Aanraken

Aanraking voedt onze ziel

Soms verzacht een aanraking, soms is het opwindend, dan weer koesterend. Het kan je wakker maken, aanwezig, beter in je vel.

Het is onze ervaring dat er in het aanraken niet zo veel fout kan gaan... als je maar allebei aanwezig bent.

Maar het kan ook confronterend zijn om aangeraakt te worden. Omdat er spanning, pijn of kwetsbaarheid aan de oppervlakte komt als we een beetje smelten.

Als het lukt om aanwezig en nieuwsgierig te blijven, óók bij deze gevoelens, dan kan zich een rijke innerlijke wereld voor je openen.

We gebruiken aanraking zo als mogelijkheid om ons meer te verbinden met onszelf en met anderen.

Voor wie?

'Aanraken' kan interessant voor je zijn als je één van de volgende vragen met 'Ja' kan beantwoorden:

  • Hou je erg van aangeraakt worden en wil je graag meer?
  • Merk je dat je in aanraken of aangeraakt worden veel met de ander bezig bent?
  • Voel je je onhandig of zijn mensen kritisch geweest over je aanraking?
  • Heb je moeite om te ontvangen?
  • Heb je moeite om jezelf of de ander te begrenzen?
  • Denk je dat je heel erg je best moet doen in het contact?
  • Ben je nieuwsgierig naar wat er eigenlijk nog meer kan?

Hoe je je op dit moment ook voelt als je denkt over aanraken en fysiek contact met andere mensen: dit is een prima startpunt voor een nieuw, open onderzoek. We nemen veel tijd om allerlei vormen uit te proberen en ermee te spelen. Je aanwezigheid is de belangrijkste basis voor een verdiepend contact met jezelf en de ander.

Thema’s die aan de orde komen:

Voorwaarden voor overgave Over veiligheid en grenzen, de signalen van je lichaam. Hoe kan ik me veilig voelen terwijl ik me overgeef aan mijn vrije stroom? 

Afstemming Waar is mijn aandacht als ik aanraak? Hoe kan ik rusten in de aanraking? 

Smelten Hoe weinig kan ik doen om te smelten? Wie ben ik nog als ik mezelf vloeibaar laat worden?

Spelen Hoe kan ik mezelf losjes laten zijn, me overgeven aan mijn vrije stroom... en tegelijkertijd aanwezig blijven? 

Adem Wat gebeurt er in het contact wanneer ik mijn adem iets verdiep?

 

Openen in Aanraken

 

Praktische informatie
Dit is een vervolggroep waarvoor je tenminste een introductiegroep moet hebben gedaan.

Je bent welkom om je te installeren op de eerste dag vanaf 17:00 uur. Om 18:00 uur is er een eenvoudige maaltijd en we beginnen het programma om 19:30 uur. Op de laatste dag verlaten we het pand weer om 17:00 uur na de gezamenlijke eindschoonmaak.

André Wijers en Gerrit de Weerd zullen ondersteunen in deze training en ook deelrondes geven.

Deze retraite is kort, maar intens. Mocht je de mogelijkheid hebben om aansluitend op deze retraite nog een (halve) dag vrij te nemen, dan raden we je dat van harte aan.

Zin om thuis te oefenen met aanraking? Klik hier voor een door Marije ingesproken oefening.

Openen in Aanraken
Meer vervolggroepen:

Jade Ei vierdaagse in Havelte
Jong Tantra Weekend
Leven en Dood
Linkinggroep
Overgave
Seks & Ruimte
Tantra in relatie
Vloeibaarheid in Aanraking
Zeilgroep

Datum
Aanraken
29-05-2023 t/m 02-06-2023

Staf
Marije Oostindie
Martine Boerstra

Locatie
Meeuwenveen – Havelte

Kosten voor deze groep (p.p)
€ 945,- (incl. € 124,88 btw)

Opbouw van deze kosten:

Kosten training (p.p)
€ 515,- (incl. € 89,38 btw)

Kosten verblijf (p.p)
€ 430,- (incl. € 35,50 btw)

14

De vijf dagen ‘ontspannen in aanraken’ die ik volgde, hebben mijn hart weer meer geopend door alle oefeningen die we deden. Een grote hoeveelheid en diversiteit in oefeningen en ontmoetingen waarin heel veel te ontdekken was in mezelf.

