Tantra en Emoties – deel 2 (video en artikel)

In het eerste deel van deze korte video serie over 'Tantra en Emoties' zet Remmelt van Kleef, senior trainer aan het Centrum voor Tantra, helder uiteen wat emoties zijn en hoe ze je leven kunnen beheersen. Want dat kunnen ze. En hoe: huwelijken lopen er op stuk, zelfs landen raken erdoor met elkaar in oorlog.

Waarom hebben we eigenlijk emoties? Zijn ze niet gewoon een foutje in ons systeem?

Tantra zegt: iedere ervaring - óók die van woede, verdriet of angst - kan een toegang kunnen zijn tot onze essentie, onze ware natuur. Maar hoe kunnen we uiting geven aan al die intense gevoelens, zonder anderen om ons heen te beschadigen? Hoe kunnen we woede ervaren, zonder onze relaties te hoeven verbreken?

In deze video introduceert Remmelt het begrip 'containment': dat wat nodig is om emoties te ervaren en te kunnen transformeren.

We wensen je veel kijkplezier. En als je liever leest, klik dan hier om de PDF van het artikel te openen of te downloaden.

Ben je meer een lezer? Klik dan hieronder om de PDF van het artikel te openen:

 

Reacties op Tantra en Emoties – deel 2 (video en artikel)

 1. Nely schreef:

  Hoi Remmelt,
  Wat een (h)eerlijke uitleg in beide filmpjes. Zo toegankelijk, begrijpelijk en met zachte helderheid gepresenteerd!.
  Dank voor je verwoording van deze materie, en dit proces wat zo herkenbaar is.
  Vooral ook het laatste stukje waarin je uitlegd dat het angstaanjagend kan zijn als er niks meer over blijft, het onschuldige, de versmelting zijn zo voelbaar en tegelijkertijd verzachtend naar compassie en stil geluk.
  Namaskar

 2. Rob schreef:

  mooi, Remmelt! hier zit ik sinds afgelopen winter middenin, en je woorden geven steun. X Rob

 3. Rein schreef:

  Heerlijk en helder Remmelt.
  dank voor de Demontage
  Glimlach
  Rein

 4. Laura schreef:

  Beste Remmelt en ook CvT, veel dank voor het delen van deze waardevolle inzichten en informatie.
  Hartelijke groet, Laura

 5. Marieke schreef:

  Beste Remmelt, bedankt voor deze ontzettend heldere en mooie uitleg. Ik zou graag een vraag stellen. Wat als ‘analyse’ van de historie juist steeds een vlucht wordt uit de emotie en het voelen? Is dat eigenlijk ook vooral een kwestie van een groter, sterker ontwikkeld containment? Hartelijke groet, Marieke Vissers

 6. Marieke schreef:

  Beste Remmelt, in aanvulling op mijn andere vraag heb ik er nog een. Ik ben zo bang dat al die woede me schaadt, als ik het binnen hou en er niet uitlaat. Ik doe dat laatste nu vaak bewust, door te tekenen of te schreeuwen of te dansen of te stompen en de ene keer leidt dat wel, de andere keer niet tot het door jou beschreven proces. Maar er zit nog veel en er is dus nog veel werk, dus ik ben geïnteresseerd in de door jou genoemde manier. Hoe zorg je dat ‘binnenhouden’ niet juist opnieuw en verder verder vastzet?

 7. Yolanda schreef:

  Dank je wel Remmelt voor de prettige, heldere uitleg. Fijn die rust in jouw stem waardoor het bij mij ook echt kan binnenkomen. x

 8. Agnes schreef:

  Dankjewel Remmelt voor deze heldere uitleg.
  Er is altijd iets stil in mij dat ziet, dat het hele schouwspel neutraal waarneemt.
  Mijn ervaring is dat ik soms te lang bleef haken in het schouwspel. Dit hoeft niet meer. Ik geef het na onderzoek over aan de gedragenheid, het oneindige veld. Dat wat voor af gaat aan iedere waarneming.
  De introductieweek heeft mij oa geïnspireerd en verdiepend inzicht gegeven, om oprecht en rustig alleen vanuit mijzelf te spreken over wat er plaatsvindt, wat ik ervaar en vanuit deze nabijheid te delen.
  Mooi hoe je spreekt over de onschuld, de ruimte die er na transformatie kan ontstaan. Dit herken ik en begrijp ik beter door jouw delen. Dankjewel!
  Namasté

 9. Meike schreef:

  Dag lieverd, je verhaal tovert een grote glimlach rond m'n mond.
  In het bijzonder als je spreekt over dat wat komt als het oude haar kracht verliest. Onvermoedde vreugde en speelsheid komt op. Dank!

Geef je respons op 'Tantra en Emoties – deel 2 (video en artikel)'