Aanraken

Aanraking voedt onze ziel

Soms verzacht een aanraking, soms is het opwindend, dan weer koesterend. Het kan je wakker maken, aanwezig, beter in je vel.

Het is onze ervaring dat er in het aanraken niet zo veel fout kan gaan... als je maar allebei aanwezig bent.

Maar het kan ook confronterend zijn om aangeraakt te worden. Omdat er spanning, pijn of kwetsbaarheid aan de oppervlakte komt als we een beetje smelten.

Als het lukt om aanwezig en nieuwsgierig te blijven, óók bij deze gevoelens, dan kan zich een rijke innerlijke wereld voor je openen.

We gebruiken aanraking zo als mogelijkheid om ons meer te verbinden met onszelf en met anderen.

Voor wie?

'Aanraken' kan interessant voor je zijn als je één van de volgende vragen met 'Ja' kan beantwoorden:

  • Hou je erg van aangeraakt worden en wil je graag meer?
  • Merk je dat je in aanraken of aangeraakt worden veel met de ander bezig bent?
  • Voel je je onhandig of zijn mensen kritisch geweest over je aanraking?
  • Heb je moeite om te ontvangen?
  • Heb je moeite om jezelf of de ander te begrenzen?
  • Denk je dat je heel erg je best moet doen in het contact?
  • Ben je nieuwsgierig naar wat er eigenlijk nog meer kan?

Hoe je je op dit moment ook voelt als je denkt over aanraken en fysiek contact met andere mensen: dit is een prima startpunt voor een nieuw, open onderzoek. We nemen veel tijd om allerlei vormen uit te proberen en ermee te spelen. Je aanwezigheid is de belangrijkste basis voor een verdiepend contact met jezelf en de ander.

Thema’s die aan de orde komen:

Voorwaarden voor overgave Over veiligheid en grenzen, de signalen van je lichaam. Hoe kan ik me veilig voelen terwijl ik me overgeef aan mijn vrije stroom? 

Afstemming Waar is mijn aandacht als ik aanraak? Hoe kan ik rusten in de aanraking? 

Smelten Hoe weinig kan ik doen om te smelten? Wie ben ik nog als ik mezelf vloeibaar laat worden?

Spelen Hoe kan ik mezelf losjes laten zijn, me overgeven aan mijn vrije stroom... en tegelijkertijd aanwezig blijven? 

Adem Wat gebeurt er in het contact wanneer ik mijn adem iets verdiep?

 

Openen in Aanraken

 

Praktische informatie
Dit is een vervolggroep waarvoor je tenminste een introductiegroep moet hebben gedaan.

Je bent welkom om je te installeren op de eerste dag vanaf 17:00 uur. Om 18:00 uur is er een eenvoudige maaltijd en we beginnen het programma om 19:30 uur. Op de laatste dag verlaten we het pand weer om 17:00 uur na de gezamenlijke eindschoonmaak.

Hoewel deze retraite maar kort duurt, is ze mogelijk heel openend. Als het je lukt aansluitend op de retraite nog een (halve) dag vrij te nemen, dan zal je daar veel plezier van hebben.

Marije en Martine vertellen meer over deze retraite in onze podcast. Hier beluister je de aflevering. 

Zin om thuis te oefenen met aanraking? Klik hier voor een door Marije ingesproken oefening.

Aanmelden

Je kunt je inschrijven voor deze groep via de knop ''Schrijf je in voor deze groep'' op deze pagina. Bij inschrijving verbind je je aan onze annuleringsvoorwaarden.

Interesse

Als je bericht wilt ontvangen zodra de inschrijving voor de volgende Aanraken retraite (6 - 10 maart 2026) is geopend, dan kan je hier je naam en mailadres doorgeven.Meer vervolggroepen:

Jade Ei vijfdaagse in Havelte
Jong Tantra Weekend
Leven en Dood
Linkinggroep
Overgave
Seks & Ruimte
Tantra in Relatie
Vloeibaarheid in Aanraking
Zeilgroep

Datum
Aanraken
07-03-2025 t/m 11-03-2025

Staf
Marije Oostindie
Martine Boerstra

Locatie
Meeuwenveen – Havelte

Kosten voor deze groep (p.p)
€ 1019,- (incl. € 135,00 btw)

Opbouw van deze kosten:

Kosten training (p.p)
€ 559,- (incl. € 97,02 btw)

Kosten verblijf (p.p)
€ 460,- (incl. € 37,98 btw)

12

Leerzaam om kwetsbaar en eerlijk te kunnen zijn. En om te merken dat er een boeiende wereld nog open ligt om verder te onderzoeken.

