Ivanka’s glutenvrije hemelse Chocoladetaart

Smelten bij ieder hap van deze chocoladetaart

Ivanka: 'Deze heerlijke noten chocoladetaart maak je zonder meel, en daardoor is hij heel geschikt voor mensen met een gluten allergie. Er zit wél suiker in, maar ook die kan je tegenwoordig een stuk gezonder krijgen. Mijn voorkeur gaat uit naar kokosbloesemsuiker. Deze suiker heeft een zachte, karamel achtige smaak en je bloedsuikerspiegel gaat er niet van omhoog. Het is een 'gezonde', natuurlijke suiker. Versier de taart met vers rood zomerfruit en waan je in de hemel. Veel genot!'


Kokkin Ivanka heeft meer dan 10 jaar fantastisch vegetarisch eten voor ons gekookt tijdens onze retraites. We zijn heel erg dankbaar voor deze grote bijdrage aan ons werk. Op dit moment geniet ze van meer rust en ruimte om te reizen en veel samen te zijn met haar geliefde. Lees hier verder: 'Ivanka hangt haar keukenschort aan de wilgen'.


Glutenvrije Noten ChocoladetaartIvanka recept glutenvrije chocoladetaart

Benodigdheden voor 12 personen:

  • 200 gram hazelnoten
  • 5 eieren
  • 80 gram kokosbloesemsuiker (of gewone suiker)
  • 80 gram boter of kokosolie
  • 1 theelepel bakpoeder
  • 1 zakje vanillesuiker
  • 150 gram pure chocola (75% cacao of meer)
  • een snufje (glutenvrije) paneermeel
  • keukenmachine en handmixer

Bereiding

Vet een springvorm van circa 20 cm in met boter, en bestrooi met een beetje paneermeel. Warm de over voor op 175 graden (een heteluchtoven op 150 graden).

Hak de hazelnoten in de keukenmachine zo lang fijn, totdat het de structuur van meel heeft. Hak ook de chocolade fijn, en meng het met de hazelnotenmeel en de bakpoeder.

Scheid de eieren en klop de eiwitten stijf met de handmixer.

Roer de boter, de kokosbloesemsuiker, de vanillesuiker en een snufje zout romig met de handmixer, en voeg één voor één de eidooiers toe.

Roer dan het hazelnoot-chocolademeel door het beslag.

Roer de helft van het opgeklopte eiwit door het beslag, en daarna spatel je voorzichtig de andere helft erdoor. Rustig aan, zodat het eiwit niet helemaal stuk slaat.

Zet de taart in de oven en check na 45 minuten of hij gaar is door er een satéprikker of vork in te steken. Komt'ie er droog weer uit, dan is de taart klaar.

Laat 'm afkoelen en bestrooi hem eventueel met wat poedersuiker of versier met vers zomerfruit.

Centrum voor Tantra, Training # 17, Blok 6 (152)

Reacties op Ivanka’s glutenvrije hemelse Chocoladetaart

  1. Elizabeth schreef:

    Ongelofelijk zalig Ivanka !!! Maar dat had ik je al laten weten he?
    Misschien nog een inspiratie van mij naar jou : Zelf heb ik voor mensen die geen noten eten een taart ontwikkeld met fairtrade biologische cacao en gaargekookte gierst ipv hazelnoten Dan gebruik ik meer palmsuiker en agavesiroop. En rijstmeel om het aan elkaar te plakken met minder eieren. Wijnsteenzuur als rijsmiddel. Liefs van Elizabeth

    • ivankaivanka schreef:

      Dank je wel Elizabeth voor je reactie en de tip. Leuk om te lezen. Liefs van Ivanka

  2. Willemijn schreef:

    Nou Ivanka, vanavond ga ik aan de bak met zowel jouw risotto als je chocoladetaart 🙂
    Ben heel benieuwd naar het resultaat, zin in!
    PS Waar koop jij kokosbloesemsuiker..? Vast niet in Nesselande..? 😉

  3. alex schreef:

    morgen maak ik allebei. In gedachte verlang ik terug naar alles wat je voor ons maakte.
    dank je nogmaals Ivanka.Kus van Alex

  4. Jacqueline schreef:

    Paneermeel is niet glutenvrij 😮

  5. Bea schreef:

    Yvanka, wat een verrukkelijke taart! Het stond bij mij op de kersttafel bestrooid met poedersuiker bosbessen en frambozen. Leuk om te maken. Liefs.

Geef je respons op Ivanka’s glutenvrije hemelse Chocoladetaart