Tantrisch Ouderschap – Hoe voeden Tantra trainers hun kinderen op?

Hoe voeden trainers hun kinderen op?

Tijdens een etentje met vrienden die, net als wij, in verwachting zijn van hun eerste kindje, spraken we over het grote onderwerp: 'de Opvoeding'. We kennen elkaar uit de Tantratraining en daarin zijn we vaak geconfronteerd met de gekleurde bril waardoor we naar de wereld zijn gaan kijken, als gevolg van ervaringen en boodschappen die we hebben gekregen in onze kindertijd.

We snappen heel goed dat een 'foutloze' (whatever that may be) opvoeding niet bestaat, en dat we ons kind niet onbeschadigd zullen afleveren op de drempel van volwassenheid. Maar toch: hoe doen we het wel zo goed mogelijk? We werden nieuwsgierig: hoe pakken andere Tantrika's de opvoeding van hun kinderen aan? Hoe is het ouderschap vervullend voor ze? Bestaat er zoiets als 'Tantrisch ouderschap'?

Onze vriend zei: 'Ik vraag me af hoe Remmelt dat gedaan heeft met Pjotr'. Dat bracht me op het idee om niet alleen Remmelt, maar ook andere trainers - Kyo, Martina en Jan Willem - te interviewen over hun ouderschap en de rol van hun spirituele pad daarin. Ik vond het heerlijk om hen het hemd van het lijf te mogen vragen. Ik hoop dat het artikel dat uit de interviews voortkwam interessant is voor wie kinderen heeft of (nog) niet, voor wie géén kinderen wil, of daarover twijfelt - zoals wij dat ook lange tijd deden.

Klik op de afbeelding hieronder om het artikel te openen; je kan de PDF eenvoudig downloaden op je computer en eventueel printen.

Weet je welkom.

Ouderschap & Tantra: download het artikel

Reacties op Tantrisch Ouderschap – Hoe voeden Tantra trainers hun kinderen op?

 1. Adinda schreef:

  Wauh fijn om oprecht te horen van mensen hoe het is om kinderen te hebben. Veel dingen kan ik me voorstellen maar zijn- omdat ik geen kinderen heb- nog niet tastbaar, op deze manier wel weer een stuk meer. Wauh, vet interessant ik ga het aan mijn ouders laten lezen en vragen of ze zich herkennen.

  • Jeroen Biegstraaten schreef:

   Leuk idee, ik ben benieuwd.

  • Jan Willem Roos schreef:

   Je brengt mij op een idee. Ik ga het mijn vader laten lezen. Eens kijken hoe zijn kijk is op zijn opvoeden.

 2. Bettina schreef:

  Wat een prachtig en inspirerend artikel, dank jullie wel!! Bettina

 3. Ellen schreef:

  Dag Marije, wat een goed plan, dit gesprek, met "tantrische ouders", als aanstaande moeder.
  Boeiend om te lezen.
  Ik wens jou en Jeroen alle goeds en een bijzondere, mooie tijd, met de komst van jullie kindje.

  Liefs Ellen

  • Jeroen Biegstraaten schreef:

   Dank je wel!

 4. Michelle ten Berge schreef:

  Persoonlijk vind ik de grootste hobbel in tantra & ouderschap dat het volgen van een cursus die verder gaat dan een losse avond of weekend ongeveer onmogelijk is zodra je kinderen hebt.
  Ik hou me dan ook aanbevolen voor een specifieke leerweg voor ouders of anderen die graag meer verdieping willen, maar niet een week aaneen kunnen vrij maken. Bijvoorbeeld dmv thematisch bij elkaar horende avonden en weekeinden.

  Tip?

  warme groet,

  Michelle

  • Jeroen Biegstraaten schreef:

   Goede tip, fijn om te horen. We horen het vaker en het houdt ons ook bezig. Ik vermoed dat we de komende tijd geïnspireerd zullen worden om met een passend antwoord te komen...

   • Ingrid schreef:

    Een Tantra week met opvang voor kinderen......

 5. Karien schreef:

  Wat een prachtig en liefdevol artikel, prachtige en liefdevolle mensen. Bedankt voor het maken! Alle geluk in jouw moederschap.

 6. Leonie schreef:

  Wat fijn om dit allemaal te lezen!

  Heb zelf Tommy van 8 en Elena van 5 jaar, samen met mijn liefste Robbert. Het is zo herkenbaar en ook inspirerend weer.

  Dank Marije voor je nieuwsgierigheid en het opschrijven.

 7. Niels Haarbosch schreef:

  Heerlijk om te lezen!
  Herkenbaar en veelbelovend.
  Tantrika's hebben het leuker, ook met kinderen????
  X Nls

 8. Margret van Paassen schreef:

  Wat een prachtig artikel! Dank Marije voor de impuls die je gevolgd hebt en alle mensen die je hebt geïnterviewd. Ik ervaar veel herkenning in de verhalen. En het is mooi om die ervaringen als ouders te delen.

 9. Marije Oostindie schreef:

  lieve mensen, ik ben dan wel met verlof, maar toen Jeroen me vertelde over alle leuke reacties op het artikel wilde ik natuurlijk wel iets van me laten horen:-)

  Wat ontzettend leuk dat jullie er enthousiast over zijn! Ik vroeg me een beetje af of dit voor meer mensen interessant zou zijn, maaar nu twijfel ik daar niet meer over.

  En Michelle, fijn dat je op deze plek op tafel legt hoe moeilijk het is voor ouders met (jonge) kinderen om je verder te verdiepen in Tantra. Voor ouders die willen beginnen met Tantra, bieden Kyo & Gem de introductiegroep aan in drie weekenden; die start weer in januari. Ik voel me al een tijdje gepassioneerd over het ontwikkelen van een aanbod voor ouders én kinderen samen. Want ik denk dat ik het heel erg met Kyo eens ga zijn, dat júist als je kinderen hebt, het zo belangrijk is om aandacht en tijd te besteden aan je geliefde, jullie relatie met elkaar en met je kinderen.

  Ligt in de pijplijn!

  Veel liefs,
  Marije

  • Jan Willem Roos schreef:

   Ik ben het met Marije eens, fijn om reacties te lezen en dat jullie de moeite hebben genomen om te reageren. ik ben eigenlijk heel benieuwd naar jullie ervaringen. Hoe merk je bijvoorbeeld dat het tantrisch gedachtengoed jullie dagelijks leven en dus jullie omgang met je kinderen beïnvloedt?

 10. Jorinde schreef:

  Hallo Marije,

  Wat een mooi initiatief, dit artikel. Het lijkt me super als jullie een speciale tantra oudergroep kunnen aanbieden, een ontwikkeling voor de toekomst?

  Ik ben erg benieuwd naar je weg als moeder in relatie tot tantra. Ik wens je veel warmte toe en hoop dat je de intense vitale energie tijdens de geboorte in volle aanwezigheid kunt ervaren.

  Jorinde

 11. Annemarie schreef:

  Veel dank voor het delen en schrijven!!! Heel mooi. Ik kan niet wachten op het boek (??????), over alle genoemde obstakels is denk ik veel te delen. Ik hoop op een tantragroep met kids.... Voor zelfstandige moeders... Of ouders.. Nou ja mooi allemaal!

  • Marije Oostindie schreef:

   Dankjewel Annemarie! Over beiden zijn al wat gedachten gegaan... 🙂

Geef je respons op 'Tantrisch Ouderschap – Hoe voeden Tantra trainers hun kinderen op?'