Twan
Magische momenten heb ik vorige week beleefd. Ik wist dat ik sensueel was …maar zooooo…dat wist ik nog niet. Af en toe hoor ik een kritisch stemmetje….maar dat laat ik gewoon gebeuren. Het vrije, ruime gevoel in mij overheerst nog steeds.
Judith

Zo kon ik ontdekken wat iemand me wél te bieden had, op het moment dat ik al wist dat diens aanraking niet aan mijn verlangen appelleerde. En tegelijkertijd ontdekken wat er nog meer te verlangen viel. Andersom kwam ook voor, dat iemand wel volledig op me afstemde, terwijl ik dat niet verwacht had.

Saskia
Zo verrijkend om op zoveel verschillende manieren en onder goede begeleiding mijn vermogen om liefdevol aan te raken en me aan te laten raken te vergroten. Ik heb versmelten van mijn lichaamsgrenzen ervaren en het goddelijke in de aanraking. Hoe bijzonder en fantastisch.
Gert-Jan

De manier waarop jullie je bewegen in jullie lichaam en de bereidheid je open en kwetsbaar op te stellen, nodigde mij uit hetzelfde te doen. Daardoor was de herhalende uitnodiging om op je eigen grenzen te letten voor mij juist een uitnodiging mijn grenzen te verleggen.

Saskia

Soms waren er gevoelens van herkenning en een natuurlijke stroom. Andere keren confrontatie met pijn en angst waar, door de veilige bedding, ook alle ruimte voor was. Ook in mij. Dankbaar voor de fijne begeleiding van de mensen die stuk voor stuk leven wat ze ons leerden en lieten ervaren.

Jantien

In hoeverre ik bij het aanraken te veel met de ander bezig ben: daar werd ik mij van bewust gemaakt doordat Jan Willem mij even aanraakte en zei, 'je mag wel iets minder werken'. Hoppa, de spijker op zijn kop! Daar kwam het besef dat ik het te goed wil doen voor de ander. Het mag bést een beetje ontspannender.

Jaap

Ik kon experimenteren om mezelf wat losser te laten zijn, ook als de ander niet helemaal precies 100% was afgestemd zoals ik dat zou willen. Dat ik dan niet meteen hoef te sluiten, maar soms ook mee kan bewegen met de energie van de ander. Zonder dat ik daarbij mezelf geweld aandoe. Ik ging elke dag weer vol nieuwe ervaringen naar huis.

Klaartje

De vijf dagen ‘ontspannen in aanraken’ die ik volgde, hebben mijn hart weer meer geopend door alle oefeningen die we deden. Een grote hoeveelheid en diversiteit in oefeningen en ontmoetingen waarin heel veel te ontdekken was in mezelf.

Jantien

Ik voel me door deze week alsof ik een kwetsbaar deel in mezelf opnieuw heb 'toegeëigend', het weer belichaam, en ik daarmee enorm aan kracht heb gewonnen doordat ik mijn "ik heb nog even tijd-of-iets-anders nodig/ik weet het nog niet/ik wil nog even aan de zijlijn staan voordat ik instap" serieus heb genomen en deze stem niet meer hoef buiten te sluiten.

Liselotte

De sfeer bij jullie (open, ontspannen en veilig) zorgt ervoor dat een kleine trigger genoeg is om bewust te worden.

Jaap

Ik heb de dagen ervaren als een fijne en veilige ruimte om echt te oefenen in het bij mezelf zijn in het contact met de ander. Om te oefenen in overgave én in ‘nee’ zeggen. Om specifiek te zijn in het uiten van mijn verlangen.

Klaartje