Wat is er goed aan om je kracht te leren kennen?

Als je weet dat je tevoorschijn komt als dat nodig is, dan kan je ook werkelijk ontspannen en oplossen in het grotere geheel.

Hoewel kracht misschien niet je eerste oriëntatie is op je spirituele pad, is het voor je beoefening wel degelijk belangrijk dat je er toegang toe hebt. Dat je je kracht kent en weet in welke vormen ze tot je kan komen. En dat is lang niet altijd een vorm die je op het eerste gezicht associeert met het woord 'kracht'. Misschien denk je gelijk aan 'fysieke kracht', maar er zijn zoveel meer varianten.

Wat denk je bijvoorbeeld van de kracht om:

 • duidelijk nee te zeggen
 • hartstochtelijk ja te zeggen
 • iemand echt dichtbij te laten komen
 • het onbekende tegemoet te treden
 • je te laten raken door de pijn
 • en de vreugde van het bestaan
 • je seksuele energie te omarmen
 • te blijven bij de trillerigheid
 • je te laten omarmen door de diepte van het mysterie

Eigenlijk speelt kracht een rol overal waar je vorm aanneemt. Hoe het werkt? In de video hieronder hoor je Jan Willem en Jeroen, trainers van de VONK weekenden over kracht, er meer over.

Mannenkracht en vrouwenkracht
Jan Willem en Jeroen doen in hun VONK weekenden heel specifiek onderzoek rondom het onderwerp 'kracht'. Die weekenden bieden ze aan voor zowel vrouwen als mannen. Beide seksen hebben hun eigen specifieke spanningen en uitdagingen rondom dit onderwerp. Dat geldt natuurlijk voor elk individu. Toch heeft het iets extra's om een weekend met je eigen sekse onderzoek te doen naar kracht, en te kunnen delen en herkenning te vinden in specifieke thema's op het gebied van intimiteit en seksualiteit.

Beide VONK trainers zijn óók martial arts leraren. De beoefening daarvan brengt je verhouding met kracht onherroepelijk aan de oppervlakte. Je kunt er de volte van je 'rode' energie voelen, en daar van genieten. Maar je kunt ook juist de leegte van je krachteloosheid gaan ervaren. In het onderzoek naar kracht hoort daarom ook de reis langs alle strategieën die we hebben ontwikkeld om met je kracht (of ontbreken ervan) om te gaan.

Als je een vraag aan Jeroen of Jan Willem hebt, laat die dan hieronder achter. Ze beantwoorden je met veel plezier. Voor meer informatie over VONK, kijk dan hier voor het mannenweekend en hier voor het vrouwenweekend.

Reacties op Wat is er goed aan om je kracht te leren kennen?

 1. Judith R. schreef:

  Mannen, wat een supertof interview!!

 2. Herman schreef:

  Mooie aanvulling op wat iik hier in Maleisie leer.

  Chinezen besteden bij hun "vecht-kunst" veel aandacht aan de timing van de "Tsjing" door op het juiste moment "los te laten" . Waardoor de kracht "versneld" kan woden.
  Maar ook om meer te kunnen "aarden".
  Verbinding met "Kundalini" ?

  Maar ook Ying en yang. En, natuurlijk... ! : "Gebed, meditatie."

  Oefenen buiten bij zons-opgang. Dan wisselt de kosmische energie. Waar we gebruik van kunnen maken. O.a bij de "warming up".

  Chneees "geheim" gezegde (secret)...: "HIDE your strength" and BIDE your time..."
  Dus: "Niet vechten...! jij hebt gewonnen... " en dan weglopen, terwijl ik dik had kunnen winnen...

  Wat doet "ego" hierbij ?

  • Jeroen Biegstraaten schreef:

   Hi Herman, wat is zelfverdediging nog zonder het zelf?

 3. E.Debora schreef:

  Dank voor de mooie uitleg over de manier waar op jullie Martial Arts en Tantra met elkaar verbinden.
  Zelf ben ik eraan toe om een proefles te gaan nemen in de vechtkunst .
  En zou graag kennis willen maken met een van jullie of beide ....Hopelijk is dat mogelijk?
  Op welke school zou ik dan moeten zijn ?
  Harte Groet van Debora

  • Jeroen Biegstraaten schreef:

   Hi Debora, gaaf dat je er zin in krijgt! Door jouw bericht krijg ik weer zin om op reguliere basis les te geven. Dat doen we op dit moment niet, helaas. Misschien in de toekomst weer. Kun je naar het Vonk-Weekend komen? Daar werken we met martial arts. Alle goeds, Jeroen

 4. Rob schreef:

  Ik zit momenteel thuis omdat ik overspannen ben. Ik heb te horen gekregen dat ik vooral rust moet nemen. Ik wil graag die poes in de zon zijn. En ik wil tevoorschijn gaan komen. Ik bots op mijn aannames. Mag ik wel loslaten, mag ik wel tevoorschijn komen? Mag ik de tijd en ruimte nemen?
  Het is fijn om jullie daar over te horen uitweiden.
  Het voedt me.
  Verzacht me.
  Sterkt me.

