Jong Tantra Weekend

Het Onbekende

Avontuur, het onbekende, iets nieuws, into the great wide open... Vaak verlangt iets in ons naar avontuur, naar nieuwe horizons, naar onbekende plekken, naar nieuwe mensen, daar waar je nog niet weet wat er gaat gebeuren, waar je nog niet precies weet hoe het werkt, waar je kanten van jezelf kan ontdekken die je nog niet goed kent…
Sommigen gaan ervoor op reis, anderen zoeken een nieuwe baan, weer anderen proberen een nieuw restaurant - er is eindeloos veel avontuur te beleven in de wereld.
En niet alleen in de wereld - je zou kunnen zeggen dat het onbekende eigenlijk veel dichterbij is dan we ons meestal realiseren. Hoeven we er niet eens de deur voor uit.

Als je erover nadenkt, is er in ons leven eigenlijk veel meer onbekend en open dan we ons meestal bewust zijn. Hebben we eigenlijk heel veel niet in de hand - zelfs al niet wat er in het volgende moment zal gaan gebeuren. Plots crasht je laptop en valt je geplande werkdag in duigen. Het ging al een tijdje niet zo lekker en op een avond verbreekt je geliefde jullie relatie, en van de ene op de andere dag ziet je hele toekomst er anders uit. Je leeft gewoon je leven en opeens blijkt de wereld in een pandemie en is de bewegingsruimte die vanzelfsprekend voor je was, zomaar jarenlang beperkt. Je wint de loterij, en in 1 klap ben je miljonair. En uiteindelijk is er dat ultieme onbekende - weet niemand het precieze moment van haar of zijn dood.

In dit weekend kijken we hoe we ons verhouden tot deze realiteit: dat álles voortdurend verandert, dat alles komt en gaat; om ons heen en in onszelf. De realiteit dat er eigenlijk heel veel onbekend is in ons bestaan. Van wat die ander nou écht van je vindt, tot wie je bent over 10 jaar. Van de reisplanning van de NS, tot wel of niet een volgende mutatie. Als je erover nadenkt, is elk moment behoorlijk open. 

Meestal zijn we daar niet zo mee bezig. Zijn we druk met onze agenda's, onze volle levens, onze toekomstplannen. Of proberen we houvast te creëren in al die openheid, bijvoorbeeld met sociale omgangsvormen, met diezelfde volle agenda's en plannen. Liever structuur dan het spannende van het onbekende.

Als je erbij stil gaat staan dat elk moment weer nieuw is, dat jíj nieuw bent, dat de ander weer net een beetje anders is dan daarnet, dat kan heel avontuurlijk voelen. Of best spannend. Of een mix van beiden.
In dat gebied gaan we verkennen: Wat gebeurt er als je de houvast van je normale manier van doen misschien net iets losser laat? Wat gebeurt er als je jezelf uitnodigt om een ontmoeting open in te gaan, als het nergens heen hoeft? Wat blijk je dan te doen of opeens niet te doen? Wat gebeurt er als je jezelf niet controleert, maar jezelf vrij laat en het onbekende van het volgende moment instapt?
We gaan ons bezighouden met het tantrische begrip van ruimte, leegte; de openheid die dit bestaan in essentie is en die wij in essentie zijn. Open, ontvankelijke ruimte vol potentie, waarin vanalles kan manifesteren. In elk nieuw moment weer anders, je weet het nooit van te voren.

Misschien begint nu je vooronderzoek al te lopen, want in de aanloop naar zo'n weekend is natuurlijk best veel onbekend: je weet nog niet wie er allemaal meedoen, je kent misschien niet iedereen, je weet nog niet welke oefeningen we nu weer bedacht zullen hebben, je weet nog niet hoe het zal zijn, wat het in je zal raken, of mensen oefeningen met je zullen willen doen, etc. Op een bepaalde manier best een sprong in het diepe, zo'n weekend. Wat maakt dat in je wakker? Een gevoel van avontuur? Of juist heel erg spannend? 

Dus tja, wat kunnen we jullie erover vertellen;-) - behalve dat wat wél duidelijk is: de tijden en praktische info hieronder.

Praktisch
Voor dit weekend is deelname aan een introductieweek, bij voorkeur de Jong Tantra week, een voorwaarde.

Staf:

Tijden:
zaterdag: 10:00-22:00, inloop 09:30
zondag: 10:00-18:00, inloop 09:30

Locatie: Centrum voor Tantra, Asterweg 20G3, Amsterdam

Jong Tantra korting:
Heb je een krappe beurs? Doe dan een aanvraag bij Stichting Witte Tara: het fonds voor en door studenten van het Centrum voor Tantra. Zij vergoedt maximaal 50% van de trainingskosten.
Lees hier hoe dat in zijn werk gaat.

