Vonk Mannen

Vind je liefde in je kracht

een weekend voor mannen

Beelden over kracht gaan vaak gepaard met ideeën over inspanning of spierkracht. Het woord ‘krachtsinspanning’ verwijst hier naar. Kracht wordt dan iets wat is weggelegd voor mannen met dikke spierballen, of een extreem doorzettingsvermogen. Taai. Onvermoeibaar.

Dit is maar één vorm van kracht. Maar wel een vorm die we vaak hanteren en die snel omhoog komt als we ons over het onderwerp ‘kracht’ buigen.

In VONK onderzoeken we hoe kracht op meer manieren tot ons kan komen. We werken vanuit het idee dat kracht van nature vormloos is. Hij komt precies zoals we nodig hebben, in het moment, om ons te steunen in dat wat belangrijk voor ons is. Om ons een stap verder te helpen.

Gespannen of ontspannen kracht

Een verstoorde verhouding met wat er belangrijk voor je is, kan maken dat je ‘valse kracht’ ontwikkelt. 'Vals' in de zin dat het niet de meest natuurlijke variant van kracht is, maar meer een opgeblazen variant. Eén die je constant moet onderhouden. Vandaar dat je er overmatige spanning in gaat ervaren. Dan kan het fijn zijn om opnieuw te kijken naar wat er belangrijk voor je is en hoe je daarmee tevoorschijn komt.

Wat we vanuit ons egoperspectief proberen te creëren, gaat vaak gepaard met spanning. Het overeind houden ervan ook. Wanneer we weer meer contact hebben met onze essentie, neemt kracht een meer ontspannen vorm aan. Komend wanneer nodig - en gaand wanneer hij zijn werking heeft gehad.

Beelden over kracht

Vajra Wisdom - Jeroen BiegstraatenAls man kun je op verschillende manieren je reactie hebben gehad op dominante beelden over kracht. Je bent je misschien gaan bekwamen in het ontwikkelen van spierkracht. Zeker voor mannen wordt hier gemakkelijk een beroep op gedaan. Zo heb je misschien gezorgd voor een brede borstkas, sterke spieren en een goed gestel. Is presteren, dingen voor elkaar krijgen, een belangrijke drijfveer voor je geworden. Daar is natuurlijk helemaal niets mis mee. Het brengt allerlei belangrijke kwaliteiten aan het licht. Het levert je allerlei mogelijkheden op. Het kan wel interessant voor je zijn om je open te stellen voor meer ontspannen vormen van kracht. Waar je niet hard voor hoeft te werken - hoe lekker dat ook voor je kan zijn.

Het kan ook zijn dat je je juist bent gaan verwijderen van het dominante beeld van kracht en ‘man zijn’. Dat je hebt gekozen om het juist zonder spanning te doen. Je bent zacht, vloeibaar en beweeglijk geworden. Ook hierin zijn veel betekenisvolle kwaliteiten te ervaren; helemaal niks mis mee. Toch kan het interessant zijn om opnieuw te kijken naar de idee dat spanning en stevigheid te vermijden zouden zijn.

Het VONK Weekend

In dit weekend beschouwen we kracht in combinatie met sensitiviteit. Zo onderhoud je contact met zowel je binnen- als buitenwereld. En we kijken naar wat er nodig is om met kracht wijs te handelen. Zodat je kracht de impact heeft die je beoogt. Deze drie-eenheid helpt je om één van onze grootste zorgen weg te nemen: dat onze kracht te veel zou zijn voor anderen, en daarmee destructief van aard zou zijn.

We werken met eenvoudige, krachtige technieken uit de boeddhistische Tantra, Kashmir Shaivisme en Martial Arts. Naast kennis en beoefening zal er in het weekend ook veel ruimte zijn om te werken met wat er in je wordt aangeraakt wanneer je kracht (meer) gaat stromen. Verdieping kan pas optreden als je ook aandacht kunt hebben voor de lagen die we ontmoeten als we ons blootstellen aan dit onderzoek.

