.p)
€ 460,- (incl. € 37,98 btw)

8

Ik heb nu zoiets van: als loslaten in overgave zo'n ontspannen gevoel oplevert,
ben ik er niet meer bang voor om het daadwerkelijk te doen.

Cecile

Ik heb deze dagen, waarin ik mijn pad heb kunnen bewandelen, als compleet en veilig ervaren. De lagen waar ik in af heb kunnen dalen ervaar ik als helend. Ik zou daar graag vaker in willen vertoeven.

Paul

Ik kan veel eerlijker zijn over mijn emoties omdat ik ze nu gezien heb en me er minder voor schaam. Het geeft me een lichter gevoel, ook in contact met anderen.

Irene

Wil jullie heel graag nog laten weten dat ik mij door jullie beide bij Overgave zó gezien heb gevoeld; me gekoesterd en veilig heb geweten in jullie prachtige en zorgvuldige begeleiding. Waarin ik alle ruimte gevoeld heb te komen met wie ik ben. Dank daarvoor.

Alma

Ik heb intense, heftige, confronterende, intieme, liefdevolle, mooie dagen gehad.
Loslaten en overgave zijn weer ietsje dichterbij gekomen.

Jan Peter

Ik heb de mooie en effectieve manier van begeleiden als heel prettig ervaren: erg hands-off (en niet teveel woorden) terwijl jullie prettige aanwezigheid wel steeds merkbaar was. Dat bood een goede bedding voor mij en ik denk voor de groep als geheel.

Floris

Oh, wat was het fijn deze retraite! Wat heeft het me goed gedaan. En wat deden jullie het goed. Zo rustig, vertrouwd, eerlijk, kwetsbaar en krachtig tegelijkertijd. Ik heb me echt gedragen gevoeld. Kon eigenlijk vanaf het begin steeds meer zakken. De groep voelde zo veilig....omdat het fijne mensen waren, maar ook omdat jullie een ontzettende veilige bedding hebben gegeven! Dank hiervoor aan jullie tweeën. En ook aan de assistenten.

Sarah

Ik ben door de oefeningen en het contact met anderen dieper bij mezelf gekomen dat ik ooit heb ervaren. Daar ben ik heel dankbaar voor.

Irene