Ik hou van het onbekende, van de ruimte in het lichamelijke en van het spanningsveld tussen intentie en overgave; van elkaar uitdagen en met rust laten.

Dat ik ongeveer 30 jaar geleden met Tantra in aanraking kwam, was puur geluk. Er openen zich steeds weer innerlijke ruimtes en Gem en ik ontdekken nieuwe manieren om samen te werken, samen te leven en samen te vrijen. Ik hou van het onbekende, van de ruimte in het lichamelijke en van het spanningsveld tussen intentie en overgave; van elkaar uitdagen en met rust laten.

Dat Tantra een pad is van zelfkennis en geen hiërarchisch systeem of geloof, vind ik fijn. Daardoor kunnen we binnen het Centrum op verschillende aspecten nadruk leggen en leer je van elke leraar net weer andere nuances kennen. We leren je trouw zijn aan je eigen waarneming. Tantra is een individueel ontwikkelingsproces, waardoor mijn perspectief op leven (en dood) veranderd is. Omdat iedereen een eigen perceptie heeft, kan het mysterie zich op veel verschillende manieren uitdrukken: dat vind ik inspirerend aan samen Tantra beoefenen.

Ik ben blij dat ik mijn kennis en expertise op het gebied van intimiteit, seksualiteit en spiritualiteit aan kan bieden in heldere, leerzame programma’s zodat deelnemers in een veilige omgeving kunnen experimenteren en ontdekken waar 'je de nectar haalt’. De wereld meer gaan begrijpen, gaan waarderen en genieten is voor mij voor een belangrijk deel aan de Tantrische beoefening te danken. Mijn visie wordt er ruimer door; ik kan vanuit verschillende standpunten kijken en dat is nodig in de wereld; dat we onszelf en elkaar niet vastzetten, niet te snel conclusies trekken. Door het Tantrische pad te bewandelen ben ik minder eisend geworden, ik vraag en verlang minder van de wereld, maar draag bij waar mogelijk. Ik leer vertragen en tijd te nemen voor natuurlijke groei en ontwikkeling. Daar ben ik vriendelijker van geworden en minder reactief. Ik stel mezelf minder uit, en realiseer in contact met wie of wat ik tegen kom mijn mogelijkheden.

Opleiding en ervaring

Ik heb de theateropleiding docent drama en regie gedaan. Daarna een aantal jaren theaterproducties geschreven en geregisseerd en les gegeven op de Academie voor Expressie in Utrecht. Ik heb trainingen gevolgd in bewustwording door adem, aanraken, en bewegen: o.a. bio-energetica, Rebalancing, en Feldenkrais. Ik richtte de School voor Massage op in de Kosmos in Amsterdam, gaf les op de Academie voor Natuurgeneeskunde in Bloemendaal en verzorgde jaarlijks een blok over Tantra op de Rebalancing opleiding. Trainingen in Tantra volgde ik o.a. bij Ma Yoga Sudha, Alan Lowen (The Art of Being) en bij het Centrum voor Tantra. Dat Gem al meer dan 25 jaar mijn geliefde is en we vader en moeder kunnen zijn voor onze twee kinderen die inmiddels op eigen benen staan: ook dat is relevante werk- en levenservaring.

Ik ben Diamond Approach leraar bij de Ridhwan School en heb een individuele praktijk voor lichaamsgerichte coaching en communicatieve vaardigheden. Al ruim 15 jaar geven Gem en ik retraites voor het Centrum voor Tantra.

Mail Kyo via verberkkyo@gmail.com om een vraag te stellen.