Hoe vind je vrijheid in je relatie? artikel door Viram Verberk

Vrijheid in je relatie

Films, boeken en gedichten voeden ons romantische beeld van relaties: ‘en ze leefden nog lang en gelukkig’.

Maar hoe dan? Want je relatie is lang niet altijd die warme, zonnige plek die je besteld had. Het samenzijn met hem/haar haalt het beste en het mooiste in je naar boven, maar ook het donkere, het vervormde en het onverwerkte in je. Je kan dan makkelijk denken dat het helemaal misgaat. Is deze persoon dan toch niet je ideale partner? Door naar de volgende?

Juist dit naar de oppervlakte komen van je duistere stukken, is één van de doelen van een relatie, zegt Viram Verberk, oprichter en trainer aan het Centrum voor Tantra. Je kunt leren om deze donkerte te nemen als brandstof voor enorme groei. Groei die plaats kan vinden in de veilige bedding van jullie samenzijn. Je relatie wordt dan een plek waarin jullie in echtheid tot bloei kunnen komen.

Hoe geef je deze invulling van je relatie vorm? Hoe kan je terwijl je samen bent, vrijheid ervaren? Download hier Virams verhelderende artikel.

Hoe download ik dit artikel? Klik op de afbeelding hierboven. Er opent zich een nieuw venster. Je kan het artikel op deze manier online lezen of printen. Je kan het artikel ook in PDF-formaat opslaan in een map op je computer. Dat doe je door met een rechtermuisklik te kiezen voor de optie 'opslaan als'. Van daaruit kan je het artikel ook weer naar iemand doorsturen per email. 

Het is overigens niet toegestaan om de inhoud van dit artikel te kopiëren zonder onze uitdrukkelijke toestemming en auteursvermelding. Maar een ander inspireren mag altijd.

 

Reacties op Hoe vind je vrijheid in je relatie? artikel door Viram Verberk

 1. AvatarFrancis schreef:

  Goeie tips, dank je wel.
  Bij jezelf voelen blijven, terwijl contact plaatsvindt.
  Ongemakken bespreekbaar maken.
  Top

  • Jeroen BiegstraatenJeroen Biegstraaten schreef:

   Graag gedaan!

 2. AvatarJan schreef:

  Aan Viram...

  DIt artikel is een ware eye-opener voor me. Het ongemak hoort óók in de relatie thuis. Geen zelfafwijzing, wat een ruimte komt er bij. Helemaal nieuw voor me!

  Het maakt het eenvoudiger maar niet altijd gemakkelijker. Maar ongemak en de 'donkerte' hoort bij mij net zoals alle andere facetten. Ik omarm het nu, wanneer ik het me gewaar ben, en maak het bespreekbaar in de relatie.

  Ik herlees het artikel nu met enige regelmaat en zie steeds weer aanknopingspunten, mogelijkheden, waar ik eerst alleen maar moeilijkheden zag in mezelf en m'n relatie. Waar ik ook voor weg liep of het afwees. Pijn en angst was er maar mocht geen plaats hebben van mezelf.

  Mijn eigenheid en die van mijn lief, hebben voor mij en haar nu steeds meer een plaats in onze relatie. Daar waar het thuis hoort. Het haalt het mooiste, meest verbindende, en de donkerte naar voren. Lastig maar erg de moeite waard. Het geeft ware verdieping en hechtere verbinding.

  Dank je wel voor deze inzichten en verrijking. Diep dankbaar!

  Zonnige groet,
  Jan

  • AvatarViram Verberk schreef:

   Dag Jan,
   ontroerend mooi om te lezen dat je er zo goed gebruik van kunt maken,
   deze reactie alleen al, is al het werk om te schrijven voor me waard,
   dank je wel.
   En veel geluk samen,
   viram

Geef je respons op Hoe vind je vrijheid in je relatie? artikel door Viram Verberk