  • Jeroen Biegstraaten schreef:

   Hi Rob, wat naar voor je dat je overspannen thuis zit. En wat fijn dat ons gesprek je daarin voedt. Ik wens je een zacht herstel en een krachtige toewijding daaraan, met alles wat je daarin nodig hebt. Alle goeds, Jeroen.

 5. Esther schreef:

  He lieve Jeroen en Jan Willem,
  Als ik jullie zo hoor heb ik ontzettend veel zin jullie weekend te doen en mijn kracht en krachteloosheid te onderzoeken in z'n uitersten en alles er tussenin. Alleen is mijn dochter jarig 25 november dus de datum gaat niet voor nu. Hopelijk een betere datum voor mij de volgende keer.
  lfs Esther

  • Jeroen Biegstraaten schreef:

   Hi lieve Esther, tof! We hebben voor volgend jaar nog geen datum, dus we kunnen er rekening mee houden. Liefs, Jeroen.

 6. Mirjam schreef:

  Lieve Jeroen en Jan Willem,

  Dank voor jullie mooie gesprek over kracht.
  ben daar zelf net weer op aan het puzzelen, woede, kracht, vorm, ontspanning.
  Dus een mooi moment om dit intervieuw te horen.

  Ik heb nog een vraag:
  Hoe zien jullie de relatie tussen woede en kracht. Jan Willem noemt ergens terloops agressie als een van de verschijningsvormen die er zijn. Zou het zo kunnen zijn dat als we onze woede echt voelen er kracht onder tevoorschijn komt. Ik heb wel die ervaring met angst, als ik die echt kan toelaten en erbij kan zijn terwijl ik "terrified" ben dat ik bij kracht uitkom. Maar die ervaring heb ik met woede nog niet echt. Ik word vaak wel ontspannener als ik mijn woede toelaat, voel en een vorm daarvoor vind, maar die is nog veel voorzichtiger, nog niet zozeer een ervaring van kracht, die ik wel vermoed.

  Wat is jullie ervaring?

  Liefs
  Mir

  • Jeroen Biegstraaten schreef:

   Hi lieve Mir,

   Reken maar! We werken hier ook mee in Vonk, hoe je woede een toegang tot je kracht kan zijn. Je beschrijft hoe je kent dat als je angst helemaal toelaat, je uitkomt bij kracht. Interessant! Een soortgelijke sleutel ligt er ook in je vraag over woede. Wat we daar te leren hebben, is onze woede niet langer te richten - met destructie en schade tot mogelijk gevolg - maar helemaal te nemen. Ons volle bewustzijn erbij te brengen, en onze nieuwsgierigheid. Gezien de intensiteit (en vaak ook het gevoel te willen opkomen voor jezelf, een belangrijke reden waarom woede ons te hulp komt schieten) is dat een beoefening op het scherpst van de snede. En die kun je leren! Het effect kan trouwens veelkleurig zijn, en het ervaren van een zekere kalmte kan een gevolg zijn. Kracht kan heel kalm en zelfverzekerd stromen, zonder vuurwerk. Heel interessante ervaring. Als je op deze manier met woede kan werken, is het een vriend(in) die je van veel energie voorziet. Gave vraag, dank je wel. Liefs, Jeroen

 7. Irmgard Cottaar schreef:

  Mooi Jan Willem en Jeroen. Dank jullie wel!!!

 8. Annemarie schreef:

  Ja natuurlijk doe ik mee! Wat een prachtig verhaal. Hoewel ik eigenlijk het idee had meer op mijn plek te zijn bij de mannen, qua gevoelde energie en agressie en ook wel onafgestemdheid.. En helemaal ga ik natuurlijk liever naar Herman in Maleisië ... ;-). Haha.. Eind november it is. Mooi vooruitzicht...

 9. David schreef:

  Heel mooi interview! Geeft me nog wat meer diepgang in dit onderwerp en in aanvulling op de workshops van laatste maanden, nogmaals bedankt jeroen!

Geef je respons op 'Wat is er goed aan om je kracht te leren kennen?'