De helende kracht van zuurstof

Vijf goeie redenen om dieper adem te halen

Er ging een wereld voor me open toen ik mijn eerste adem meditatie deed in de introductiegroep. Ik kon diep in mijn ervaring duiken, omdat ik mijn lichaam ineens zó goed kon voelen. Kritische gedachtes hadden minder vat op me; ik was in direct contact met mijn vrije, autonome stroom. Ik was heel aanwezig en tegelijkertijd diep met mijn aandacht naar binnen. Een intense ervaring.

En dat alles door simpelweg een tijdje wat dieper te ademen? Wauw.

Maar je hoeft helemaal niet een uur lang bewust te ademen te doen om hier al iets van te kunnen ervaren. Al na een paar diepere ademhalingen kan je je lichaam beter voelen. Probeer maar es (zie hieronder).

Soms kan je makkelijker experimenteren met iets nieuws als je er meer over weet. Daarom heb ik een ouderwets rijtje van '5 goeie redenen' voor je gemaakt. Daar gaat'ie: veel plezier!

5 goeie redenen om zo nu en dan bewust dieper te ademen

1. Aanwezigheid

Als je iets dieper gaat ademen, is het vrij eenvoudig om je aandacht bij de sensaties in je lichaam te brengen.
Als je bijvoorbeeld op dit moment voelt hoe de lucht door je mond naar binnen stroomt...
....hoe je longen en je buik iets uitzetten op de beweging van je inademing
....en hoe de lucht daarna helemaal vanzelf weer naar buiten stroomt...

...dan ben je helemaal aanwezig ín je ervaring. In het 'nu'.
Dat maakt een bewuste ademhaling een geweldige tool om aanweziger te worden.

2. Wakkerte

Als je dieper gaat ademen, krijg je meer zuurstof binnen. Meer zuurstof geeft je meer energie, het maakt je wakker. Een voorbeeld: val jij snel in slaap als je wordt gemasseerd? Probeer maar eens om wat dieper te ademen. Je zal merken dat je ervaring (wat die ook is) intensiveert, voller wordt. Als jij aanwezig bent, kan je al die energie toelaten in je lichaam zonder 'uit te spacen'.

3. Meer contact

Hoe dieper je ademt, hoe makkelijker je je lichaam kan voelen. Het bijzondere is dat wanneer je jezelf goed kan voelen, je ook veel makkelijker op een ander kan afstemmen. Meer contact met jezelf verdiept ook het contact met anderen.

4. Helderheid

Een paar diepe zuchten al kunnen je helpen om beter te voelen wat je lichaam je te vertellen heeft. Los van of het prettig of onprettig voor je is, wat je 'hoort'. Misschien ken je dat: als je een belangrijk besluit moet nemen en je hoofd je alsmaar bombardeert met tegenstrijdige adviezen, mitsen en maren. De juiste keuze komt misschien niet uit je hoofd, maar uit je buik. Of uit je hartstreek. Haal adem, maak contact en wordt helder.

5. Heling

Om het helende vermogen van je lichaam te ondersteunen, kan je soms best wat meer zuurstof gebruiken. Cellen beschadigen continu, en ze herstellen zich sneller met een extra shotje zuurstof. Sommige ziekenhuizen hebben zelfs speciaal daarvoor een zuurstofrijke cabine, waarin patiënten uren een boekje zitten te lezen om hun genezingsproces te versnellen. Je zou ook dieper kunnen ademhalen. Een Kriya Yoga leraar én een wetenschapper vertellen er over in deze documentaire.

 

Proberen?

Een Tantrika leert door haar eigen ervaring. Es kijken of mijn goeie redenen ook voor jou gelden?
Ontspan dan  je onderkaak, voor zo ver dat gaat, en laat je lippen iets van elkaar vallen. Je ademt door je mond in en uit; zo geef je de zuurstof alle ruimte om je lijf in en uit te stromen.

Als je inademt kan je je voorstellen dat niet alleen je longen, maar ook je buik zich vult met lucht. Je laat je borst en buik vrijelijk meebewegen op je ademhaling.

Als je uitademt, stroomt de lucht weer helemaal vanzelf - door je mond - naar buiten.
Je brengt eenvoudig je aandacht bij de beweging van je ademhaling en de sensaties in je lijf.

En? Wat merk je op?  

Ademen met begeleiding 

Veel stromingen voor persoonlijke groei maken gebruik van bewuste ademhaling. Ook binnen het Centrum voor Tantra werken we er graag mee. In onze introductiegroepen bieden we je een aantal verschillende vormen aan. Tijdens langere ademmeditaties kan er van alles in je wakker worden dat eerst onder de oppervlakte bleef. Dat kunnen fijne dingen zijn, maar ook lastige. Dit kunnen bijzondere en intense ervaringen zijn, waarbij je - zeker als je het voor het eerst doet - misschien wel wat ondersteuning kan gebruiken.

Als je zin hebt om verder te oefenen: Jan Willem en ik besteden in onze vervolg serie 'Ontspannen in Aanraken' (speciaal voor singles) iedere dag aandacht aan een vorm van bewuste ademhaling.
Weet je welkom.

Geef je respons op 'De helende kracht van zuurstof'