Ontspannen in Aanraken

Aanraking voedt onze ziel

Een serie van 5 vrijdagen

Soms verzacht een aanraking, soms is het opwindend, dan weer koesterend. Het kan je wakker maken, aanwezig, beter in je vel. Het is onze ervaring dat er in het aanraken niet zo veel fout kan gaan... als je maar allebei aanwezig bent.

Maar het kan ook confronterend zijn om aangeraakt te worden. Omdat er spanning, pijn of kwetsbaarheid aan de oppervlakte komt als we een beetje smelten. Als het lukt om aanwezig en nieuwsgierig te blijven, óók bij deze gevoelens, dan kan zich een rijke innerlijke wereld voor je openen.

Om deze redenen werkt Tantra graag met aanraken. We gebruiken het als mogelijkheid om ons meer te verbinden met onszelf en met anderen.

Jan Willem: 'Ik kan tegenover mijn vader zitten en een gesprek met hem hebben... óf hem aanraken en de broosheid van zijn huid en botten voelen. Een intens gevoel van nabijheid en ontroering overviel mij toen ik dat laatst deed; een realisatie van eenheid.'

Voor wie?

 'Ontspannen in Aanraken' kan interessant voor je zijn als je één van de volgende vragen met 'Ja' kan beantwoorden:

  • Hou je erg van aangeraakt worden en wil je graag meer?
  • Merk je dat je in aanraken of aangeraakt worden veel met de ander bezig bent?
  • Voel je je onhandig of zijn mensen kritisch geweest over je aanraking?
  • Heb je moeite om te ontvangen?
  • Heb je moeite om jezelf of de ander te begrenzen?
  • Denk je dat je heel erg je best moet doen in het contact?
  • Ben je nieuwsgierig naar wat er eigenlijk nog meer kan?

Hoe je je op dit moment ook voelt als je denkt over aanraken en fysiek contact met andere mensen: dit is een prima startpunt voor een nieuw open onderzoek. We nemen veel tijd om allerlei vormen uit te proberen en ermee te spelen. Je aanwezigheid is de belangrijkste basis voor een verdiepend contact met jezelf en de ander.

Openen in Aanraken

Praktische informatie

Dit is een vervolggroep waarvoor je tenminste een introductiegroep moet hebben gedaan. Het programma is iedere dag van 10:00 - 17:00 uur. Je bent welkom voor een kop thee of koffie vanaf 09:30. Om 17:30 hebben we het pand weer met z'n allen opgeruimd. We genieten in de middagpauze van een potluck maaltijd, waarvoor iedereen iets lekkers mee neemt om te delen: samen zorgen we voor een overvloedige maaltijd.

De opbouw van het programma: een doorkijkje

In de ochtenden besteden we aandacht aan een specifiek onderwerp rondom aanraking. We doen dan allerlei soorten lichaamswerk, voorbereidende oefeningen en zelfonderzoek in aansluiting op het thema. Iedere middag is er een uitwisseling, waarin je al doende ervaring op doet, kan ontspannen en uitdijen.

Dag 1  –  Voorwaarden voor overgave

Over veiligheid en grenzen, de signalen van je lichaam. Hoe kan ik me veilig voelen terwijl ik me overgeef aan mijn vrije stroom? 

Dag 2 – Over afstemmen

Waar is mijn aandacht als ik aanraak? Hoe kan ik rusten in de aanraking? Eenvoudige technieken waarvoor je je niet in hoeft te spannen. Drukken, rollen, strijken, schudden, pulsen. Hoe stevig, hoe langzaam, hoe zacht, hoe snel, hoe vloeiend?

Dag 3 – Over smelten

Hoe weinig kan ik doen om te smelten? Huid op huid: eenvoudige technieken uit de klassieke oliemassage.

Dag 4 – Spelen met Aanraken

Hoe kan ik mezelf losjes laten zijn, me overgeven aan mijn vrije stroom... en tegelijkertijd aanwezig blijven? Afgestemd? We spelen met principes uit de Kum-Nye massage.

Dag 5 – Aanraken en Adem

Wat gebeurt er in het contact wanneer ik mijn adem iets verdiep? We maken een beginnetje met Kashmiri massage; de 'Yoga van de Aanraking'.

Openen in Aanraken
Meer vervolggroepen:

Inner Flute – Doorgaande Tantragroep
Jade Ei Vervolgdag
Jade Ei driedaagse in Havelte
Jong Tantra Weekend
Leven en Dood
Linkinggroep
Loslaten en Overgave
Nectar
Nectar: een Doorgaande Groep voor Paren
Seks & Ruimte
Vloeibaarheid in Aanraking
Zeilgroep

Staf
Marije Oostindie

Locatie
Centrum voor Tantra – Amsterdam

9

Soms waren er gevoelens van herkenning en een natuurlijke stroom. Andere keren confrontatie met pijn en angst waar, door de veilige bedding, ook alle ruimte voor was. Ook in mij. Dankbaar voor de fijne begeleiding van de mensen die stuk voor stuk leven wat ze ons leerden en lieten ervaren.

Jantien

Ik kon experimenteren om mezelf wat losser te laten zijn, ook als de ander niet helemaal precies 100% was afgestemd zoals ik dat zou willen. Dat ik dan niet meteen hoef te sluiten, maar soms ook mee kan bewegen met de energie van de ander. Zonder dat ik daarbij mezelf geweld aandoe. Ik ging elke dag weer vol nieuwe ervaringen naar huis.

Klaartje

De manier waarop jullie je bewegen in jullie lichaam en de bereidheid je open en kwetsbaar op te stellen, nodigde mij uit hetzelfde te doen. Daardoor was de herhalende uitnodiging om op je eigen grenzen te letten voor mij juist een uitnodiging mijn grenzen te verleggen.

Saskia

In hoeverre ik bij het aanraken te veel met de ander bezig ben: daar werd ik mij van bewust gemaakt doordat Jan Willem mij even aanraakte en zei, 'je mag wel iets minder werken'. Hoppa, de spijker op zijn kop! Daar kwam het besef dat ik het te goed wil doen voor de ander. Het mag bést een beetje ontspannender.

Jaap

De vijf dagen ‘ontspannen in aanraken’ die ik volgde, hebben mijn hart weer meer geopend door alle oefeningen die we deden. Een grote hoeveelheid en diversiteit in oefeningen en ontmoetingen waarin heel veel te ontdekken was in mezelf.

Jantien

Zo kon ik ontdekken wat iemand me wél te bieden had, op het moment dat ik al wist dat diens aanraking niet aan mijn verlangen appelleerde. En tegelijkertijd ontdekken wat er nog meer te verlangen viel. Andersom kwam ook voor, dat iemand wel volledig op me afstemde, terwijl ik dat niet verwacht had.

Saskia

De sfeer bij jullie (open, ontspannen en veilig) zorgt ervoor dat een kleine trigger genoeg is om bewust te worden.

Jaap

Ik heb de dagen ervaren als een fijne en veilige ruimte om echt te oefenen in het bij mezelf zijn in het contact met de ander. Om te oefenen in overgave én in ‘nee’ zeggen. Om specifiek te zijn in het uiten van mijn verlangen.

Klaartje

Leerzaam om kwetsbaar en eerlijk te kunnen zijn. En om te merken dat er een boeiende wereld nog open ligt om verder te onderzoeken.

Twan