Zoethartige Baklava van Ivanka

Tantra Nederland

Ivanka's Baklava

Een watertongende, hartigzoete ovenschotel met tomaat, feta, amandelen en dadels

Hier is weer zo'n geweldig recept van Ivanka. Vegetarisch, maar wel van het soort waar zelfs verstokte vleeseters van zullen houden.

In de afgelopen Jong Tantra introductiegroep stond deze fantastische ovenschotel weer op tafel.
Hij was zó snel op dat het helaas niet gelukt is om een foto te maken bij dit recept.
Sorry.

 


Ivanka heeft meer dan 10 jaar fantastisch vegetarisch eten voor ons gekookt tijdens onze retraites. We zijn heel erg dankbaar voor deze grote bijdrage aan ons werk. Op dit moment geniet ze van meer rust en ruimte om te reizen en veel samen te zijn met haar geliefde. Lees hier verder: 'Ivanka hangt haar keukenschort aan de wilgen'.

 

 


Benodigdheden voor 4 personen:

 1 dl olie

 100 gram gesmolten boter

 5 witte uien

 2 tenen knoflook gepeld en gehakt

 2 theelepels gemalen kaneel

 1 bos dille, fijngehakt (gebruik gedroogde als je geen verse kan krijgen)

 10 trostomaten, ontveld en grof gehakt (bewaar het sap!)

 4 theelepels tomatenpuree

 1 pak filodeeg of bladerdeeg

 80 gram blanke amandelen, even gebakken in boter totdat ze mooi lichtbruin van kleur zijn

 125 gram dadels, ontpit en in dunne ringen

 250 gram feta

 6 eetlepels vloeibare honing



Werkwijze:

1. Verwarm de oven voor op 180 graden

2. Verhit de olie in een pan en fruit de ui zachtjes glazig. Doe de knoflook en kaneel erbij en fruit ze 6 minuten mee.

3. Doe daarna de tomaten, de helft van de sap, de gehakte dille en de tomatenpuree erbij en laat alles nog eens 5 minuten zachtjes inkoken.

4. Vouw de filodeeg vellen open en snijd ze doormidden. Dek ze af met een vochtige theedoek om uitdrogen te voorkomen.

5. Besmeer een bakplaat van 30 x 20 cm met gesmolten boter en bekleed hem met een vel filodeeg. Bestrijk ook dit vel met gesmolten boter. Daarbovenop gaat weer een vel filodeeg: zo maak je drie lagen.

6. Giet het uienmengsel op het deeg, en verdeel daarop de amandelen, dadels en feta.

7 . Dek de ovenschotel weer af met drie beboterde vellen filodeeg

8. Kerf met een scherp mes een ruitjespatroon in het filodeeg, net zoals bij zoete baklava. Bestrijk het met boter en besprenkel licht met water

9. Bak 30-35 minuten in de oven

10. Laat je baklava iets afkoelen en snij aan. Serveer ieder portie met wat honing.

 

Reacties op Zoethartige Baklava van Ivanka

  1. Gerda schreef:

    Oh, ik kan het me nog herinneren...mmmmmm

Geef je respons op Zoethartige Baklava van Ivanka