Eten:
Lunch neem je zelf mee.
Diner op zaterdagavond: potluck diner op de Asterweg. Als je een gerecht meeneemt voor ongeveer 2 personen, hebben we samen een uitgebreid diner

Leeftijd: 20 t/m 35 jaar
Oud-Jong Tantrika's die de leeftijdscategorie nét ontgroeid zijn (t/m 37 jaar) zijn ook welkom.

Over de Jong Tantra weekenden:
Twee keer per jaar kan je je een weekend lang (weer) onderdompelen in de wereld van Jong Tantra. Onder leeftijdsgenoten: zoals dat in de speciale Jong Tantra Introductieweek zo sterk werkt. We zullen, ongeacht het thema, altijd bezig zijn met de grootst mogelijke waarheid over jezelf, de ander en het onderlinge contact zien. We werken met alle vormen die je van ons gewend bent: meditatie, lichaamswerk, dans, ademwerk, zelfonderzoek - en natuurlijk ergens een toffe werkvorm die mogelijk wordt nu we een weekend bij elkaar zijn.
Meer vervolggroepen:

Aanraken
Jade Ei vierdaagse in Havelte
Leven en Dood
Linkinggroep
Overgave
Seks & Ruimte
Tantra in relatie
Vloeibaarheid in Aanraking
Zeilgroep

Staf
Eef Hengst

Locatie
Centrum voor Tantra – Amsterdam

9

Als je heel jong bent, en je bent nieuw op het pad van spiritualiteit, dan zou ik Jong Tantra aanraden. Je maakt nou eenmaal makkelijker vrienden met mensen van je eigen leeftijd, en het is fijn om een maatje te hebben.

Joris

Voor mij was de week een van de betere kadootjes die ik aan mijzelf heb mogen geven en mogen ontvangen. Wat ik meeneem is het gevoel van dankbaarheid en inzicht: onvoorwaardelijk ontvangen resulteert in een onvoorwaardelijke creatieve flow, verbinding zonder een specifiek doel.

David

Oh, wat was het fijn deze retraite! Wat heeft het me goed gedaan. En wat deden jullie het goed. Zo rustig, vertrouwd, eerlijk, kwetsbaar en krachtig tegelijkertijd. Ik heb me echt gedragen gevoeld. Kon eigenlijk vanaf het begin steeds meer zakken. De groep voelde zo veilig....omdat het fijne mensen waren, maar ook omdat jullie een ontzettende veilige bedding hebben gegeven! Dank hiervoor aan jullie tweeën. En ook aan de assistenten.

Sarah

Wil jullie heel graag nog laten weten dat ik mij door jullie beide bij Overgave zó gezien heb gevoeld; me gekoesterd en veilig heb geweten in jullie prachtige en zorgvuldige begeleiding. Waarin ik alle ruimte gevoeld heb te komen met wie ik ben. Dank daarvoor.

Alma

De diepgang, veiligheid en zorgvuldigheid uit Jong Tantra raakte me diep. Ik dacht daarna: 'ik ga het niet meer voor minder doen.' Het is een nieuwe leidraad geworden wanneer ik nieuwe dingen uitprobeer.

Hans
Jelle

Wat heb ik ontzettend genoten van de vier mooie dagen die jullie hebben gefaciliteerd. Heerlijk, om je helemaal te mogen en kunnen laten ‘vallen’ in een zalig warm bad van Bedding, Zorgvuldigheid, Aandacht, Beweging, Adem, Vertraging, Aanraking en Muziek. In willekeurige volgorde, maar mét hoofdletters, omdat de benoeming van deze onderdelen voor mij zo wezenlijk is en belangrijk voelt. Het was allemaal ruimschoots aanwezig. Dank hier voor, ik voel in veel dagelijkse zaken de golvende nawerking van deze relatief korte investering.

Mariël

In Jong Tantra voelde ik me heel gelijkwaardig: dat was echt fijn voor me. Er is een frisheid in de groep. De aantrekkingskracht met mensen van mijn eigen leeftijd was ook heel anders dan in de 'gewone' Introductiegroep. Dat maakte het op het gebied van seksualiteit wel spannender voor mij.

Naomi

Voor mij was het een perfecte mix van zachtheid, warmte, en speelsheid/luchtigheid waardoor er totaal geen drempel was om iemand van jullie te benaderen als dat nodig was, en waardoor het behalve vertrouwenwekkend en diep ondersteunend ook erg humorvol en licht bleef.

Jelle