Ivanka’s afscheidsmenu

De afgelopen 20 jaar hebben honderden groepen deelnemers kunnen genieten van het heerlijke eten van onze kok Ivanka. Waar je je tijdens een retraite ook innerlijk doorheen bewoog; als anker was daar telkens weer het buffet vol met heerlijkheden die alle zintuigen deed prikkelen. Een ware Tantrische ervaring!

Een aantal jaren geleden stopte Ivanka met koken voor onze retraites, om niet veel later toch weer in de keuken te verschijnen. Nu is de tijd gekomen om daadwerkelijk afscheid te nemen. En wat gaan we haar en haar fantastische eten missen.

Als afscheidskado deelt Ivanka drie herfstige recepten uit haar prachtige kookboek; een soep van pompoen met mango, een bietensalade met vijgen en gepofte zoete aardappel met paddenstoelen.

 

 

Rode bietensalade met vijgen

Herfst met haar prachtige warme kleuren in de natuur. Nog fijner om dit ook terug te laten keren op je bord! Seizoensgroenten en -fruit zijn goed te combineren. Neem biet en vijg. Een heerlijke salade vol vitamines, vezels en mineralen! 

Nodig voor 4 personen:

3 rauwe chioggiabieten*

2 rauwe rode bieten

50 g gemengde sla

5 paarse vijgen

70 ml rode wijnazijn

1 el ahornsiroop

120 ml olijfolie

100 g zachte geitenkaas (walnoten voor vegan)

50 grucolacress blaadje waar paars in zit of rood

Mandoline of scherp mes

 

Bereidingswijze:

  • Klop de rode wijnazijn met de ahornsiroop in een kom door elkaar en voeg zout en peper toe
  • Schaaf de rode bieten op een mandoline in dunne plakjes of snijd dunne plakjes met een scherp mes. Schep ze om in het azijnmengsel en laat 30 min. marineren
  • Schaaf intussen de chioggiabieten op een mandoline in dunne plakjes of snijd dunne plakjes met een scherp mes
  • Laat de rode bieten uitlekken (vang de marinade op) en schik ze samen met de chioggiabieten, vijgen en geitenkaas op een schaal
  • Strooi de rucolacress er overheen; Klop de olie door de opgevangen marinade en sprenkel hem over de salade

*Chioggabieten zijn Italiaanse, gestreepte bieten. Bestel ze bij de groenteboer of gebruik gewone biet.

 

Pompoensoep met mango

Pompoen en mango…. Hoewel mijn gasten bij het vertellen van de ingrediënten van deze soep verbaasd zijn, zijn ze al erg snel van gedachten veranderd na het proeven. De combinatie van fruit en groenten kan elkaar erg versterken. In deze soep komen de gele pompoen en gele mango samen. Deze smaken zijn zo mooi bij elkaar en het daarom echt waard om eens te proberen.

 

Nodig voor 4 personen:

1 flespompoen

3 el kokosolie

1 ui

1 rode peper ( fijngehakt)

1 teentje knoflook

1 tl  jonnie de boer kerrie kruiden

1.5 liter groentebouillon

1 rijpe mango

400 ml kokosroom

eventueel een paar pompoenpitten

keukengerei

staafmixer

 

Bereidingswijze:

  • Maak de ui schoon en snij doormidden en snij in halve maantjes. Doe de kokosolie in de pan en bak de ui totdat de randen mooi goudgeel zijn. Voeg de geperste knoflook, gehakte rode peper toe en bak nog even mee samen de kerriekruiden, ongeveer 2 minuten. Voeg de groentebouillon toe en breng het aan de kook
  • Maak terwijl de bouillon warm wordt de pompoen schoon. Snij doormidden en verwijder de pitjes. Schil de pompoen en hak in kleine blokjes. Je kan de pompoen ook goed wassen en de schil niet schillen. Zelf vind ik het lekkerder om de pompoen wel te schillen. Doe de pompoen bij de bouillon als deze kookt
  • Maak de mango schoon, schillen en in blokjes snijden maar verwijder de pit. Voeg toe bij de soep Maak af met peper en zout en de kokosroom. Laat iets kokosroom achter voor de versiering
  • Neem de staafmixer en mix de soep goed. Stort de soep in een mooie kom en besprenkel met de kokosroom en eventueel pompoenpitten

