‘Life is not a problem to be solved, but a mystery to be lived’

Tantra is voor mij de weg naar vervulling geweest. Voordat ik Tantra leerde kennen, was ik hiernaar op zoek. Ik was succesvol in opleiding en sport geweest, had alles voor elkaar, maar er ontbrak iets. Ik was arts en werkzaam in de psychiatrie en bracht mijn tijd door met mijn geliefde en op een surfplank of op de dansvloer. Klinkt niet slecht zou je denken en toch knaagde het. ‘Is dit het nu?’, dacht ik bij mezelf. Ik had het gevoel alsof mijn leven voortbewoog zonder dat ik daar nu veel invloed op had. Ik wist niet wat ik wilde, kon niet bij mijn verlangens en voelde me gevangen van binnen. Mijn liefdesrelatie eindigde en ik kwam in contact met Tantra door mijn nieuwe liefde toentertijd, nu 9 jaar geleden. Ik deed de introductieweek ‘Jong Tantra’ bij het Centrum voor Tantra en sindsdien is niets meer hetzelfde. Het was voor mij een van de meest openende en transformatieve weken geweest van mijn leven. Het was alsof er een grijs gordijn optrok en de wereld plotseling in kleur verscheen. Er ging een beerput open aan pijn en weggestopte emoties, maar daarvoor kwam in de plaats ook mijn plezier, verlangens, verwondering, nieuwsgierigheid en stap voor stap ook mijn gevoel van vrijheid. Een proces wat tot de dag van vandaag nog steeds gaande is.

Inmiddels 8 jaren, een Tantra Training en drie jaar van assisteren verder en ik kan wel zeggen dat mijn leven blijvend veranderd is. Grappig genoeg heeft dat meer met mijn ervaring van het leven te maken, dan hoe mijn leven er werkelijk uitziet. Ik werk nog steeds in de psychiatrie, sta graag op een skateboard of in de sportschool en dans rondjes, maar de beleving is anders. Ik voel me niet meer gevangen, maar kan me laten raken en inspireren door mijn omgeving. Het contact is echt en mijn hart is open. De levensenergie stroomt en ik ben minder bevangen door mijn eigen kritische stemmen. Kortom, mijn ervaring van het leven is een stuk leuker geworden.

Nu is een volgend hoofdstuk aangebroken, die van trainer. Het begon als een nieuwe uitdaging, maar is inmiddels ook een pad naar verdieping en verrijking geworden. Het heeft iets ontzettend kostbaars om mensen te zien openen en transformeren naar een vrijere vorm van zichzelf. Een vorm die minder gekaderd is door denkbeelden, maar een ware expressie van de innerlijke stroom is. Het erkennen van dat wat is en wat wil zijn, brengt een scherpte en een waarachtigheid met zich mee die ik inspirerend vind. Het geeft me energie en een diepte en vervulling van mijn eigen binnenwereld. Ik leer net zo goed van deze rol, als de mensen die ik in de groep ontvang. Zo blijf ook ik een student van Tantra.

 

*Fotografie: Malou Tan