Jantien

De sfeer bij jullie (open, ontspannen en veilig) zorgt ervoor dat een kleine trigger genoeg is om bewust te worden.

Jaap

Ik heb de dagen ervaren als een fijne en veilige ruimte om echt te oefenen in het bij mezelf zijn in het contact met de ander. Om te oefenen in overgave én in ‘nee’ zeggen. Om specifiek te zijn in het uiten van mijn verlangen.

Klaartje

Wil jullie heel graag nog laten weten dat ik mij door jullie beide bij Overgave zó gezien heb gevoeld; me gekoesterd en veilig heb geweten in jullie prachtige en zorgvuldige begeleiding. Waarin ik alle ruimte gevoeld heb te komen met wie ik ben. Dank daarvoor.

Alma

Voor mij was de week een van de betere kadootjes die ik aan mijzelf heb mogen geven en mogen ontvangen. Wat ik meeneem is het gevoel van dankbaarheid en inzicht: onvoorwaardelijk ontvangen resulteert in een onvoorwaardelijke creatieve flow, verbinding zonder een specifiek doel.

David

In hoeverre ik bij het aanraken te veel met de ander bezig ben: daar werd ik mij van bewust gemaakt doordat Jan Willem mij even aanraakte en zei, 'je mag wel iets minder werken'. Hoppa, de spijker op zijn kop! Daar kwam het besef dat ik het te goed wil doen voor de ander. Het mag bést een beetje ontspannender.

Jaap

Oh, wat was het fijn deze retraite! Wat heeft het me goed gedaan. En wat deden jullie het goed. Zo rustig, vertrouwd, eerlijk, kwetsbaar en krachtig tegelijkertijd. Ik heb me echt gedragen gevoeld. Kon eigenlijk vanaf het begin steeds meer zakken. De groep voelde zo veilig....omdat het fijne mensen waren, maar ook omdat jullie een ontzettende veilige bedding hebben gegeven! Dank hiervoor aan jullie tweeën. En ook aan de assistenten.

Sarah
Jelle

Ik kon experimenteren om mezelf wat losser te laten zijn, ook als de ander niet helemaal precies 100% was afgestemd zoals ik dat zou willen. Dat ik dan niet meteen hoef te sluiten, maar soms ook mee kan bewegen met de energie van de ander. Zonder dat ik daarbij mezelf geweld aandoe. Ik ging elke dag weer vol nieuwe ervaringen naar huis.

Klaartje

Zo kon ik ontdekken wat iemand me wél te bieden had, op het moment dat ik al wist dat diens aanraking niet aan mijn verlangen appelleerde. En tegelijkertijd ontdekken wat er nog meer te verlangen viel. Andersom kwam ook voor, dat iemand wel volledig op me afstemde, terwijl ik dat niet verwacht had.

Saskia

De manier waarop jullie je bewegen in jullie lichaam en de bereidheid je open en kwetsbaar op te stellen, nodigde mij uit hetzelfde te doen. Daardoor was de herhalende uitnodiging om op je eigen grenzen te letten voor mij juist een uitnodiging mijn grenzen te verleggen.

Saskia

Leerzaam om kwetsbaar en eerlijk te kunnen zijn. En om te merken dat er een boeiende wereld nog open ligt om verder te onderzoeken.

Twan

Wat heb ik ontzettend genoten van de vier mooie dagen die jullie hebben gefaciliteerd. Heerlijk, om je helemaal te mogen en kunnen laten ‘vallen’ in een zalig warm bad van Bedding, Zorgvuldigheid, Aandacht, Beweging, Adem, Vertraging, Aanraking en Muziek. In willekeurige volgorde, maar mét hoofdletters, omdat de benoeming van deze onderdelen voor mij zo wezenlijk is en belangrijk voelt. Het was allemaal ruimschoots aanwezig. Dank hier voor, ik voel in veel dagelijkse zaken de golvende nawerking van deze relatief korte investering.

Mariël

Soms waren er gevoelens van herkenning en een natuurlijke stroom. Andere keren confrontatie met pijn en angst waar, door de veilige bedding, ook alle ruimte voor was. Ook in mij. Dankbaar voor de fijne begeleiding van de mensen die stuk voor stuk leven wat ze ons leerden en lieten ervaren.

Jantien