Tandava, de Dans van Shiva

Als je bij ons komt studeren, doe je de Tandava meditatie wellicht voor het eerst in onze introductiegroep. In de Tantra Training staat de Tandava met regelmaat op het programma en in het programma van de retraite Vloeibaarheid en Aanraken staat deze rijke meditatie zelfs centraal in het programma.

De Tandava wordt ook wel de Dans van Shiva genoemd. Het is een veelomvattende meditatie uit het Kashmir Saïvisme: een non-duale stroming binnen de Tantrische traditie.

Rustend in de ruimte en gevoelig naar alles wat je daarin opmerkt, verdiep je je adem en laat je op een geven moment je lichaam in beweging komen in een trage dans, in verfijnde aanraking met je omgeving en de muziek. Een dans waarin jij het niet zozeer doet, maar waarin je wordt gedanst. Het is bijzonder sensueel omdat je alsmaar in gevoelige aanraking bent met je eigen innerlijke ruimte en de ruimte om je heen.

De meditatie nodigt aanwezigheid, bewustzijn, gevoeligheid en vitale energie uit. Naarmate we leren hoe we wakker en gevoelig in contact kunnen zijn met alles wat er is, gaan we ook meer gevoel krijgen voor de diepte van het mysterie. Zo worden zelfs de eenvoudigste dingen wonderbaarlijk.

Oefenen om te bewegen in de stroom van ervaringen die vanuit de ruimte verschijnen en verdwijnen, brengt ons souplesse, levendigheid, groei en avontuur. De meditatie kan je ook in aanraking brengen met lagen van pijnlijkheid, angsten en spanning. De Tandava is een vriendelijke manier om je daarmee te verhouden.

Regelmatig gebruiken we tijdens de Tandava live muziek, gespeeld door Remmelt en Martine en soms ook Russill Paul, wanneer hij in Nederland is. Dit brengt een bijzondere resonans tussen de mensen die mediteren, de muzikanten en de muziek. Ellenoor, één van onze studenten, maakte hier een artistieke video impressie van. Dit jaar geven we ook weer een aantal middagen waarin we samen de Tandava beoefenen.

Liever thuis beoefenen? Bestel dan hier onze Tandava CD of download de track waarin je wordt begeleidt door Carla Verberk.

Geef je respons op 'Tandava, de Dans van Shiva'