De Yoga van Klank: Sri Vidya retraite met Russill Paul

> click here for English <

Russill Paul is een gerenommeerd Meester in Mantra en een begenadigd muzikant. Na twee fantastische retraites vorig jaar, komt hij deze zomer terug naar Nederland. We nodigen hem uit om ons de kracht en diepte van de oude heilige Hindoeïstische rituelen en mantra's te leren.
In 'The Yoga of Sound' verdiepen we ons in de 4 traditionele stromingen van mantra en gezang. Dit jaar focussen we ons daarbij op Sri Vidya, één van de twee belangrijkste tradities binnen Tantra. De andere is de Kaula-traditie.

Sri Vidya

In de Sri Vidya staat de Godin centraal. Zij verschijnt als Shakti; de vitale energie die in alles en dus ook in ons tot vorm en expressie komt. Er worden drie vormen van Shakti onderscheiden:

  • Iccha Shakti, wat gaat over ons denken, kennis en intuïtie.
  • Jnana Shakti, wat gaat over wil, actie en intentie.
  • Krya Shakti, wat gaat over manifestatie, creativiteit en inspiratie.

Sri Vidya is een verfijnd pad, dat zowel dualisme als non-dualisme, eenheid en differentiatie combineert. Het universum verenigt zichzelf met het individu wanneer we concentratie, contemplatie, meditatie, rituelen, puja's en mantra's beoefenen. Sri Vidya wordt gezien als de wetenschap van het 'Universum’s Heilig Ontwerp', waarbinnen Zelfkennis het proces is waardoor het Goddelijke zichzelf als ons leert kennen en kent. Met andere woorden:

'Hij/zij die de Sri Vidya beoefent, wordt degene in wie de glorie van het universum een thuis gevonden heeft.'

Deze traditie maakt gebruik van mantra's gewijd aan vormen van Shakti die tegelijkertijd vormen van kennis zijn (vidya). In onze retraite zullen we de Godinnen Saraswati, Laksmi en Durga (Parvati) aanroepen als essentiële manifestaties van de Shakti die heel dicht bij ons dagelijks leven staan.

Om ons met deze Shakti's te verbinden, gebruiken we ook 'Bija Mantra's' die essentieel zijn voor de Tantrische benadering van mantra. De mantra's zelf worden toegepast binnen een heilige container van krachtige rituelen die voor de Sri Vidya Tantra essentieel zijn. Deze combinatie van mantra's, oefening en rituelen worden gebruikt om obstructies te transformeren, om het niveau van levensenergie te verhogen, om het fysieke lichaam te helen, om de chakra's te reinigen en om de Goddelijke Kwaliteiten die in ons allemaal leven te herstellen. Deze traditie bevat veel geheime rituelen die vormen en uitdrukkingen zijn van 'heilige kennis', letterlijk vertaald "Sri Vidya"

Waar wij voornamelijk geïnspireerd worden door de Kaula traditie, is Russill geïnitieerd in de Sri Vidya. Er is veel verwantschap tussen beide maar er zijn ook verschillen. In deze samenwerking verdiepen we onze wederzijdse kennis van Tantra. Bovendien verbreden we de mogelijkheden er een hedendaagse toepassing voor te vinden.

 

Wat kun je verwachten

In deze retraite leer je hoe je geluid, mantra en rituelen kunt gebruiken om de delicate intimiteit met jezelf en met de 'onzichtbare' goddelijke dimensie van de realiteit te herstellen. Het beoefenen van mantra is een solide pad van diepgaande persoonlijke transformatie voor alle meditatiebeoefenaars, voor yogaleraren en -beoefenaars, voor therapeuten, healers, kunstenaars en muzikanten, niet alleen voor tantrika's.

De vier tradities van mantra

Daarnaast houden we ons bezig met de relatie tussen de Sri Vidya en de overige drie tradities:

  • De Vedische traditie, waarin bescherming en verlichting belangrijk zijn. Hier wordt mantra gebruikt om het intuïtief weten en het spiritueel inzicht van onze ziel onmiddellijk aan te spreken.
  • In de Bhakti traditie staat devotie centraal. De liefde, vreugde en creativiteit vanuit het hart gaan samen met een gepassioneerd verlangen naar eenwording met het goddelijke. Kirtan; mantra zingen in de vorm van ‘call and response’, komt voort uit deze traditie.
  • De traditie van Nada-Yoga gaat over luisteren zonder tussenkomst van het denken. Aardse geluiden, geluiden uit de ruimte, klanken van woorden en muziek, alle frequenties worden gebruikt om je in meditatie intens te laten luisteren om zo de innerlijke klank te ervaren.

Verrijkt door al deze elementen en tradities, wordt je tenslotte geholpen om voor jezelf een beoefening samen te stellen die afgestemd is op jouw persoonlijke affiniteit en groei.

Over Russill Paul

We gebruiken al jaren Russill’s prachtige muziek in onze retraites. Hij werd geboren in India en heeft zich daar jarenlang intensief geschoold in de mystieke helende kracht van mantra. Momenteel woont en werkt hij in de VS, waar hij bijdraagt aan de grote beweging waarin oosterse en westerse tradities elkaar beïnvloeden en verrijken.

Hij schreef de bestseller 'The Yoga of Sound, Tapping the Hidden Power of Music and Chant'. Russill is ook een begaafd uitvoerend muzikant. Hij bracht veel prachtige albums uit met mantra's van alle vier de hindoe-tradities: 'Shabda Yoga' (Vedische mantra), 'Shakti Yoga' (Tantrische mantra), 'Bhava Yoga' (Bhakti mantra) en 'Nada Yoga'. Klik hier om zijn muziek te beluisteren.

Praktische informatie

Deze vijfdaagse retraite is open voor iedereen met interesse in mantra, yoga of tantra. Het programma wordt geleid door Russill Paul in nauwe samenwerking met Remmelt en Carla, senior trainers van het Centrum voor Tantra. Zoals in al onze groepen staat ook in deze retraite de directe ervaring steeds centraal. De voertaal is Engels.

 

 Datum
19-06-2020 t/m 24-06-2020

Staf
Carla Verberk
Remmelt van Kleef
Russill Paul

Locatie
Meeuwenveen – Havelte

Kosten voor deze groep (p.p)
€ 1135,- (incl. € 153,31 btw)

Opbouw van deze kosten:

Kosten training (p.p)
€ 655,- (incl. € 113,68 btw)

Kosten verblijf (p.p)
€ 480,- (incl. € 39,63 btw)

3

The day after: aan het nagenieten van een waanzinnig indrukwekkende retraite 'de Yoga van Klank' met Russill Paul. Ik kan me nog haast niet beseffen wat voor verschrikkelijk gaafs ik heb meegemaakt.

Jansje

Wat mij het meeste trof, was hoeveel fijnzinnige lichamelijke sensaties ik ging voelen tijdens het mantra zingen. Mijn lichaam werd ruim, trillend, verfijnd. Een feest om te ervaren.

Jan-Willem

Alsof er een wens in vervulling is gegaan zonder dat ik van tevoren realiseerde dat ik die had…
Mensen, mensen, mensen, wat was het te gek!

Jansje

Meer groepen:

Oriënterend gesprek