Yoga van Klank ‘BHAKTI’

Sounds and Songs of the Hearts

click here for English <

We zijn blij ook dit jaar weer een retraite aan te kunnen bieden met Russill Paul. Dit jaar zullen we voor het eerst de Mantra-stroming ‘Bhakti’ in de schijnwerpers zetten. ‘Bhakti’ is het spirituele pad van liefdevolle devotie voor het Goddelijke.

Deze retraite is een gezamenlijke belevenis, een samenkomst van zielen, waarin we  zingen, vieren en helende ceremonies creëren.
Heilige klanken en extatische gezangen hebben een helende- en transformerende werking als de kennis van Nada Yoga (the Yoga of Sounds) er deel van is.
Wat speciaal is aan deze retraite is dat we ook Puja zullen doen, met de specifieke gebruiken die daarbij horen zoals Mudra’s (gebaren) en Nyasa (klanken ‘plaatsen’ op het lichaam).
Dit kan helpen om de Bhakti ervaring te stimuleren, te verdiepen en te kunnen bevatten. Samen met Puja krijgt het zingen een mystieke kwaliteit.

Hoewel er veel "technische kennis" achter de Bhakti-ervaring zit, zal de retraite zich vooral richten op de gemeenschappelijke ervaring, op het ‘call and response’ zingen (Kīrtana), begeleide meditaties, devotioneel zingen, extatische gezangen en de helende kracht van Puja.

Studenten die bekend zijn met de Bhakti-ervaring en met Kirtan kunnen hun kennis van Bhakti uitbreiden met Mantra, Japa (gebedsrecitatie), Archana, Kirtan, Bhajan en devotioneel zingen. Dit zijn allemaal "klassieke" aspecten van Bhakti , zoals gebruikt in Carnatische muziek en door beoefenaars van Sri Vidya in Zuid-India.
Deze retraite zal ook met mate ingaan op de Nada stroming. Dit gaat over de relatie tussen muzikale intervallen (Nada Yoga) en het Bewustzijn. Dit kan de Bhakti-ervaring versterken.

Studenten die geïnteresseerd zijn in Puja kunnen tijdens de retraite hierover leren. Anderen richten zich misschien weer op andere aspecten van de Bhakti-ervaring. Muzikanten zijn welkom om hun muziekinstrumenten mee te nemen en zangers hun stem.

Met andere woorden, afhankelijk van je interesses en mogelijkheden zijn er verschillende manieren waarop je kunt deelnemen, helen en transformeren door middel van heilige klank en meditatie tijdens deze retraite.

Opzet van de retraite
We beginnen de dag met spirituele beoefening. Daarbij zingen  eenvoudige Bhakti-mantra's als een vorm van muzikale Japa recitatie  samen met Kīrtana voor heling.

Dit wordt gevolgd door ontbijt en werkmeditatie.
De ochtendsessie na het ontbijt zal drie aspecten integreren:

De betekenis van Goddelijke Gestaltes en hun Mantra’s
De betekenis van bepaalde Goden  komen hier aan de orde, dat wil zeggen; de relevantie ervan voor onze spirituele praktijk proberen we te doorgronden en begrijpen.

Elementen van Puja introduceren:
Wat is een Puja en uit welke devotionele elementen is het opgebouwd. Wat is de betekenis ervan en wat 'geeft of brengt' het ons en hoe geven wij onszelf aan de Puja? 's Avonds komen deze elementen terug in de viering.

Raga’s voor de Kīrtana introduceren:
We zullen ook raga’s (muzikale toonladders) introduceren waarin de Kirtans hun specifieke uitdrukking vinden. Op die manier ontdekken we de nuance, verfijning en dynamiek die de verschillende raga’s geven.

We houden rekening met studenten die een solide muzikale interesse hebben, maar evenzeer met degenen die intellectuele, spirituele of therapeutische interesse hebben of die worden aangetrokken door de helende kracht van rituelen.

Na de uitgebreide ochtendsessie volgt de lunch en vrije tijd.
In de namiddag zullen we opsplitsen in drie subgroepen die ieder hun eigen insteek hebben. Je kiest zelf elke middag opnieuw bij welke subgroep je wilt aansluiten.

Muzikale aspecten met Russill:
Russill werkt in de middag met degenen die met hun stem of muziek instrument deel uit willen maken van de Kirtan-band en het extatisch zingen in de avondceremonie.
Zangers kunnen verschillende aspecten van de vocale dynamiek verkennen om voller toegang te krijgen tot de Bhakti-ervaring; zoals het volume en timbre van de stem; modulaties van de stem, zoals glissando, diminuendo, vibrato en toonbuiging (gamakam). Dit alles kan helpen bij de uitvoering van Bhakti, waarbij het emotionele element wezenlijk is en kennis van muzikale intervallen (Nada Yoga) een verschil maakt..

Proceswerk met Remmelt of Carla:
Een vitaal aspect van Bhakti is de relatie met het Goddelijke. Dit is een diepgaand onderwerp en kan van alles in ons oproepen. Van intense vreugde en ontroering tot diepe wanhoop en weerstand. 's Middags zullen Carla en Remmelt hun ondersteuning en expertise aanbieden voor wie er behoefte aan heeft dieper te kijken naar wat wordt aangeraakt in de processen van de ochtend en de voorgaande avond. Remmelt zal daarbij waar mogelijk werken met het gebruik van stemgeluid, klank en mantra en de elementen van Puja.

Na dit keuze middagprogramma is er avondeten.

