Overgave

Jezelf los te laten en je mee te laten voeren door de stroom van het leven zelf: dat is een ervaring waar we diep in ons hart heel erg naar kunnen verlangen.

Maar het is nog niet zo eenvoudig om jezelf toe te vertrouwen aan die stroom. Je hebt nou eenmaal een ego dat er op is gericht om pijnlijkheid, waaraan je hebt geleden in je jeugd, te vermijden. Het is een prachtige, stevige constructie, die je grote veiligheid geeft door de controle te houden over al je ervaringen. Ze geeft je een heldere eigen identiteit : 'dit is wie ik ben'. Ze doet daarmee ook voorkomen dat er heel veel zou zijn wat je niet bent.

Zo snij je jezelf af van de ervaring van éénheid en van overgave.

Samen met de kramp en de standvastigheid, verdwijnt mogelijk ook het gevoel van veiligheid op het moment dat je je overgeeft  aan je vrije stroom. 'Gewoon maar loslaten' is misschien makkelijk gezegd, maar het kan behoorlijk spannend of zelfs beangstigend zijn. Daarom besteden we ook aandacht aan al die manieren waarop we proberen te voorkomen dat we loslaten en ons overgeven aan het bestaan.

Is er iets anders waarin je kan rusten? Iets anders wat je de veiligheid geeft om jezelf maar 'gewoon' mee te laten voeren? Want jezelf loslaten: dat is niet iets wat het ego voor je kan doen. Het vraagt je juist om al het doen los te laten. Al het manipuleren, al het sleutelen aan jezelf.

Het is een grote genade als overgave aan je gebeurt.

En tegelijkertijd kent Tantra een aantal prachtige werkvormen die die genade mogelijk iets dichterbij kunnen brengen.
We zullen specifiek werken met drie sleutels die in onze ervaring heel behulpzaam zijn om de vrije stroom op te wekken, die ons mee kan voeren naar de staat die we overgave noemen:

Adem en geluid
Aanraking
Beweging, lichaamswerk

We besteden iedere dag aandacht aan elk van deze drie sleutels in allerlei werkvormen aan waarin je hopelijk zal ervaren hoe het is om je over te geven: aan het contact met jezelf, een ander, 'het goddelijke' – of welke naam je er ook aan wilt geven.

Praktisch

Je bent welkom om je te installeren op de eerste dag vanaf 17:30 uur. Om 18:00 uur is er een eenvoudige maaltijd en we beginnen het programma om 19:30 uur. Op de laatste dag verlaten we het pand weer om 17:00 uur na de gezamenlijke eindschoonmaak.

Voor deze vervolgretraite is een introductiegroep de voorwaarde. Ze is los te volgen, maar mogelijk extra interessant voor wie de meerdaagse 'Aanraken' met ons heeft gedaan, en verder wil oefenen rondom aanraking en adem. Voor deze retraite laten we het idee los dat er net zo veel mannen als vrouwen in de groep zouden moeten zitten.

André Wijers en Ruben Mul zullen ondersteunen in deze training en ook deelrondes geven.

Deze vierdaagse is kort, maar intens. Als het je lukt om op de dag na deze groep een extra dag vrij te nemen, dan zal je daar veel plezier van hebben.

Let op: inmiddels is er een wachtlijst voor stellen voor deze groep.  Je kunt je wel aanmelden via de site en we zullen je dan op deze wachtlijst plaatsen. De annuleringsvoorwaarden zijn dan nog niet van toepassing. De ervaring leert dat er regelmatig verloop is in de deelnemerslijst door annuleringen. Mocht er plaats voor je vrijkomen, dan nemen we meteen contact op en kun je ons laten weten of je nog deel kan en wil nemen. Er is nog wel plek voor "losse" vrouwen en mannen!
Datum
26-06-2023 t/m 30-06-2023

Staf
Marije Oostindie
Martine Boerstra

Kosten voor deze groep (p.p)
€ 945,- (incl. € 124,88 btw)

Opbouw van deze kosten:

Kosten training (p.p)
€ 515,- (incl. € 89,38 btw)

Kosten verblijf (p.p)
€ 430,- (incl. € 35,50 btw)

11

Jelle

Ik heb intense, heftige, confronterende, intieme, liefdevolle, mooie dagen gehad.
Loslaten en overgave zijn weer ietsje dichterbij gekomen.

Jan Peter

Ik ben door de oefeningen en het contact met anderen dieper bij mezelf gekomen dat ik ooit heb ervaren. Daar ben ik heel dankbaar voor.

Irene

Wat heb ik ontzettend genoten van de vier mooie dagen die jullie hebben gefaciliteerd. Heerlijk, om je helemaal te mogen en kunnen laten ‘vallen’ in een zalig warm bad van Bedding, Zorgvuldigheid, Aandacht, Beweging, Adem, Vertraging, Aanraking en Muziek. In willekeurige volgorde, maar mét hoofdletters, omdat de benoeming van deze onderdelen voor mij zo wezenlijk is en belangrijk voelt. Het was allemaal ruimschoots aanwezig. Dank hier voor, ik voel in veel dagelijkse zaken de golvende nawerking van deze relatief korte investering.

Mariël

Ik heb de mooie en effectieve manier van begeleiden als heel prettig ervaren: erg hands-off (en niet teveel woorden) terwijl jullie prettige aanwezigheid wel steeds merkbaar was. Dat bood een goede bedding voor mij en ik denk voor de groep als geheel.

Floris

Wil jullie heel graag nog laten weten dat ik mij door jullie beide bij Overgave zó gezien heb gevoeld; me gekoesterd en veilig heb geweten in jullie prachtige en zorgvuldige begeleiding. Waarin ik alle ruimte gevoeld heb te komen met wie ik ben. Dank daarvoor.

Alma

Ik kan veel eerlijker zijn over mijn emoties omdat ik ze nu gezien heb en me er minder voor schaam. Het geeft me een lichter gevoel, ook in contact met anderen.

Irene

Oh, wat was het fijn deze retraite! Wat heeft het me goed gedaan. En wat deden jullie het goed. Zo rustig, vertrouwd, eerlijk, kwetsbaar en krachtig tegelijkertijd. Ik heb me echt gedragen gevoeld. Kon eigenlijk vanaf het begin steeds meer zakken. De groep voelde zo veilig....omdat het fijne mensen waren, maar ook omdat jullie een ontzettende veilige bedding hebben gegeven! Dank hiervoor aan jullie tweeën. En ook aan de assistenten.

Sarah

Voor mij was de week een van de betere kadootjes die ik aan mijzelf heb mogen geven en mogen ontvangen. Wat ik meeneem is het gevoel van dankbaarheid en inzicht: onvoorwaardelijk ontvangen resulteert in een onvoorwaardelijke creatieve flow, verbinding zonder een specifiek doel.

David

Ik heb nu zoiets van: als loslaten in overgave zo'n ontspannen gevoel oplevert,
ben ik er niet meer bang voor om het daadwerkelijk te doen.

Cecile

Ik heb deze dagen, waarin ik mijn pad heb kunnen bewandelen, als compleet en veilig ervaren. De lagen waar ik in af heb kunnen dalen ervaar ik als helend. Ik zou daar graag vaker in willen vertoeven.

Paul