Dialoog: de kunst van het spreken en samen zijn

Niet alleen in onze retraites, maar ook bij de samenwerking in onze organisatie maken we de laatste jaren geregeld gebruik van de dialoog: een manier van spreken die ons ondersteunt om samen in een creatief proces te zijn.

Een dialoog is anders dan een gewoon gesprek - in de zin dat het zelden verzandt in een discussie. Er is altijd maar één iemand aan het woord. Wie de steen uit het midden pakt, heeft de aandacht van alle aanwezigen. In een dialoog beoefen je om verschillende waarheden naast elkaar te laten bestaan en nieuwsgierig te zijn naar de intelligentie in ieders bijdrage.

De oefengroepen van onze Tantra Trainingen willen regelmatig verder experimenteren met deze werkvorm. Daarom hebben we ter ondersteuning dit document opgesteld met alle regels en richtlijnen van de dialoog.

De dialoog is van oorsprong, voor zover we weten, geen Tantrische werkvorm. Waarom 'werkt' ze dan toch zo goed zowel in onze retraites als binnen onze organisatie? In het begeleidende artikel vertelt Carla meer over de achtergrond en haar eigen ervaringen met de dialoog.

Zelf mee doen aan een dialoog? We organiseren er heel binnenkort twee. Lees hieronder verder.

Mee doen aan een dialoog?

Krijg je zin om de dialoog te beoefenen? Als je tenminste een introductiegroep hebt gedaan, ben je welkom bij twee dialogen die we de komende weken in de avond organiseren:

Op 28 augustus: 'Tantrische Geliefden'*
Welke invloed heeft de beoefening van Tantra op je liefdesrelatie(s)? Hoe ga jij / gaan jullie om met de ogenschijnlijk tegenstrijdige verlangens naar vrijheid én naar verbinding? (Of je nou wel of geen geliefde hebt op dit moment)

Op 4 september: 'Tantrisch Ouderschap'*
Welke invloed heeft Tantra op jouw relatie met (jouw) kinderen? Hoe ervaar je jouw (groot)ouderschap? (Ook als je zelf geen kind hebt gekregen)

* Wat wordt gezegd en besproken in deze dialogen, wordt mogelijk gebruikt als grondstof voor nieuwe artikelen die de komende maanden zullen verschijnen. Mijn (Marije's) idee is om vragen die blijken te leven ten aanzien van relaties met geliefden en met kinderen voor te leggen aan andere trainers en hun respons ook te gebruiken in de artikelen. Als je mee doet aan een van de dialogen, ga je ermee akkoord dat je uitspraken mogelijk worden gebruikt. Uiteraard blijf je volledig anoniem. Als je dat wilt, stuur ik je het artikel voor publicatie toe. Zo krijg je de gelegenheid om uitspraken die je herkent als van jezelf, eventueel aan te passen.

Praktisch:
Beide avonden: 19:00 inloop / 19:30 start / 22:15 einde | Centrum voor Tantra Asterweg
Aan beide dialogen kunnen maximaal twintig mensen meedoen. Je geeft je op door een email te sturen aan marije@centrumvoortantra.nl. Vernoem daarin ook kort wat je ervaring bij ons is. Je betaalt €10,- tegemoetkoming in de onkosten, cash te voldoen op de avond zelf.

 

Reacties op Dialoog: de kunst van het spreken en samen zijn

 1. AvatarMarc Verheij schreef:

  ha, mooi dat de dialoog een levend onderdeel is van de Tantra!
  Ik heb een kleine correctie als het gaat over David Bohm. Hij was geen Duitser maar een Amerikaan, geboren in Pennsylvania in een mijnwerkersstadje Wilkes-Barre. Zijn vader was van oorsprong een Hongaar en een Joodse immigrant. Hij was een briljante natuurkundige en leerling van Oppenheimer. Bohm was van oorspong natuurkundige en gericht op de kwantumtheorie en heeft zich in de loop van de tijd ontwikkelt tot filosoof.

  • Marije OostindieMarije Oostindie schreef:

   Ha Marc, oeps, dankjewel voor deze informatie!

 2. AvatarJan Peter schreef:

  In de dialoog sessie die ik indertijd met Carla deed, vorig jaar december, had ze het ook over Martin Buber (Wenen, 8 februari 1878 – Jeruzalem, 13 juni 1965) Martin Buber was een Oostenrijks-Israëlisch-joodse godsdienstfilosoof. In zijn filosofische werken komt bij Buber vooral het thema van de dialoog tot uitdrukking.

  Wat niet wil zeggen dat David Bohm niet zeer de moeite waard is. Een briljante man. Kijktip
  https://aofpd.org/resources/david-bohm-videos/

Geef je respons op Dialoog: de kunst van het spreken en samen zijn