Vonk Mannen

Waarom zou ik me in Tantra bezighouden met kracht? Ik wil juist leren dieper te ontspannen en me overgeven aan het grotere geheel.

...Dit horen we mannen vaak zeggen. Het beeld van Tantra kan zomaar zijn dat het vooral gaat over smelten, overgave, verbinding, gevoeligheid, ontspannen, zachter en liever worden. Dit is ook reuzebelangrijk - en voor veel mannen is het een enorme verrijking van hun leven. Dat is het voor ons ook. Toch is er een hele goede reden om je aandacht ook te richten op je kracht. In Vonk kijken we hoe het werken met kracht je spirituele reis versterkt.

Tantra omarmt alles

Als je je alleen richt op de zachte kwaliteiten, wordt Tantra een eenzijdige beoefening. Dan ga je voorbij aan zoveel andere kwaliteiten die ook in je huizen, zoals bijvoorbeeld: speelsheid, standvastigheid, incasseringsvermogen, doortastendheid, snelheid en kracht. Tantra zegt: ‘omarm alles’, dus niet alleen dat wat zacht en lief is. Dat is het leven zelf vaak ook helemaal niet. De lotus groeit uit de modder. Om verder te komen in je proces, zul je ook dáár moeten kijken. En daar heb je kracht voor nodig.

Doe je dat, dan zie je dat Tantra daar flink aanspraak op maakt. Maar vaak is dat in vormen die we in het dagelijkse leven niet associëren met kracht. Zeker voor mannen ligt kracht vaak op een lijn met fysieke kracht. Maar in Tantra ontwikkelen we graag nog allerlei varianten. Wat dacht je bijvoorbeeld van de kracht om:

  • gevoelig te blijven, ook als de wereld om je heen dat niet is
  • iemand echt dichtbij te laten komen
  • met je innerlijke kritiek / superego om te gaan
  • je onvolkomenheden te erkennen - en daarmee je menselijkheid
  • al dat lekkere stevige lichaamswerk te doen, je scheel te dansen waardoor je Shakti zo wakker wordt
  • je seksuele verlangens toe te eigenen en in te brengen
  • daarin de ander uit te nodigen én je grenzen aan te geven
  • bewust uit je destructieve patronen te stappen
  • tevoorschijn te komen in het contact met alles wat daarin mogelijk lastig is, voor de ander én voor jezelf (een contactvolle variant op ‘No more mr Nice Guy’)

Je kracht leren kennen, zodat je kan ontspannen

Het leren kennen van je kracht heeft nog een extra effect: je kan er veel dieper door ontspannen. En die ontspanning helpt je om dieper te kunnen smelten. Je voller over te kunnen geven aan de openingen en de lagen van leegte in het leven. Dieper het mysterie te omarmen.

Denk maar eens aan een poes op de vensterbank die zich lekker uitrekt in de zon. Wat een hemelse ontspanning. Het is zo aantrekkelijk dat je de poes gaat aaien. Ze gaat spinnen en samen genieten jullie. Dan raak je afgeleid door je telefoon. Terwijl je met je ene hand je telefoon zoekt, friemel je met je andere hand onbewust nog wat door de poezenharen. PATS! Je hebt haar nagels in je hand en je weet: ‘dit vond ze niet fijn.’ De poes is meteen wakker - en jij ook!

Om je totaal te kunnen overgeven, moet je van jezelf weten dat je er ook zo weer helemaal bent. Mócht het nodig zijn. Zoals de poes. Het werken met kracht ondersteunt op deze manier de diepte van je ontspanning.

Ware of valse kracht?

In Vonk kijken we ook naar dat wat we 'valse kracht' noemen. Vals niet zoals in ‘vilein’, maar als in ‘valsemunter’. Nagemaakt. Al die momenten dat je eigenlijk op bent, je klein voelt of onzeker - en je superhard aan het werk bent om overeind te blijven. Om de boel te blijven dragen, vol te houden en niets te laten merken... Herkenbaar, mannen? Hoe zou het zijn als je kracht weer vrij door je heen kan stromen?

Onder Mannen

Een ander element is dat we met mannen onder elkaar zijn. Daar hebben we allemaal onze unieke verhouding mee: voor de een is het iets om zich wat schrap tegen te zetten, omdat hij onaantrekkelijke ideeën heeft over wat mannen dan gaan doen. Voor de ander is het een enorme uitnodiging om wat dieper te zakken en te genieten van een specifieke ontspanning. Onze intentie is om samen op onderzoek te gaan en elkaar te steunen en te inspireren.
(En, disclaimer: we gaan je niet vertellen hoe je een man moet zijn. 😉

Wat doen we in het Vonk weekend?

