Dialoog: de kunst van het spreken en samen zijn

Niet alleen in onze retraites, maar ook bij de samenwerking in onze organisatie maken we de laatste jaren geregeld gebruik van de dialoog. De dialoog is een manier van spreken die ons ondersteunt om samen in een creatief proces te zijn.

Een dialoog is anders dan een gewoon gesprek - in de zin dat het zelden verzandt in een discussie. Er is altijd maar één iemand aan het woord. Wie de steen uit het midden pakt, heeft de aandacht van alle aanwezigen. In een dialoog beoefen je om verschillende waarheden naast elkaar te laten bestaan en nieuwsgierig te zijn naar de intelligentie in ieders bijdrage.

De oefengroepen van onze Tantra Trainingen willen regelmatig verder experimenteren met deze werkvorm. Daarom hebben we ter ondersteuning dit document opgesteld met alle regels en richtlijnen van de dialoog.

De dialoog is van oorsprong, voor zover we weten, geen Tantrische werkvorm. Waarom 'werkt' ze dan toch zo goed zowel in onze retraites als binnen onze organisatie? In het begeleidende artikel vertelt Carla meer over de achtergrond en haar eigen ervaringen met de dialoog.

 

Reacties op Dialoog: de kunst van het spreken en samen zijn

  1. Marc Verheij schreef:

    ha, mooi dat de dialoog een levend onderdeel is van de Tantra!
    Ik heb een kleine correctie als het gaat over David Bohm. Hij was geen Duitser maar een Amerikaan, geboren in Pennsylvania in een mijnwerkersstadje Wilkes-Barre. Zijn vader was van oorsprong een Hongaar en een Joodse immigrant. Hij was een briljante natuurkundige en leerling van Oppenheimer. Bohm was van oorspong natuurkundige en gericht op de kwantumtheorie en heeft zich in de loop van de tijd ontwikkelt tot filosoof.

    • Marije Oostindie schreef:

      Ha Marc, oeps, dankjewel voor deze informatie!

  2. Jan Peter schreef:

    In de dialoog sessie die ik indertijd met Carla deed, vorig jaar december, had ze het ook over Martin Buber (Wenen, 8 februari 1878 – Jeruzalem, 13 juni 1965) Martin Buber was een Oostenrijks-Israëlisch-joodse godsdienstfilosoof. In zijn filosofische werken komt bij Buber vooral het thema van de dialoog tot uitdrukking.

    Wat niet wil zeggen dat David Bohm niet zeer de moeite waard is. Een briljante man. Kijktip
    https://aofpd.org/resources/david-bohm-videos/

Geef je respons op 'Dialoog: de kunst van het spreken en samen zijn'