Het leven leven in zijn volledige omvang; dat is wat Tantra mij biedt.

Tantra heeft mij laten proeven aan werkelijk vrij zijn. Dat bleek niet de vrijheid die ik jaren nastreefde: een onafhankelijkheid van alles en iedereen. Maar vrijheid om alles in mijn ervaring waar te laten zijn en te zien dat het betekenis voor mij heeft, ook al begrijp ik nog niet waar het over gaat.

Ik heb vanaf jonge leeftijd een drijfveer in me dat ik beter tevoorschijn moest komen. Ik moest net een beetje slimmer zijn, iets meer ad rem, ietsje moediger, iets minder afhankelijk en een heel stuk authentieker. Dat hield me letterlijk bezet. Daar had ik een sausje van easy going overheen gegooid. Daarnaast had ik een grote nieuwsgierigheid naar hoe het leven in elkaar zit. Vooral naar hoe ons lichaam werkt en en welke expressieve mogelijkheden wij hebben; het was een manier voor me om het leven te bevatten. Fysiotherapie en het werken in de gezondheidszorg, een mime opleiding, sport, reizen door Azië, het bezoeken van boeddhistische kloosters, haptotherapie en aikido waren mijn onderzoeksterreinen.

Totdat mijn eerste ervaringen met Tantra mij op mijn grondvesten deed schudden. Alsof ik in een rollercoaster zat en mij nog net aan het wagentje kon vastgrijpen. Het ene moment was ik verliefd en het volgende moment was ik voelde ik mij somber, teruggetrokken, geschrokken zelfs.

In mijn introductiegroep werd ik geraakt door de zorgvuldigheid van werken en de uitnodiging om niet sneller te gaan of verder te zijn dan waar ik ben. Dat heeft mij een enorme bedding gegeven om de ruimte, de stilte en alles wat maar vitaal in mij is, te gaan ontdekken. En ik ben het nog steeds aan het ontdekken.

Het leven leven in zijn volledige omvang; dat is wat Tantra mij biedt. Er is een openheid in mij ontstaan waardoor ik elk moment weer nieuwsgierig ben naar hoe ik mijzelf aantref. Zo wordt mijn wereld (en ik hoop ook de wereld van anderen) net wat liefdevoller, ruimer en mooier. Het bijzondere is dat dit alles zich niet alleen in mij afspeelt maar ook in de relatie met mijn vrouw, kinderen, familie en vrienden.

Werkervaring

In mijn werk pas ik Tantra toe door eenvoud, humor en rust te brengen in de intensiteit van gevoelens, emoties en gedachten. Naast mijn werk voor het Centum voor Tantra heb ik samen met Martina 'de Open Ruimte': een centrum voor vitaliteit en bewustzijn in Almere. Ik werk als haptotherapeut en ik geef les op de opleiding voor haptotherapie. Ik geef ook les in Aikido. Daarnaast ben ik vader van twee puberdochters: een onuitputtelijke bron voor levensgeluk en flexibiliteit.