‘Puja-Party” met extatisch zingen en dansen
De avond is het moment van oogst en viering. De musici en zangers die 's middags met Russill hebben gewerkt, zullen mee ‘optreden’.
Alle anderen mogen -als ze willen- de ceremonie aan het begin van de avond mee begeleiden. Of ze mogen eenvoudig van de ervaring genieten, gedragen door de rest van de groep. Dan kun je chanten, dansen, mediteren, of wat maar ondersteunt om betrokken te blijven bij de ervaring.

 

Verschillende rollen van de staf

Russill’s rol is de reikwijdte van de Bhakti-ervaring presenteren met ‘Sacred Sound’ en vanuit het perspectief van Tantra, zoals hij het meer dan 40 jaar heeft bestudeerd, beoefend en onderwezen. Hij zal vragen beantwoorden over de methoden en technieken van de verschillende vormen van Bhakti, zonder daarbij in te gaan op de psycho-dynamica achter deze methoden.

Remmelt en Carla, senior leraren van het Centrum voor Tantra, zullen samen met Russill de retraite presenteren. Zij zullen de deelnemers helpen hun gevoelens rond verschillende Godheden en hun symbolische betekenis te begrijpen; en dieper te kijken naar hun innerlijke respons op de verschillende Bhakti-beoefeningen. Dit ondersteunt om het proces te integreren en de diepe helende en transformerende mogelijkheden te benutten.

Daarnaast zullen getrainde medewerkers van het Centrum voor Tantra aanwezig zijn in een ondersteunende rol om zorg te dragen voor de deelnemers en hen te begeleiden wanneer dat nodig is.

Russill Paul schreef de bestseller 'The Yoga of Sound, Tapping the Hidden Power of Music and Chant'. Russill is ook een begaafd uitvoerend muzikant. Hij bracht veel prachtige albums uit met mantra's van alle vier de hindoe-tradities: 'Shabda Yoga' (Vedische mantra), 'Shakti Yoga' (Tantrische mantra), 'Bhava Yoga' (Bhakti mantra) en 'Nada Yoga'. Klik hier om zijn muziek te beluisteren.

Praktische informatie
Deze vijfdaagse retraite is open voor iedereen met interesse in Mantra, Puja, Yoga of Tantra. Het programma wordt geleid door Russill Paul in nauwe samenwerking met Remmelt en Carla, senior trainers van het Centrum voor Tantra. Zoals in al onze groepen staat ook in deze retraite de directe ervaring steeds centraal. De voertaal is Engels.

Heb je - net als wij - speciale interesse in Mantra? Schrijf je dan hier in voor onze Mantra mails en we zullen je op de hoogte houden van al ons aanbod rondom Mantra.Meer mantra groepen:

Open Mantra Inloop
The full scope of the Yoga of Sound
Yoga of Sound Immersion

Datum
21-07-2024 t/m 26-07-2024

Staf
Carla Verberk
Remmelt van Kleef
Russill Paul

Locatie
Meeuwenveen – Havelte

Kosten voor deze groep (p.p)
€ 1545,- (incl. € 217,19 btw)

Opbouw van deze kosten:

Kosten training (p.p)
€ 985,- (incl. € 170,95 btw)

Kosten verblijf (p.p)
€ 560,- (incl. € 46,24 btw)

8

De vedische mantra is als een rustplaats én als een speelplaats voor mij.

Haar uiterst fysieke klanken trillen vaak los in mij wat vast zat en laten mijn sensuele energie stromen.

De goden en godinnen die we toezingen, bekrachtigen én ‘fine tunen’ mijn kwaliteiten: de God en Godin in mijzelf. Zo worden ze mijn evenbeeld

Jannelies

Alsof er een wens in vervulling is gegaan zonder dat ik van tevoren realiseerde dat ik die had…
Mensen, mensen, mensen, wat was het te gek!

Jansje

Ik ervaar de mantra als een klankenstroom die vibreert in mijn lichaam en alle cellen in een hogere versnelling zet. Elke mantra heeft een eigen kleur, een eigen dans, een eigen sfeer. Ze is een universum op zich waarin ik word gedragen en waarin ik mezelf kan verliezen

Sarah

Je zingt niet maar je wordt gezongen. Ik ervaar dat de mantra een rustplek is waarbij de doener mag loslaten. Eigenlijk is mantra een bedding zonder begin en zonder eind

Patrick

Wat mij het meeste trof, was hoeveel fijnzinnige lichamelijke sensaties ik ging voelen tijdens het mantra zingen. Mijn lichaam werd ruim, trillend, verfijnd. Een feest om te ervaren.

Jan-Willem

The day after: aan het nagenieten van een waanzinnig indrukwekkende retraite 'de Yoga van Klank' met Russill Paul. Ik kan me nog haast niet beseffen wat voor verschrikkelijk gaafs ik heb meegemaakt.

Jansje

De vijfdaagse retraite ‘De Yoga van Klank’ zal ik niet snel vergeten. Vanaf  de eerste klanken tot de laatste was ik met een zinderend lichaam en een verruimde geest aanwezig. In deze retraite kwamen zovele, vorige, afzonderlijke, ervaringen bij elkaar in een apotheose van wat ik ‘Leven’ noem.

Pim

Soms, als er veel in me gaande is of wanneer er veel fysieke pijn is, is de trilling van de mantra’s de enige aanraking die ik verlang. Het zo zacht uitgenodigd worden iets van spanning los te laten, het mogen rusten in de klanken; een teder en intiem gebaar.

Mariken