Een relatie kan een zeer stressvolle situatie zijn!

Wat me steeds weer opnieuw in Tantra aanspreekt is de liefdevolle, ruime en opluchtende houding. Tantra leert me wat zich aandient enthousiast te omhelzen en nieuwsgierig te onderzoeken. Wat een bevrijding om voorbij goed en fout te gaan en geïnteresseerd te worden in wat er in mijn ervaring verschijnt. En dan leren daarbij te blijven, zodat de transformatie kan gebeuren.

Gelukkig gaat Tantra ook ergens heen, het zoekt de richting van het natuurlijke, het gezonde, van volwassen menselijkheid. Mijn beeld van wat gezond is, is in de loop van de jaren sterk ontwikkeld, eigenlijk door verlangend te blijven uitzien naar waarheid.

Deze houding en richting is wat ik in de trainingen voor het Centrum voor Tantra handen en voeten geef. Mijn liefde voor in relatie zijn, hoe moeilijk soms ook, waardering voor relaties die anderen met elkaar aangaan, zijn mijn belangrijke bron. Ik ben steeds weer blij verrast hoe relatie de neiging heeft oprechtheid naar de oppervlakte te brengen, en hoe dat gevoed en verwarmd wordt door seksueel verlangen.

Zonder veroordeling, ruimhartig luisteren en afgestemd vragen stellen, onderscheid en verbinding faciliteren, kortom de parels in een relatie naar voren brengen, daar wil ik me voor inzetten. Daarnaast is het voorbereiden, het schrijven van een programma en nieuwe oefeningen verzinnen een inspirerende bezigheid die me veel voldoening schenkt.

De training in Somatic Experiencing (Traumahealing) heeft me goed inzicht gegeven in hoe ons zenuwstelsel werkt en wat daar gebeurt in stressvolle situaties. En een relatie kan een zeer stressvolle situatie zijn! Op dat soort momenten kunnen er veel van onze contactuele vermogens verloren gaan. Het Traumawerk heeft me geleerd hoe je jezelf én elkaar kunt helpen om goed met stress om te gaan, zodat liefde weer kan stromen. Ik werk graag met de hechtingsstijlen. Dat zijn de manieren van hechten die je vroeger hebt moeten leren en in je volwassen relatie vaak onbewust herhaalt. Uit eigen ervaring weet ik dat dit werk veel handvatten geeft om in je relatie te leren liefderijker met elkaar te verkeren.

Ik ervaar het als een groot geschenk dat Marie haar leven met mij wil delen en ik met haar. Dat we allebei verlangend zoeken naar de grote oprechtheid, ruime liefde en vervullende erotiek, daar leer ik van. De veiligheid van onze relatie geeft ons beiden de ruimte om steeds meer te worden wie we zijn, te confronteren en te onderzoeken wat vervormd is geraakt, dat te laten helen en om te leren steeds meer van elkaar te genieten. Alles wordt zo tastbaar in relatie.

De plek van trainer is voor mij bijzonder. Door het vertrouwen van de deelnemers verschijnt er helderheid in mij, m'n hart opent zich voor de mensen en het werk. En dat stroomt dan weer terug naar de mensen in de groep.

Deze gelukkige uitwisseling maakt voelbaar hoe relatie werkt. Een groep leiden brengt het mooiste in me naar voren en dat dit ontvangen en genoten wordt maakt het werk tot een feest.

Opleiding en ervaring

Ik deed Tantratrainingen onder ‘Osho’s vleugels’; de  Rebalancing training; Encounter Group Training met Allen Lowen (Rajen); de  School voor Zijnsorientatie (Hans Knibbe) 12 jaar; was 11 jaar student aan de Ridhwanschool (A.H.Almaas); volg de opleiding tot Somatic Experiencing practitioner (Trauma Healing) sinds 2008; Attachment Work (Diane Poole Heller) sinds 2010 en de  Opleiding Integral Sommatie Psychotherapie, sinds 2014.

Ik heb gewerkt als Rebalancing masseur;  heb samen met Carla het Centrum voor Tantra opgericht en vormgegeven; was Zijnsgeoriënteerd begeleider (individueel en relaties) en staflid aan de School voor Zijnsoriëntatie (basistraining, supervisie en leertherapie aan therapeuten in opleiding); Centrum voor Realisatie (bijscholing therapeuten).

Op dit moment werk ik als therapeut en relatiebegeleider en geef trainingen aan therapeuten in werken met trauma. Stuur mij een bericht om een sessie te boeken.