De Yoga van Klank – ‘Sacred Mysteries of Sri Vidya’

Mantra's en Puja's bezien en beleefd vanuit zowel het Duale- als het Non-Duale perspectief

> click here for English <

Een introductie van Russill Paul
De afgelopen jaren is Russill Paul (waar mogelijk) op onze uitnodiging naar Nederland gekomen om zijn Yoga van Klank retraite te geven. Naast zijn enorme kennis van Mantra deelt hij daarin ook zijn ervaring met Tantra uit de Śri Vidya traditie met ons. In de loop der jaren hebben we onder zijn leiding de vier grote stromingen van heilige klank verkend die samen de Yoga van Klank vormen. Russill is in India muzikaal geschoold binnen de muren van belangrijke Hindu tempels. De eeuwenoude tradities zijn daar tot op de dag van vandaag springlevend. Die tradities en geloofsstromingen richten zich op direct contact met 'Goddelijke'. "Realiseer je dat jij niet enkel op zoek bent naar God, maar dat God ook naarstig op zoek is naar jou" en "Je bent geen creatie van God, je bent een expressie van het Goddelijke!" Die uitspraken deed Russill in de tijd dat we met hem op Pelgrimage waren in India; het 'hart van het Oosten' en de bakermat van zoveel wereld godsdiensten en mystici. 

Als door de bliksem getroffen was Russill toen hij bij ons les kwam geven, vanwege ons vermogen om te reizen door de 'werelden' van de menselijke psyche. Een vermogen dat berust op de Westerse Verlichting en onze humaan psychologische tradities. India 'kent' deze zienswijze niet of nauwelijks. Russill realiseerde zich dat de spanning van het ego de doorgang naar de Spirituele dimensie blokkeert.

Door een aantal jaren met elkaar te werken, waarbij die twee tradities hebben geleid tot een kruisbestuiving, is er een wonderbaarlijk mengsel ontstaan.  Een cocktail die ons heel direct en zintuiglijk, met weinig kans voor tussenkomst van onze overactieve gedachtekracht, op het immens rijke snijvlak tussen Spiritualiteit en psychologie brengt (en er voorbij).

Dit jaar is er opnieuw een Yoga van Klank retraite. In deze editie richten we ons heel specifiek op één van die vier grote stromingen: de Tantrische mantra, ondersteund door Mudras en beweging. Beoefenaars van de Śri Vidya, wat zuiverste kennis betekent en waar Russill met name in is geschoold,  gebruiken - naast de traditionele Tantrische Mantra's - ook Mantra's uit de Veda's. Ze gebruiken ze op een heel specifieke manier en deze retraite leert Russill je hoe.

Wat gaan we doen?
Ervaren we het "Goddelijke' buiten ons of herkennen we onszelf als de manifestatie ervan - of misschien beide?
Het is mogelijk beide perspectieve te ervaren als 'waarheid' en ze dragen ieder hun eigen schoonheid, uniciteit en vrucht.
In de retraite zullen we ons aan de bovengenoemde vragen wijden. Bij de hand genomen door onze directe ervaring en met een houding van een nieuwsgierige ontdekkingsreiziger. Carla, Remmelt en Russill zijn alledrie 'verrukt' over deze onderwerpen en bevlogen om er in deze setting met z'n allen mee aan de slag te gaan.

De vier hoofdonderwerpen van de retraite zijn:

  • Hoe ervaren zowel het Duale- als het Non-Duale perspectief binnen de beoefening van Mantra's en Puja's.
  • De spirituele technologie van de 'zaadlettergrepen' (bija mantras)
  • Het gebruik van Tantrische mantra's in rituelen en ceremonies
  • De vorming van Tantrische mantra's voor specifieke doeleinden

Dag 1: het Mysterie van Shiva - Shiva Puja
Healing met het Heilige Mannelijke
Dag 2: het Mysterie van Shakti - Durga Fire Ritual
Healing met het Heilige Vrouwelijke
Dag 3: het Mysterie van Ganesha - Ganesha Puja
Healing met het Heilige Kind van Bewustzijn
Dag 4: 'Open' in respons tot waar de voorgaande dagen ons brengen.
Van deze dag maakt een Saraswati Puja deel uit.
Dag 5: Leven met het Heilige Mysterie
Integreren van het spirituele proces

Overdag zullen we ons vooral richten op het zingen/reciteren van Tantrische Mantra's en de aard van hun heilzame werking. In die context zullen we ook kijken naar hun therapeutische toepassing. We doen proceswerk binnen deelrondes zoals je die van ons gewend bent. De avonden staan allen in het teken van de Puja’s; de rituelen en erediensten. Binnen deze kaders zullen we trachten de volgende thema's aan bod te laten komen; de mysterieuze taal die Mantra vormt; Mantra als spirituele beoefening; Mantra als 'Healing', Mantra als gebed en Transformatie van het zelf naar Zelf.