In dit weekend beschouwen we kracht met sensitiviteit. Zo onderhoud je contact met zowel je binnen- als buitenwereld. We kijken naar wat er nodig is om met kracht wijs te handelen. Zodat je kracht de impact heeft die je beoogt. Deze drie-eenheid helpt je om één van onze grootste zorgen weg te nemen: dat onze kracht teveel zou zijn voor anderen, en daarmee destructief van aard zou zijn.

We werken met eenvoudige, krachtige technieken uit de Boeddhistische Tantra, Kashmir Shaivisme en Martial Arts. Naast kennis en beoefening zal er in het weekend ook ruimte zijn om te werken met wat er in je wordt aangeraakt wanneer je kracht (meer) gaat stromen. Verdieping kan pas optreden als je ook aandacht kunt hebben voor de lagen die we ontmoeten als we ons blootstellen aan dit onderzoek.

In het filmpje hieronder gaan we nog wat dieper op een aantal dingen in. Onder de video vind je praktische informatie over het VONK-weekend en een knop waarmee je je kunt inschrijven.

Ben je vrouw en ook geïnteresseerd in dit aanbod?
Er is ook een VONK-weekend voor vrouwen. Kijk dan hier.

Praktisch
We werken op vrijdagavond van 19:00 - 22:00 uur (welkom v.a. 18:30). Op zaterdag van 10:00 - 22:00 uur en op zondag van 10:00 - 18:00 uur (welkom v.a. 09:30). De prijs is inclusief een warme maaltijd op zaterdag. Dit weekend is open voor iedere man die een introductiegroep heeft gedaan.

Jeroen: "In Tantra trekt het wekken van de levensenergie me, gepaard met ruimte voor en kennis over alles wat er dan in me wakker wordt."

Jan Willem: "Het leven leven in zijn volle omvang, dat is wat Tantra me biedt."
Meer vervolggroepen:

Inner Flute – Doorgaande Tantragroep
Jade Ei Vervolgdag
Jade Ei driedaagse in Havelte
Jong Tantra Weekend
Leven en Dood
Linkinggroep
Loslaten en Overgave
Nectar
Nectar: een Doorgaande Groep voor Paren
Ontspannen in Aanraken
Seks & Ruimte
Vloeibaarheid in Aanraking
Vonk Vrouwen
Zeilgroep

Staf
Jan Willem Roos
Jeroen Biegstraaten

Locatie
Centrum voor Tantra – Amsterdam

12

Wat ik erg goed aan het weekend vond, was de rode draad die door het weekend heen liep. Zorgde voor een geheel.

Hans

De vechtkunsten (en met name die met de zwaarden op het eind) gaven mij een gevoel van soliditeit en richting.

Ruben

Het weekend was helemaal in de ons zo bekende vertrouwde en geliefde opzet, vol aandacht, rust, verrassingen en netaan overstapbare drempels waar het aan de andere kant toch weer fijner blijkt!

Niels

Ik merkte de dinsdag na het weekend al dat ik puntiger en scherper in het leven stond. Dat ik een lastig gesprek met mijn leidinggevende makkelijker kon voeren.

Twan

Ik vond de combinatie met de gevechtskunsten er goed in zitten. Niet te overheersend, duidelijk er op gericht om dieper bij mezelf te komen.

Hans

Terwijl (...) onder mijn handen ‘brak’ en daar enorm gelukkig van werd, dacht ik ‘misschien is mijn zachte kracht wel mijn grootste kracht’. Wat dat dan precies inhoudt weet ik nu nog niet, maar het inzicht was dat op dat moment het woord ‘kracht’ een veel ruimere inhoud kreeg. En daarmee verloor ik ook per direct iets van het sterk moeten zijn, omdat ik plots niet meer weet wat dat dan betekent...

Niels

Ik merk thuis dat ik na Vonk makkelijker mijn emoties in verhouding tot de ander kan herkennen, waarbij het me duidelijker wordt wat van wie is.

Ruben

Het werken met kracht heeft mijn beeld op (mijn) kracht veranderd, bijgesteld. Erg fijn.

Niels

Voor mij had het Vonk weekend een aardende en verhelderende werking: 'Hier ben ik', 'Dit ervaar ik'.

Ruben

Ik merk steeds beter wanneer ik 'uit mijn kracht ga' en waardoor dat getriggerd wordt. Dit is een ‘on-going’ proces, dat weer een duw in de goede richting heeft gehad.

Paul

Het vrij laten van de krachten in die enorm energieke structuur was geweldig. Onvoorstelbaar waar al die energie vandaan kwam. Hoe Hoe Hoe Kan dat?

Niels

'Ik ken mijn kracht niet' heeft nu ook een geheel andere inhoud en betekenis 😉

Niels