Marije Klumpes en Bente Erkelens

Gasttrainers

Stuur Marije Klumpes en Bente Erkelens een bericht.


Artikelen door Marije Klumpes en Bente Erkelens:

We hebben elkaar bij het Centrum voor Tantra voor het eerst ontmoet in een vurige dans, waar we allebei direct voelden dat er een connectie was die verder ging. Al gauw volgde er meer ontmoetingen, waar we merkten dat het heel verrijkend en vanzelfsprekend was om te verbinden met iemand die eenzelfde passie deelt voor zelfonderzoek en de diepere lagen. Als twee Rammen met veel voorwaartse energie hebben we vanuit die blik op onszelf ervoor gekozen om het opbouwen van de intimiteit en seksualiteit volgens de Zeven Sluiers te doen van de taoïsten. Een prachtig ritueel om elkaar met zoveel vertraging en aanwezigheid te leren kennen. In de laatste sluier hebben we werkelijk ‘ja’ gezegd tegen elkaar. Vanuit die plek nam onze enthousiaste daadkracht het weer over en zijn we vrij snel samen gaan wonen in de natuur. Met een gedeelde liefde voor de eenvoud, de essentie van het bestaan en het waarachtige.

 

Marije

Op mijn 21e ben ik na twee jaar studeren redelijk spontaan op Kreta terecht gekomen. Ik kon m’n draai niet vinden in de grote stad. Op Kreta openden mijn hart zich weer. Ik rolde in een baan als wandelgids. Elke dag buiten met de bergen als mijn kantoor. Ik was diep geraakt door zowel de schoonheid en ruigheid van het landschap als de oprechte gastvrijheid van de temperamentvolle Grieken en openheid naar ‘de ander’. Dit kende ik niet in mijn leven tot dan toe en toch voelde het als thuiskomen. Diezelfde ervaring heb ik nog een keer gehad, toen ik mijn introductieweek bij het Centrum voor Tantra deed. Ik voelde me helemaal op mijn plek, voor het eerst ervoer ik dat er ruimte kon zijn voor alles wat er in me was: van woede tot verdriet, van stilte tot stroming, van totale leegte tot diepe vervulling. Zowel Tantra als de wilde natuur van Kreta gaan voor mij over vol leven, waar ook de rauwheid er mag zijn.

Toen ik met Tantra startte was ik me er nog niet van gewaar dat ik op een bepaalde laag het leven deels verworpen had. Ik heb van jongs af aan voor behoorlijk wat uitdagingen gestaan en daarin gekozen voor een (schijn)stevigheid waarin ik de pijnlijkheid ben gaan dragen, voor mezelf en voor anderen. Door Tantra kwam het besef dat ik me niet langer hoef op te houden, maar dat ik het verdriet en de onveiligheid werkelijk mag doorvoelen. Hierdoor ben ik weer in een fijne stroom gekomen met het leven, eentje waarin ik me kan laten meevoeren en raakbaar ben.

Achtergrond

Na een aantal jaren Kreta ben ik alsnog afgestudeerd als sociaal psycholoog en vervolgens als trainer werkzaam geweest, gecombineerd met periodes in het buitenland waarbij ik weer in de bergen woonde en werkte. In 2009 heb ik de switch gemaakt naar haptonomie, waar ik eerst diverse opleidingen voor heb gevolgd en vervolgens een praktijk ben gestart als haptotherapeut. Daarnaast heb ik voor verschillende organisaties in Nederland wandelreizen door de bergen en stilte-/bezinningsreizen door de woestijn begeleid.

 

Bente

Een vraag naar de diepere lagen heeft me al vroeg op het Tantrische pad gebracht. Vanaf mijn allereerste kennismaking met Tantra voel ik een grote ‘ja’. Waar ik met name zo enthousiast van werd is de levendigheid die enorm toenam in mezelf door het laten stromen van wat er in me is. Ik heb een beweging gemaakt naar meer gevoeligheid, openheid en een leven waarbij mijn hart en buik een centralere plek hebben. De ervaring van het Nu is een stuk bekender voor me geworden en daarmee het werkelijk genieten van wat er is in het moment - ook als dat op het eerste oog niet iets vreugdevols lijkt. Tantra heeft me dichter bij mijn kern gebracht, door alle laagjes en maskers heen naar de naaktheid van mijn zijn.

In mijn kern ben ik tot het inzicht gekomen dat ik zowel een overduidelijk vrouwelijk als mannelijk deel in me draag en ik mezelf ervaar als beide. Zo werd de term ‘gendertotaal’ geboren, waarmee ik mezelf en mijn visie hierover beschrijf. Het toestaan en omarmen van die twee kanten heeft het vuur in me weer aangewakkerd en mijn levenslust teruggebracht. Hier wil ik anderen graag in gaan ondersteunen.

In deze fase groeide ook mijn verlangen om meer terug te gaan naar de oeraspecten van het leven. Ik ben vanuit de stad naar het platteland vertrokken, heb mijn baan opgezegd als ambulant begeleider om in de tuin te gaan werken en heb mijn huis verruild voor een yurt, in contact met de elementen van de aarde.

Achtergrond

Ik heb een studie Social Work gedaan en ben daarna een opleiding ‘Inner Grounding Therapy’ gestart, een vorm van lichaamsgerichte therapie. Een grote interesse in persoonlijk ontwikkelingswerk heeft gemaakt dat ik daarnaast nog vele cursussen heb gevolgd, waaronder Bio-Energetica, integrale massage en diverse communicatie en trainingen in therapie.