Eelco ten Wolde

Trainer

Stuur Eelco een bericht.


Komende groepen met Eelco:

Artikelen door Eelco:

Het begon met Jonathan

 

Ik was twintig jaar, sportief, reislustig, las graag strips, ik was onzeker in contact en zoekend. 'Jonathan'; een stripreeks, prachtig en sfeervol getekend, speelde zich af in de Himalaya en zette mij aan om alleen naar Nepal te gaan. Al lopend door de bergen kwam ik in contact met het boeddhisme en met mijn eigen verlangen naar verdieping en zingeving. Mijn spirituele pad had een aanvang gekregen.

En 25 jaar later vond ik, op mijn pad, in Tantra een thuis.

Toen ik Carla tijdens een meditatie in mijn introductieweek het veld van aanwezigheid hoorde uitnodigen, viel in mij alles op zijn plaats. Het raakte een existentiële laag. Iets diep in mij ontwaakte en ik wist meteen: 'Ik zit hier goed. Zij voelt echt wat ze zegt, ze heeft dit echt doorleefd'. Het feit dat zij en Remmelt ook met matrassen sjouwden maakte hen voor mij tegelijkertijd heel gewoon en prettig toegankelijk.

Ik kan voelen hoe ‘het veld van aanwezigheid’ er altijd is, alles draagt en alles doordringt. Dus ook mijn donkere en afgescheiden kanten. In mijn neiging om mij terug te trekken - en in de terugtrekking zelf - helpt dit weten me om hiermee te zijn. Deze verworvenheid is een belangrijke basiskracht in mijn werk als trainer en therapeut. Ik kan goed zijn met wat er is. Iemand hoeft van mij helemaal nergens naar toe, ik heb geen enkele haast. Ik blijf.

Bovenal gaat Tantra voor mij over intimiteit. Het is heel fijn dat mijn lief, met mij, dit pad loopt. We worden steeds intiemer met elkaar terwijl we tegelijkertijd steeds meer onze eigen kleur aannemen. In Tantra kan ik alles wat ik geleerd heb de afgelopen 35 jaar samen laten komen.

Ik ben buiten het Centrum werkzaam als lichaamsgericht therapeut. Ik werk o.a. met trauma’s bij veteranen en politiemensen. Ik ken de mechanismes van verlammen, vechten of vluchten goed. Bij deze mannen heb ik de kracht en de meerwaarde van groepswerk gezien.

In het sjamanisme wordt hier ook veel en expliciet mee gewerkt. Dit past me goed: de drum, het zingen, het ritme, de rituelen en het samen stil zijn. Het kan datgene helen waar geen woorden voor zijn en die vaak te zwaar om te dragen zijn door één persoon. Van hieruit voel ik me ook op mijn gemak in het Mantra zingen. Ik hou van de klank en trilling van mijn stem en hoe deze zich verbindt met de anderen. Het verder vormgeven en verbinden van de oeroude tradities van Mantra en het sjamanisme zie ik als een zeer inspirerende uitdaging voor de komende tijd.

Mijn opleidingen:
emotioneel lichaamswerk
intuïtieve ontwikkeling/ aurareading
psychomotorische therapie
stemwerk
sjamanisme
haptonomie