Voor wie is deze retraite bedoeld?
In deze workshop openen of verdiepen we het spirituele proces via Mantra en Puja voor vijf doelgroepen:

  • Alle Tantrika's: zowel beoefenaars als docenten
  • Beoefenaars en docenten van Mantra
  • Beoefenaars en docenten van Medittie
  • Beoefenaars en docenten van Yoga
  • Muzikanten, artiesten en dansers
  • Helers, behandelaars en therapeuten

Studenten die Russill's Yoga of Sound eerder hebben gevolgd, zullen kunnen genieten van de sterke focus op Tantrische mantra's tijdens deze retraite. Een nieuw en speciaal onderdeel van deze retraite is bijvoorbeeld het creëren van een sjabloon voor het helen of harmoniseren van de chakra's. Dat doen we met behulp van een speciale set Mantra's en Mudra's. En er is nieuwe content die nog niet eerder gedeeld is door Russill in een retraite van het Centrum voor Tantra. 

Russill Paul schreef de bestseller 'The Yoga of Sound, Tapping the Hidden Power of Music and Chant'. Russill is ook een begaafd uitvoerend muzikant. Hij bracht veel prachtige albums uit met mantra's van alle vier de hindoe-tradities: 'Shabda Yoga' (Vedische mantra), 'Shakti Yoga' (Tantrische mantra), 'Bhava Yoga' (Bhakti mantra) en 'Nada Yoga'. Klik hier om zijn muziek te beluisteren.

Praktische informatie
Deze vijfdaagse retraite is open voor iedereen met interesse in Mantra, Puja, Yoga of Tantra. Het programma wordt geleid door Russill Paul in nauwe samenwerking met Remmelt en Carla, senior trainers van het Centrum voor Tantra. Zoals in al onze groepen staat ook in deze retraite de directe ervaring steeds centraal. De voertaal is Engels.

Heb je - net als wij - speciale interesse in Mantra? Schrijf je dan hier in voor onze Mantra mails en we zullen je op de hoogte houden van al ons aanbod rondom Mantra.
Meer mantra groepen:

Open Mantra Inloop
The full scope of the Yoga of Sound
Yoga of Sound Immersion

Datum
21-07-2024 t/m 26-07-2024

Staf
Carla Verberk
Remmelt van Kleef
Russill Paul

Locatie
Meeuwenveen – Havelte

Kosten voor deze groep (p.p)
€ 1545,- (incl. € 217,19 btw)

Opbouw van deze kosten:

Kosten training (p.p)
€ 985,- (incl. € 170,95 btw)

Kosten verblijf (p.p)
€ 560,- (incl. € 46,24 btw)

8

Wat mij het meeste trof, was hoeveel fijnzinnige lichamelijke sensaties ik ging voelen tijdens het mantra zingen. Mijn lichaam werd ruim, trillend, verfijnd. Een feest om te ervaren.

Jan-Willem

De vijfdaagse retraite ‘De Yoga van Klank’ zal ik niet snel vergeten. Vanaf  de eerste klanken tot de laatste was ik met een zinderend lichaam en een verruimde geest aanwezig. In deze retraite kwamen zovele, vorige, afzonderlijke, ervaringen bij elkaar in een apotheose van wat ik ‘Leven’ noem.

Pim

Ik ervaar de mantra als een klankenstroom die vibreert in mijn lichaam en alle cellen in een hogere versnelling zet. Elke mantra heeft een eigen kleur, een eigen dans, een eigen sfeer. Ze is een universum op zich waarin ik word gedragen en waarin ik mezelf kan verliezen

Sarah

De vedische mantra is als een rustplaats én als een speelplaats voor mij.

Haar uiterst fysieke klanken trillen vaak los in mij wat vast zat en laten mijn sensuele energie stromen.

De goden en godinnen die we toezingen, bekrachtigen én ‘fine tunen’ mijn kwaliteiten: de God en Godin in mijzelf. Zo worden ze mijn evenbeeld

Jannelies

Je zingt niet maar je wordt gezongen. Ik ervaar dat de mantra een rustplek is waarbij de doener mag loslaten. Eigenlijk is mantra een bedding zonder begin en zonder eind

Patrick

The day after: aan het nagenieten van een waanzinnig indrukwekkende retraite 'de Yoga van Klank' met Russill Paul. Ik kan me nog haast niet beseffen wat voor verschrikkelijk gaafs ik heb meegemaakt.

Jansje

Soms, als er veel in me gaande is of wanneer er veel fysieke pijn is, is de trilling van de mantra’s de enige aanraking die ik verlang. Het zo zacht uitgenodigd worden iets van spanning los te laten, het mogen rusten in de klanken; een teder en intiem gebaar.

Mariken

Alsof er een wens in vervulling is gegaan zonder dat ik van tevoren realiseerde dat ik die had…
Mensen, mensen, mensen, wat was het te gek!

Jansje