Ode aan de Assistent

Als je bij ons een retraite volgt, ontmoet je een heleboel nieuwe mensen. Naast ongeveer dertig andere deelnemers zijn er ook koks, trainers en assistenten. Je ziet het meeste van de trainers: zij dragen de verantwoordelijkheid voor het programma en het proces van de groep.

Maar dat is eigenlijk alleen maar mogelijk met de hulp van assistenten: je weet wel, die mensen die zo mooi stilzitten aan de zijde van de trainers. Dit zijn allemaal gevorderde studenten die ten minste de tweejarige Tantra Training hebben gevolgd.

Achter de schermen doen zij waanzinnig veel praktische klussen. Daarnaast dragen ze vaak ook in grote mate bij aan de veiligheid en de draagkracht van het groepsveld, met een luisterend oor, gesprekken en knuffels in de wandelgangen. Voor het persoonlijke proces van sommige deelnemers blijkt juist het contact met (één van) de assistenten van groot belang. We zijn ze dan ook ontzettend dankbaar.

Daarom deze keer: een Ode aan de Assistent. In het interview zijn vier studenten aan het woord die regelmatig assisteren en die je zomaar tegen zou kunnen komen in één van onze retraites.

N.B: Dit artikel is opgemaakt in PDF: die lees je het beste op een wat groter beeldscherm. En we lezen graag je een respons in de velden hieronder.

Reacties op Ode aan de Assistent

 1. Henriette schreef:

  Wat leuk om te lezen!
  Voor mij waren de assistenten in beide groepen heel waardevol; soms door een blik of een paar grote armen die heel welkom waren maar ik ben ook een keer uit de brand geholpen met een tandenborstel 🙂
  In de kerstweek ben ik Carla en Remmelt zelfs nauwelijks tegengekomen, (afgezien van hun ijzersterke groepsleidende kwaliteiten!).
  Hulde aan de assistenten 🙂

 2. Fred schreef:

  Een feest van herkenning en erkenning! Ik heb veel bij het centrum geassisteerd, heb me er erg op mijn plek gevoeld, heel veel geleerd, genoten van mijn bijdrage te kunnen leveren aan het geheel van de trainingen met veel plezier vooral van het zijn met zijn allen. Een Ode aan de assistent op deze plek doet me goed, hoewel ik me destijds heel gewaardeerd heb gevoeld. Ik geef al weer jaren gay tantra trainingen samen met mijn man en heb de link met veel enthousiasme meteen doorgestuurd naar onze vaste assistent op dit moment.

 3. Harry schreef:

  Wat leuk om eens te lezen hoe het is om te assisteren, ik had me dat al vaker afgevraagd! En een beetje inside-information uit de stafkamer!

 4. Dinne schreef:

  Aan de vooravond van mijn eerste keer ècht assisteren raakt me dit artikel. Ik hoef alleen maar de kaarsjes aan te steken en mezelf te blijven inbrengen. Net als gewoonlijk- en vaak moeilijk genoeg.
  ❤️

  • Marije Oostindie schreef:

   Wat ontzettend leuk om te horen, lieve Dinne! Dat herinnert me aan m'n voornemen om er een uitdraai van in de assistenten mappen te stoppen. Dank:-) Liefs!

 5. Olaf schreef:

  Wat een mooie beschrijvingen en openheid. Het bracht veel herinneringen naar boven van mijn introductieweek en veel dankbaarheid naar de assistenten en de trainers die mij hielpen verder te openen. Wat ontzettend fijn dat jullie zo aanwezig konden zijn en zoveel ruimte voor ons proces konden bieden. Ik denk met heel veel warmte en liefde terug aan deze week, die het begin was van een mooi proces. Ook kijk ik met veel enthousiasme uit naar de jaartraining en hoop ooit de kans te krijgen hetzelfde terug te kunnen doen voor een nieuwe groep goden en godinnen.

Geef je respons op 'Ode aan de Assistent'