De Yoga van Klank – duik diep in de Tantrische Mantra

> click here for English <

De afgelopen jaren is Russill Paul (waar mogelijk) op onze uitnodiging naar Nederland gekomen om zijn Yoga van Klank retraite te geven. Naast zijn enorme kennis van Mantra deelt hij daarin ook zijn ervaring met Tantra uit de Śri Vidya traditie met ons. In de loop der jaren hebben we onder zijn leiding de vier grote stromingen van heilige klank verkend die samen de Yoga van Klank vormen. Russill is in India muzikaal geschoold binnen de muren van belangrijke Hindu tempels. De eeuwenoude tradities zijn daar tot op de dag van vandaag springlevend. Die tradities en geloofsstromingen richten zich op direct contact met 'Goddelijke'. "Realiseer je dat jij niet enkel op zoek bent naar God, maar dat God ook naarstig op zoek is naar jou" en "Je bent geen creatie van God, je bent een expressie van het Goddelijke!" Die uitspraken deed Russill in de tijd dat we met hem op Pelgrimage waren in India; het 'hart van het Oosten' en de bakermat van zoveel wereld godsdiensten en mystici. 

Als door een bom getroffen was Russill toen hij bij ons les kwam geven, vanwege ons vermogen om te reizen door de 'werelden' van de menselijke psyche. Een vermogen dat berust op de Westerse Verlichting en onze humaan psychologische tradities. India 'kent' deze zienswijze niet of nauwelijks. Russill realiseerde zich dat de spanning van het ego de doorgang naar de Spirituele dimensie blokkeert.

Door een aantal jaren met elkaar te werken, waarbij die twee tradities hebben geleid tot een kruisbestuiving, is er een wonderbaarlijk mengsel ontstaan.  Een cocktail die ons heel direct en zintuiglijk, met weinig kans voor tussenkomst van onze overactieve gedachtekracht, op het immens rijke snijvlak tussen Spiritualiteit en psychologie brengt (en er voorbij).

Dit jaar is er opnieuw een Yoga van Klank retraite. In deze editie richten we ons heel specifiek op één van die vier grote stromingen: de Tantrische mantra.

Beoefenaars van de Śri Vidya, wat zuiverste kennis betekent en waar Russil met name in is geschoold,  gebruiken - naast de traditionele Tantrische Mantra's - ook Mantra's uit de Veda's. Ze gebruiken ze op een heel specifieke manier en deze retraite leert Russill je hoe.

Voor wie is deze retraite bedoeld?
In deze workshop openen we het spirituele proces via Mantra voor vijf doelgroepen:

  • Tantra beoefenaars en docenten
  • Mantra beoefenaars en docenten
  • Meditatiebeoefenaars en -leraren
  • Yoga beoefenaars en leraren
  • Helers, behandelaars en therapeuten

Wat gaan we doen?
In de Yoga van Klank verkennen we Tantrische mantra's in samenhang met speciale Vedische Mantra's, Kirtan's en Tantrische rituelen. Dit zijn speciale rituelen voor heling die de impact van de Mantra’s versterken.

Overdag zullen we ons vooral richten op het zingen/reciteren van Tantrische Mantra's en de aard van hun heilzame werking. In die context zullen we ook kijken naar hun therapeutische toepassing. We doen proceswerk binnen deelrondes zoals je die van ons gewend bent, onder leiding van o.a. Carla en Remmelt. De avonden staan voornamelijk in het teken van de Puja’s; de rituelen en erediensten.

De drie hoofdonderwerpen van de retraite zijn:

  • De spirituele technologie van de 'zaadlettergrepen' (bija mantras)
  • De vorming van Tantrische mantra's voor specifieke doeleinden
  • Het gebruik van Tantrische mantra's in rituelen en ceremonies

Studenten die Russill's Yoga of Sound eerder hebben gevolgd, zullen kunnen genieten van de sterke focus op Tantrische mantra's tijdens deze retraite. Een nieuw en speciaal onderdeel van deze retraite is bijvoorbeeld het creëren van een sjabloon voor het helen of harmoniseren van de chakra's. Dat doen we met behulp van een speciale set Mantra's en Mudra's.

Russill Paul, Remmelt en Carla

Over Russill Paul

We gebruiken al jaren Russill’s prachtige muziek in onze retraites. Hij werd geboren in India en heeft zich daar jarenlang intensief geschoold in de mystieke helende kracht van Mantra. Momenteel woont en werkt hij in de VS, waar hij bijdraagt aan de grote beweging waarin oosterse en westerse tradities elkaar beïnvloeden en verrijken.

Hij schreef de bestseller 'The Yoga of Sound, Tapping the Hidden Power of Music and Chant'. Russill is ook een begaafd uitvoerend muzikant. Hij bracht veel prachtige albums uit met mantra's van alle vier de hindoe-tradities: 'Shabda Yoga' (Vedische mantra), 'Shakti Yoga' (Tantrische mantra), 'Bhava Yoga' (Bhakti mantra) en 'Nada Yoga'. Klik hier om zijn muziek te beluisteren.

Praktische informatie

Deze vijfdaagse retraite is open voor iedereen met interesse in Mantra, yoga of Tantra. Het programma wordt geleid door Russill Paul in nauwe samenwerking met Remmelt en Carla, senior trainers van het Centrum voor Tantra. Zoals in al onze groepen staat ook in deze retraite de directe ervaring steeds centraal. De voertaal is Engels.

Heb je - net als wij - speciale interesse in Mantra? Schrijf je dan hier in voor onze Mantra mails en we zullen je op de hoogte houden van al ons aanbod rondom Mantra.
Meer mantra groepen:

Meesterschap in Mantra niveau 1
Meesterschap in Mantra niveau 2
Open Mantra Inloop
The Yoga of Sound – a dive deep into Tantric Mantra
Yoga of Sound Immersion

Datum
20-06-2023 t/m 25-06-2023

Staf
Carla Verberk
Remmelt van Kleef
Russill Paul

Locatie
Meeuwenveen – Havelte

Kosten voor deze groep (p.p)
€ 1475,- (incl. € 207,77 btw)

Opbouw van deze kosten:

Kosten training (p.p)
€ 945,- (incl. € 164,01 btw)

Kosten verblijf (p.p)
€ 530,- (incl. € 43,76 btw)

4

Wat mij het meeste trof, was hoeveel fijnzinnige lichamelijke sensaties ik ging voelen tijdens het mantra zingen. Mijn lichaam werd ruim, trillend, verfijnd. Een feest om te ervaren.

Jan-Willem

De vijfdaagse retraite ‘De Yoga van Klank’ zal ik niet snel vergeten. Vanaf  de eerste klanken tot de laatste was ik met een zinderend lichaam en een verruimde geest aanwezig. In deze retraite kwamen zovele, vorige, afzonderlijke, ervaringen bij elkaar in een apotheose van wat ik ‘Leven’ noem.

Pim

The day after: aan het nagenieten van een waanzinnig indrukwekkende retraite 'de Yoga van Klank' met Russill Paul. Ik kan me nog haast niet beseffen wat voor verschrikkelijk gaafs ik heb meegemaakt.

Jansje

Alsof er een wens in vervulling is gegaan zonder dat ik van tevoren realiseerde dat ik die had…
Mensen, mensen, mensen, wat was het te gek!

Jansje