Descartes uitspraak 'Ik denk, dus ik besta', is van grote invloed geweest op onze samenleving. We ontlenen veel van onze identiteit en gevoel van eigenwaarde aan hoe we over de dingen denken.
En onze mind ís ook een fantastisch instrument, waaraan we veel te danken hebben. Maar we ervaren ons voortdurende geagiteerde denken helaas vaak ook als een bron van innerlijke chaos, lijden en conflict.
In de lezing hieronder vertelt Carla over hoe we vanuit ons overlevingsinstinct allerlei oude beelden projecteren op de wereld om ons heen. Om ons te beschermen tegen oude pijn, maken we allerlei aannames over iedereen die we ontmoeten. We doen het zelfs bij mensen die we nog nooit eerder gezien hebben. We ontmoeten niet de ander, maar onze eigen mentale concepten over deze persoon. En dat terwijl we zó kunnen verlangen naar werkelijk, intiem contact.
Gelukkig is onze mind tot nog veel meer in staat dan alleen denken...
Beluister hieronder Carla's lezing 'over de Vrijheid van een Open Mind' als podcast of als video.
Veel luisterplezier!
Spreekt het onderwerp van deze lezing je aan? We beoefen in al onze retraites de mogelijkheid om het directe contact te ervaren met jezelf, met anderen en de wereld om je heen. In de Linkingroep en de Open Mind zeilretraite besteden we hier speciale aandacht aan.
Verhelderende teaching, spot on. Ik voelde me heel gedesoriënteerd vandaag in het contact met een andere persoon. Dit te luisteren helpt me om het verhaal los te laten en weer te rusten in mezelf. Het bracht me een belangrijk inzicht over gevoelens van schuld en schaamte. Er werd om mij geprojecteerd en ik projecteerde terug, haha. Gevangen en weer bevrijd. Dank je wel Carla🙏