Over het Kashmir Saivisme

Hoewel we ons diepgaand laten beïnvloeden door moderne meesters zoals Osho en A.H. Almaas, ligt de basis van ons werk voor het Centrum voor Tantra in de eeuwenoude traditie van het Kashmir Saïvisme. Het woord Saïvisme is afgeleid van Shiva; de god die het Mysterie zelf belichaamt. Kashmir verwijst naar de bergen en valleien aan de voet van de Himalaya: de regio waar deze non-duale traditie zich heeft ontwikkeld.

Het Kashmir Saïvisme gaat uit van de eenheid van vorm en leegte. Wat betekent dat onze diepste grond - de leegte - niet werkelijk leeg is, maar vol van vitale energie en mogelijkheden, vol van rijkdom en overvloed.

In de retraite Vloeibaarheid & Aanraken staan twee belangrijke meditaties uit het Kashmir Saïvisme centraal: de Tandava en de Kashmiri massage: 'de yoga van de aanraking'. Deze retraite vindt de laatste jaren plaats op een heerlijk ecologisch resort in Portugal. Middenin de prachtige natuur beoefenen we om gevoelig in aanraking te zijn met de '36 Tattva's' - de 36 verschillende dimensies van de realiteit.

We kijken wat het betekent om vanuit de leegte vrijelijk vorm aan te nemen en vorm los te laten, om mee te stromen met de veranderende realiteit, zonder krampachtig vast te houden aan de 'gestolde' vorm van ons ego. Zo gaan we het leven meer ervaren als 'vanzelf'.

In Carla's video teaching hieronder (28 min) vertelt ze over deze rijke stroming die ons werk zo beïnvloedt en verrijkt.

Reacties op Over het Kashmir Saivisme

 1. Mirjam schreef:

  Ik heb met interesse geluisterd.
  moooooi.
  Ik heb gehoord van jou van Bea die de tweejaarstraining doet bij jullie.
  Heel spiritueel, niemand zijn, te verdwijnen en ook te verschijnen.
  Dat wij niet die ene vorm zijn die verschijnt als gevolg van onze toevallige persoonlijke geschiedenis, maar veel meer zijn.
  Ik ben op weg en ben daar dankbaar voor.
  tegelijk merk ik dat ik het nodig heb te delen en steeds weer er mee bezig te zijn in retreats als een boost op mijn weg.
  misschien ook eens bij jullie.
  Dankjewel
  liefs
  Mirjam

  • Marije Oostindie schreef:

   Beste Mirjam, hartelijk dank voor je respons op deze video. Fijn om te horen dat Carla's teaching ook aansluit wanneer je nog geen groep bij ons hebt gedaan. Wat is jouw spirituele pad? Warme groet, Marije

 2. Karel schreef:

  Fijn om naar deze video te kunnen luisteren. Het meest raakt de passage over vormen die opkomen en vergaan me. Sinds enkele jaren krijg ik meer contact met een diepe innerlijke ruimte (die overigens nog heel donker is, alsof het licht nog aan moet gaan) waaruit op een raadselachtige wijze boodschappen, verlangens, besluiten, richtlijnen, gevoelens, beelden opkomen. Ze voelen als wezenlijk en zeker en sturen mijn leven.
  De paar zinnen aan het slot, over Shaïvistische massage, prikkelen mijn nieuwsgierigheid; vooral het aanraken van een ander zonder enige intentie.
  Door deze video is mijn verlangen om een keer mee te mogen doen met de retraite 'Vloeibaarheid en Aanraking' sterker geworden.
  Dank dat jullie dit met mij delen.

 3. Ron schreef:

  Diepe interesse in wat Carla zegt, altijd. Helaas is 90% van haar tekst onverstaanbaar. .... wat jammer dat deze schat nu zo begraven ligt. Kan dat beter, anders? Graag!

  • Marije Oostindie schreef:

   Hey Ron, dat is vreemd! Wil je nog eens kijken? een aantal dagen geleden zat helaas de verkeerde videolink onder dit artikel - maar het zou nu opgelost moeten zijn.

 4. Henk schreef:

  Na een tantra weekend samen met mijn vriendin waar ik niet blij vandaan kwam, in mijn ervaring door de manier van begeleiding, een "innerlijk kind" sessie, die me ongelooflijk goed gedaan heeft en een meer dan heftig en helend HAI weekend lees en hoor ik deze video en heb ik het gevoel dat alles bij elkaar komt. De tantra zoals wij die zien en willen ervaren, de non-dualistische kijk op het leven en alles wat we daarin tegenkomen, alles wat de therapie me geleerd heeft, enz., enz. We zouden ook graag samen naar Turkije mee zijn gegaan, maar begrijpen de noodzaak om eerst goed te ervaren waar het centrum voor tantra voor staat. We hebben ons ingeschreven voor de zomerweek en misschien kom ik/komen wij binnenkort ook wel naar Groningen.

  • Jeroen Biegstraaten schreef:

   Hallo Henk, allereerst onze excuses voor de late plaatsing van je fijne reactie; een groot deel van ons team is/was op Bali voor de retraite 'Tantra in het Paradijs', van waaruit we onverwachts zeer beperkt internet toegang hebben. Wat fijn om te lezen hoe een video teaching dingen bij elkaar kan brengen voor je, en mogelijk zelfs kan verdiepen. We zien er naar uit om jullie te ontmoeten in de zomergroep en mogelijk ook volgende week in Groningen.

 5. Mirjam schreef:

  Een prachtige teaching, dankjewel Carla.
  Voor mij heel herkenbaar vanuit de Dzogchen traditie binnen het Tibetaans Boeddhisme, de spirituele stroming die ik nu een aantal jaren bestudeer en beoefen. Maar wat ik zo mooi vind aan deze teaching is dat jouw woorden moeiteloos en liefdevol uit de diepte verschijnen, waardoor ik als vanzelf kon meebewegen op de essentie ervan. Dank.
  Ik voel me dankbaar dat ik mij heb ingeschreven voor de Kerstgroep (ik kan bijna niet wachten!), en de Vloeibaarheid en Aanraken retraite in Portugal volgend jaar roept ook.....

 6. Kobus schreef:

  Ik dacht dat het Shaivisme (met een h) was, maar dat kan ik fout hebben.
  Jammer dat het medium film hier niet wordt gebruikt om de les met beeld te ondersteunen. Het lijkt mij dat deze tekst met mooie filmbeelden van wat er wordt uitgelegd, een tig maal betere en duidelijkere verkondiging oplevert.

  • Marije Oostindie schreef:

   Hoi Kobus, er zijn verschillende manieren om Saivisme / Shaivisme te schrijven, kijk maar even op Google. Wat voor filmbeelden zou je ondersteunend hebben gevonden?

Geef je respons op 'Over het Kashmir Saivisme'