Mariken van de Bovenkamp

Senior Assistent

Stuur Mariken een bericht.


Komende groepen met Mariken:

Misschien is het omdat ik mijn jeugd doorbracht in en om een eeuwenoud kerkje in een paradijselijk dorp in het Land van Maas en Waal. Misschien is het de Javaanse achtergrond van mijn familie: Iets maakt dat het mystieke altijd dichtbij heeft gevoeld voor me. Het mysterie, mijn lichamelijkheid, en het spirituele pad hadden altijd al een centrale plaats in mijn leven. Maar ik bleef maar zoeken naar een plaats waar dat vanzelfsprekend mocht zijn. De kerk, hoe dierbaar ze me ook was en is, was het niet. Allerlei spirituele centra, van meer en minder allooi, passeerden; allemaal waren ze waardevol.

In 2015 namen mijn man en ik deel aan een Introductiegroep bij het Centrum voor Tantra. We vielen samen in én voor de bedding van liefdevolle vriendelijkheid, intelligentie, tederheid en gegronde helderheid. We gingen voor de Tantra-in-het-Paradijs retraite naar Bali waar mijn liefde voor het mysterie alle ruimte kreeg. De Jaartraining en de Mysterieschool volgden. Ik ging veel assisteren, en merkte dat deel uitmaken van een staf en het aanwezig zijn bij mensen in hun proces me vervult en me steeds weer inspireert. Nooit uitgeleerd, altijd in ontvouwen.

Tantra leerde me dat het zoeken naar een plek waar ik vanzelfsprekend mag zijn niet langer nodig is; dat ikzelf die plek ben. Tantra leerde me dat het zinderen van mijn lichaam een gebed is. Tantra leerde me, misschien wel het belangrijkst, dat ik niet alleen ben. Dat ook en juist in contact het mysterie zich openbaart als een avontuur, dat er liefde is in ontelbaar veel vormen. En hoe onthutsend lastig het kan zijn die liefde te aanvaarden. Ze leert me de kunst het leven met haar onvoorstelbare wreedheid en schoonheid volledig te omarmen, al lijkt dat, meestal en vooralsnog, onmogelijk….

“….are you willing to live, day by day, with the consequence of love and the bitter unwanted passion of your sure defeat? I have heard, in that fierce embrace, even the gods speak of God.”

- David Whyte

 

Opleiding en ervaring:

Ik studeerde dansexpressie aan de Theaterschool in Amsterdam, werkte lang in de psycho-geriatrie waar ik o.a. de kracht leerde kennen van eenvoudig aanwezig zijn. En ik studeerde massagetherapie en lichaamsgerichte therapie aan de Akademie voor Massage en Beweging. Ik was docent Therapeutische vorming aan diezelfde opleiding. Sinds 2011 heb ik een praktijk voor Aanraking en Bewustzijn in Amsterdam waar ik individuele sessies geef. Sinds 2015 ben ik student bij het Centrum voor Tantra en sinds 2022 Ridhwan-student bij DHNL.