De Yoga van Klank – duik diep in de Tantrische Mantra

> click here for English <

De afgelopen drie jaar is Russill Paul op onze uitnodiging naar Nederland gekomen om zijn Yoga van Klank retraite te geven. Naast zijn enorme kennis van Mantra deelde hij daarin ook zijn ervaring met Tantra uit de Sri Vidya traditie met ons. In de loop der jaren hebben we onder zijn leiding de vier grote stromingen van heilige klank verkend die samen de Yoga van Klank vormen. 

In juni 2020 is er opnieuw een Yoga van Klank retraite. In deze editie richten we ons heel specifiek op één van die vier grote stromingen: de Tantrische mantra.

Beoefenaars van de Sri Vidya gebruiken - naast de traditionele Tantrische Mantra's - ook Mantra's uit de Veda's. Ze gebruiken ze op een heel specifieke manier en deze retraite leert Russill je hoe.

Voor wie is deze retraite bedoeld?
In deze workshop openen we het spirituele proces via Mantra voor vijf doelgroepen:

  • Tantra beoefenaars en -docenten
  • Mantra beoefenaars en -docenten
  • Meditatiebeoefenaars en -leraren
  • Yoga beoefenaars en -leraren
  • Helers, behandelaars en therapeuten

Wat gaan we doen?
In de Yoga van Klank verkennen we Tantrische mantra's in samenhang met speciale Vedische Mantra's, kirtans en Tantrische rituelen. Dit zijn speciale helingsrituelen die de impact van de Mantra’s versterken.

Overdag zullen we ons vooral richten op het zingen/reciteren van Tantrische Mantra's en de aard van hun genezende werking. In die context zullen we ook kijken naar hun therapeutische toepassing. We doen proceswerk binnen deelrondes zoals je die van ons gewend bent, onder leiding van o.a. Carla en Remmelt. De avonden staan voornamelijk in het teken van de Puja’s – de helingsrituelen.

De drie hoofdonderwerpen van de retraite zijn:

  • De spirituele technologie van de 'zaadlettergrepen' (bija mantras)
  • De vorming van Tantrische mantra's voor specifieke doeleinden
  • Het gebruik van Tantrische mantra's in helingsrituelenen en ceremonies

Studenten die Russill's Yoga of Sound eerder hebben gevolgd, zullen kunnen genieten van de sterke focus op Tantrische mantra's tijdens deze retraite. Een nieuw en speciaal onderdeel van deze retraite is bijvoorbeeld het creëren van een sjabloon voor het helen of harmoniseren van de chakra's. Dat doen we met behulp van een speciale set Mantra's en Mudra's.

Heb je nog niet eerder met Russill gestudeerd; maak je geen zorgen. We helpen je om je voor te bereiden op de retraite door middel van een online 'duik' in de Yoga of Sound. Een maand lang krijg je toegang tot dit uitgebreide online programma dat is opgezet door Russill Paul. Uiteraard mag je hier ook gebruik van maken als je al wel eerder een retraite volgde bij Russill. Je kan het materiaal gebruiken om je herinneringen en ervaringen op te frissen. Het is onderdeel van je inschrijving en het zal beschikbaar zijn vanaf april.

We hopen dat deze combinatie van online en live onderdompeling alle studenten dit jaar enorm zal helpen.

Russill Paul, Remmelt en Carla

Over Russill Paul

We gebruiken al jaren Russill’s prachtige muziek in onze retraites. Hij werd geboren in India en heeft zich daar jarenlang intensief geschoold in de mystieke helende kracht van Mantra. Momenteel woont en werkt hij in de VS, waar hij bijdraagt aan de grote beweging waarin oosterse en westerse tradities elkaar beïnvloeden en verrijken.

Hij schreef de bestseller 'The Yoga of Sound, Tapping the Hidden Power of Music and Chant'. Russill is ook een begaafd uitvoerend muzikant. Hij bracht veel prachtige albums uit met mantra's van alle vier de hindoe-tradities: 'Shabda Yoga' (Vedische mantra), 'Shakti Yoga' (Tantrische mantra), 'Bhava Yoga' (Bhakti mantra) en 'Nada Yoga'. Klik hier om zijn muziek te beluisteren.

Praktische informatie

Deze vijfdaagse retraite is open voor iedereen met interesse in Mantra, yoga of Tantra. Het programma wordt geleid door Russill Paul in nauwe samenwerking met Remmelt en Carla, senior trainers van het Centrum voor Tantra. Zoals in al onze groepen staat ook in deze retraite de directe ervaring steeds centraal. De voertaal is Engels.

Heb je - net als wij - speciale interesse in Mantra? Schrijf je dan hier in voor onze Mantra mails en we zullen je op de hoogte houden van al ons aanbod rondom Mantra.
Meer mantra groepen:

Vedische- en Tantrische Mantra’s laagdrempelig en informeel
Meesterschap in Mantra niveau 1
Meesterschap in Mantra niveau 2
A Studio Experience with Russill Paul and Friends
The Yoga of Sound – a dive deep into Tantric Mantra

Staf
Carla Verberk
Remmelt van Kleef
Russill Paul

Locatie
Meeuwenveen – Havelte

4

De vijfdaagse retraite ‘De Yoga van Klank’ zal ik niet snel vergeten. Vanaf  de eerste klanken tot de laatste was ik met een zinderend lichaam en een verruimde geest aanwezig. In deze retraite kwamen zovele, vorige, afzonderlijke, ervaringen bij elkaar in een apotheose van wat ik ‘Leven’ noem.

Pim

The day after: aan het nagenieten van een waanzinnig indrukwekkende retraite 'de Yoga van Klank' met Russill Paul. Ik kan me nog haast niet beseffen wat voor verschrikkelijk gaafs ik heb meegemaakt.

Jansje

Wat mij het meeste trof, was hoeveel fijnzinnige lichamelijke sensaties ik ging voelen tijdens het mantra zingen. Mijn lichaam werd ruim, trillend, verfijnd. Een feest om te ervaren.

Jan-Willem

Alsof er een wens in vervulling is gegaan zonder dat ik van tevoren realiseerde dat ik die had…
Mensen, mensen, mensen, wat was het te gek!

Jansje