Al sinds de middelbare school zijn we samen, inmiddels meer dan tien jaar. Veel interesses hebben we samen ontwikkeld, zeker tijdens de afgelopen vier jaar die we in Italië doorbrachten. Interesse in koken, de zoektocht naar een duurzamere manier van leven, landbouw, genieten van goed eten.

We zijn allebei sterk gevormd door onze studies aan de University of Gastronomic Sciences in Bra (Piemonte, Italië); een universiteit die verbonden is aan de Slowfood beweging en waar alles draait om de verschillende facetten die er komen kijken bij het produceren, consumeren en beleven van eten. Milo deed er de driejarige bachelor en Julia een master in ‘human ecology and sustainability’. Daarna hebben we een jaar lang gewerkt op een biologische boerderij in Toscane.

Als koks willen wij ons aanpassen aan onze omgeving, aan het seizoen, aan wat er op dat moment groeit. Ons menu stellen we het liefst samen op basis van wat boeren op dit moment te bieden hebben. Niet altijd makkelijk in Nederland, vooral niet in de winter. Al te streng willen we er dan ook niet in zijn. Tegelijkertijd maakt deze manier van ingrediënten opsporen het koken zelf een stuk makkelijker. Ze zijn al zo lekker dat we er zelf niet veel meer aan hoeven te doen!

We vinden het een uitdaging om lokale interpretaties te maken van gerechten van over de hele wereld. We putten daarbij inspiratie uit de vele vrienden uit alle windstreken die we op de universiteit ontmoet hebben, en die ons kennis lieten maken met hun eetculturen en heerlijke gerechten.

Wat ons daarnaast inspireert is de ambacht in de keuken. Zoveel mogelijk zelf maken. Brood bijvoorbeeld. De simpelste etenswaren blijken vaak de meest interessante en complexe te zijn wanneer je er langer naar kijkt.

Het koken voor het Centrum voor Tantra is iets waar we heel enthousiast over zijn. We waarderen de fijne, vaak lieve, soms heftige maar altijd aandachtige omgeving en de waardering voor het eten die daaruit voort komt. We houden van de vrijheid die er is om een menu samen te stellen dat bij ons past en onze idealen reflecteert. Ook in de keuken is er voor ons ruimte om de dingen met aandacht, tijd en liefde te doen en kunnen we ons uitleven om alles mooi en lekker te maken.

Samen werken als stel is vooral heel leuk, maar kent ook zijn uitdagingen.
Het is makkelijk omdat we over veel dingen hetzelfde denken; vaak zijn woorden overbodig in de keuken. Leuk omdat we er allebei enthousiast van worden. Fijn dat we er samen en zo gelijkwaardig in staan, zodat als de een zijn dag niet heeft, de ander ‘de kar kan trekken’. Tegelijkertijd moeten we oppassen niet overwegend collega’s te worden.

Een uitdaging waar we de komende tijd veel in kunnen oefenen; er staan heel wat groepen in de planning!

Als je interesse hebt in catering voor je eigen feest, workshop of evenement, dan kan je ons bereiken via: milobuur@gmail.com