We komen bij elkaar onder mannen. Dit geeft ons de mogelijkheid om ons te laten zakken in die bijzondere samenstelling, waarin we maar zo zelden bijeen zijn.

NB: Ben je vrouw en ook geïnteresseerd in dit aanbod? Kijk dan hier.

Praktisch

  • We beginnen op vrijdag om 19:00 en werken tot zondag 18:00
  • De prijs is inclusief een eenvoudige maaltijd op de zaterdagavond
  • Er is ook programma op zaterdagavond, tot 22:00
  • De groep is open voor iedere man die een introductiegroep heeft gedaan

Over de trainers

Jeroen Biegstraaten startte op zijn 15e met taekwondo - een pittige fullcontact vechtsport. In 2006 richtte hij een taekwondoschool op. "In Tantra trekt de nadruk op levensenergie me enorm, gepaard met ruimte voor en kennis over alles wat er dan in ons wakker wordt."

Jan Willem Roos bekwaamde zich in aikido, aangetrokken door het gegeven dat in deze stroming het conflict nooit een manier is om tot een oplossing te komen. "Het leven leven in zijn volle omvang, dat is wat Tantra me biedt."

 Datum
17-01-2020 t/m 19-01-2020

Staf
Jan Willem Roos
Jeroen Biegstraaten

Locatie
Centrum voor Tantra – Amsterdam

Kosten voor deze groep
€ 320,- (incl. € 49,17 btw)

Opbouw van deze kosten:

Kosten training
€ 250,- (incl. € 43,39 btw)

Kosten verblijf
€ 70,- (incl. € 5,78 btw)

12

Ik merk thuis dat ik na Vonk makkelijker mijn emoties in verhouding tot de ander kan herkennen, waarbij het me duidelijker wordt wat van wie is.

Ruben

Ik vond de combinatie met de gevechtskunsten er goed in zitten. Niet te overheersend, duidelijk er op gericht om dieper bij mezelf te komen.

Hans

Voor mij had het Vonk weekend een aardende en verhelderende werking: 'Hier ben ik', 'Dit ervaar ik'.

Ruben

Het weekend was helemaal in de ons zo bekende vertrouwde en geliefde opzet, vol aandacht, rust, verrassingen en netaan overstapbare drempels waar het aan de andere kant toch weer fijner blijkt!

Niels

Ik merkte de dinsdag na het weekend al dat ik puntiger en scherper in het leven stond. Dat ik een lastig gesprek met mijn leidinggevende makkelijker kon voeren.

Twan

Ik merk steeds beter wanneer ik 'uit mijn kracht ga' en waardoor dat getriggerd wordt. Dit is een ‘on-going’ proces, dat weer een duw in de goede richting heeft gehad.

Paul

Het werken met kracht heeft mijn beeld op (mijn) kracht veranderd, bijgesteld. Erg fijn.

Niels

Wat ik erg goed aan het weekend vond, was de rode draad die door het weekend heen liep. Zorgde voor een geheel.

Hans

'Ik ken mijn kracht niet' heeft nu ook een geheel andere inhoud en betekenis 😉

Niels

Terwijl (...) onder mijn handen ‘brak’ en daar enorm gelukkig van werd, dacht ik ‘misschien is mijn zachte kracht wel mijn grootste kracht’. Wat dat dan precies inhoudt weet ik nu nog niet, maar het inzicht was dat op dat moment het woord ‘kracht’ een veel ruimere inhoud kreeg. En daarmee verloor ik ook per direct iets van het sterk moeten zijn, omdat ik plots niet meer weet wat dat dan betekent...

Niels

Het vrij laten van de krachten in die enorm energieke structuur was geweldig. Onvoorstelbaar waar al die energie vandaan kwam. Hoe Hoe Hoe Kan dat?

Niels

De vechtkunsten (en met name die met de zwaarden op het eind) gaven mij een gevoel van soliditeit en richting.

Ruben

Meer groepen:

Oriënterend gesprek