Tantra op Bali

Ervaar ik het bestaan in de grond als goed?
 

Met deze onderzoeksvraag houden we ons twee weken lang bezig tijdens de retraite 'Tantra in het Paradijs' op het magische eiland Bali. Het is een centrale gedachte in Tantra dat het bestaan in principe goddelijk en overvloedig is.

Maar is dat ook jouw ervaring?

Op Bali heerst een springlevende religieuze cultuur met animistische, Hindoeïstische, Boeddhistische én Tantrische invloeden. Geesten, goden, rituelen, priesters, gebeden en vele soorten offers hebben een grote plek in het dagelijkse leven van de meeste eilandbewoners. Naast onze eigen rituelen en Tantrische oefeningen, dompelen we ons onder in deze Balinese religieuze rituelen, onder begeleiding van plaatselijke priesters.

Op ons had het bidden in de tempels, het brengen van offers en het samen mediteren een lichte, verzachtende invloed. Dat meenden we ook te herkennen in de mensen van het eiland.

Om iets van wat we meemaakten te kunnen delen, hebben we een video gemaakt waarin Carla vertelt over de religieuze cultuur van Bali en de invloed van Tantra daarop. Haar verhaal wordt ondersteund door de foto's die we maakten op de prachtige plekken die we bezochten en de rituelen waar we aan mee deden.

Deze video duurt ongeveer 20 minuten. We wensen je veel inspiratie voor je eigen meditaties.

Reacties op Tantra op Bali

 1. Ivanka schreef:

  Dank voor de prachtige, ontroerende, mooie foto's van Bali. Zo fijn om te zien en de sfeer te proeven.
  Carla haar mooie inspirerende verhaal. Ik ga er zeker nog een keer naar kijken en luisteren.
  Ik werd er stil van en voelde de diepte en schoonheid bij het zien van de mooie beelden en de gesproken woorden. Veel dank voor jullie energie die jullie erin hebben gestopt en ons een stukje mee nemen op deze bijzondere reis. Namaste! ❤️

 2. Atten schreef:

  Wat een mooie vertelling over Bali, erg fijn om te luisteren en het geeft een blij en zacht gevoel. /\ Namaste.

 3. Rob schreef:

  Hallo Carla,

  Super interessant jouw lezing en erg bedankt hoe je dat in 20 min uitlegt. Zit al 12 jaar in Bali en ken natuurlijk een boel ceremonies. Heb er wel eens wat thuis gehad, maar geeft me toch een andere kijk op wat ik er over dacht - maakt me eigenlijk ook wat lichter en blij en wat meer verbonden met wat er hier zo allemaal gebeurt.
  thanks Rob xx

  • Marije Oostindie schreef:

   Nou Rob, wat bijzonder om te horen! Heel erg blij om bij te kunnen dragen aan meer verbondenheid met jouw thuis.

  • Anne schreef:

   Nou, ik ben ook heel blij

 4. Dinne schreef:

  Lieve mensen op wat een mooie reis hebben jullie me net meegenomen. Terwijl de herfst hier en nu tegen de ramen klettert, voel ik me geraakt en vol van inspiratie, vreugde en zin.
  Veel dank!
  Dinne
  PS: tantra in het paradijs voor singles- ja!

  • Jeroen Biegstraaten schreef:

   Hallo Dinne, ja, het lijkt wel herfst, heel erg wennen aan het grote verschil met de warmte van Bali. Dank voor de aanmoediging voor de singles-groep, we krijgen al een behoorlijk goed beeld van de levensvatbaarheid van zo'n retraite.

 5. Remmelt van Kleef schreef:

  Pioehhhhhhhhhhhh! Wat heerlijk om terug te zien en horen. Fijn kalm, zonder haast, en hoe beeld en geluid gewoon tot me komt zonder dat ik me daar voor hoef in te spannen en dus gewoon kan ontspannen. Voelt als een fijne meditatie en geeft in die zin wat Bali mij ook geeft.

  • Jeroen Biegstraaten schreef:

   Wat hadden we het goed! Ik heb moeite het los te laten, en weer Nederland te omarmen... Heel erg fijn om met elkaar op dit vitale eiland rond te trekken. Volgende keer op de brommert!

 6. Marie-Anne schreef:

  Heb genoten van alle prachtige beelden, de woorden van Carla en de muziek op de achtergrond. Tot tranen toe ontroerd. Wat een heerlijk idee om zelf weer binnenkort 2 maanden op Bali te mogen zijn. De volheid van de staf op Gaia te mogen ervaren, op de brommer naar de healer en de vele ceremonies bij te kunnen wonen. Deze video bracht me nu al waar ik (ook) zijn wil. Terima kasih banyak

 7. Mieke schreef:

  Voor mij/ons was Tantra in het Paradijs een onvergetelijke periode. Ik kan het dagelijks missen. De zon zien opkomen, de Tandava,de rituelen en de rijkdom van het contact met het mysterie in alles en beseffen dat het werkelijk GOED is.
  Gaia Oasis en Carla, Remmelt, Marije en Jeroen wat was het liefdevol!
  ik dacht dat ik een heel verhaal zou schrijven maar er zijn eigenlijk geen woorden om te beschrijven hoe prachtig het was.
  Nameste

 8. Paul schreef:

  Dank je Carla.

 9. Joyce schreef:

  Lieve mensen, heel bijzonder om op deze manier een beeld te kunnen vormen van jullie tijd daar. Ik laaf me aan deze prachtige kleurige beelden, fijne muziek en rustige stem van Carla.........erg interessant om te horen. Ik waande mij even elders. Heel veel dank jullie allen. Tantra in Bali lijkt mij goddelijk.

 10. Trees schreef:

  Dank voor je woorden, lieve Carla, en de mooie beelden....inspirerend! Liefs Trees

Geef je respons op 'Tantra op Bali'