 

 

Gepofte zoete aardappel met paddenstoelenmix

Op basis van dit plaatje, zou je dit al onder thema herfst plaatsen. De kleuren alleen al krijg je een warm gevoel van! De combinatie van champignons en zoete aardappel is heerlijk. In dit geval heb ik gekozen voor zoete aardappel, maar je kunt ook een grote normale aardappel gebruiken.  Geen vegan mayo in huis? Normale kan natuurlijk ook…

Nodig voor 2 personen:

2 zoete aardappels

1 ui

1 teentje knoflook

250 g gemengde champignons

75 g plantaardige crème fraiche

30 g vegan mayonaise

3 el olijfolie

5 g peterselie

Zout en peper

Snufje paprikapoeder

7 g oregano (2 takjes achterhouden)

7 g tijm (2 takjes achterhouden)

Keukengerei

Ovenschaal

 

Bereidingswijze:

  • Verwarm de oven voor op 180 graden
  • Was de aardappels en droog deze af en wikkel in de aluminiumfolie. Prik met een vork er een paar gaatjes in. Bak ongeveer 30 min. in de oven, afhankelijk van de grote van de aardappel en of je zoete aardappel gebruikt of gewone aardappel
  • Pel de ui en knoflook en snijd de ui in halve ringen en pers de knoflook uit. Maak de paddenstoelen schoon met een papiertje en snij of scheur ze kleiner. (Was ze niet want daar worden de champignons slap van en glibberig) Zijn ze erg vies, gebruik dan een champignonborsteltje
  • Meng de crème fraiche, de mayonaise, 1 el olijfolie in een kom. Hak de peterselie fijn en meng bij het mengsel
  • 10 minuten voordat de aardappels uit de oven gaat bak je de ui met knoflook. Als de ui glazig is voeg je de paddenstoelen erbij en bak totdat het vocht verdampt is. Voeg het paprikapoeder en peper en zout toe
  • Als de pan van het vuur gaat meng je wat gehakte tijm en oregano toe
  • Prik in de aardappels om te kijken of ze gaar zijn. Haal uit de oven en verwijder het aluminium en snijd de aardappel open
  • Doe een lepel creme fraiche/ mayonaise mengsel in de aardappel en daarboven de champignons. Versier met tijm en oregano

Fotografie: Julia van der Molen

Reacties op Ivanka’s afscheidsmenu

  1. ivanka schreef:

    Dank je kim voor de afscheidswoorden.
    Met heel veel plezier en dankbaarheid heb ik gekookt voor het cvt.
    Nu is het moment toch aangebroken dat ik er 'echt' mee stop
    2025 is mijn agenda leeg, geen kookklussen meer maar tijd voor andere dingen.
    Met open nieuwsgierigheid ga ik kijken wat er wil ontstaan. in ieder geval ruimte om mij verder te verdiepen in het schilderen. verhuizen naar Amersfoort en ook Rotterdam achter mij laten.

    Ik zal het koken zeker gaan missen want het heeft mij veel gebracht . Met een brede glimlach kijk ik terug op een hele mooie periode in mijn leven.
    Dank jullie en wie weet komen wij elkaar tegen.
    Voor nu veel liefs.

    Ivanka

    • Kim Bruggeman schreef:

      Dank lieve Ivanka!

  2. Constantijn schreef:

    Geweldig leuk idee, en heerlijke recepten - ook goed te doen voor 'keukenamateurs' 🤪

  3. Mieke schreef:

    Ach wat heerlijk 🤤 wij hebben het gelijk opgeslagen en kopen alle ingrediënten voor het hele weekend 🙏😊🙏

  4. Corry schreef:

    Lieve Ivanka,
    Ik heb ontzettend genoten van je kookkunsten, en natuurlijk van jou als persoon. Je kookboek is zo’n aanwinst en ook dit weekend staan jouw recepten op menu.
    Heel veel geluk in Amersfoort.

    • Ivanka schreef:

      Dank voor je lieve berichtje Corry!
      Fijn om te lezen!

Geef je respons op 'Ivanka’s afscheidsmenu'