Contact in tijden van corona

Walsen in het gangpad


We leven ondertussen al een paar weken in een waanzinnig snel veranderde maatschappij. Dat we in staat zijn om - met zoveel mensen tegelijk, in zo’n korte tijd - zó om te schakelen: dat maakt enorme indruk op me.

Ik zie persoonlijk helemaal het nut van de maatregelen: om onze zorg te ontlasten. Dat helpt me om eraan mee te doen.

Tegelijkertijd hoop ik dat we snel weer met zijn allen in beweging kunnen komen, zodat het middel niet erger wordt dan de kwaal.

En dan ben ik reuze benieuwd waar we onze vers ontdekte slagkracht allemaal nog meer voor willen inzetten. Ik kan wel een paar dingen bedenken...

Te midden van de huidige intensiteit maak ik kleine, maar wonderlijke momenten mee in de wereld van contact op afstand. Het leek me fijn om een aantal van die ervaringen te delen. Niet omdat ze zo bijzonder zijn. Meer omdat ze - ook nu - gewoon nog mogelijk blijken te zijn. Het is fijn om oog te houden voor de goedheid, ruimte en vrijheid waar we nog steeds contact mee kunnen maken.

Lees hier mijn artikel.

Namasté,
Jeroen

Reacties op Contact in tijden van corona

 1. AvatarAgnes schreef:

  Dank voor het fijne inspirerende artikel. Ik heb nog nooit met een van jullie kennis gemaakt, toch voel ik verbinding en wens ik jullie al het goede in deze intense periode.
  Lieve groet
  Agnes

  • Jeroen BiegstraatenJeroen Biegstraaten schreef:

   Hi Agnes, wat tof en actueel: op momenten dat we elkaar een tijd weinig live ontmoeten, toch verbinding voelen, yes. Heb het goed.

 2. Atten van der VlugtAtten van der Vlugt schreef:

  Leuk stukje, Jeroen, Thanxx

  • Jeroen BiegstraatenJeroen Biegstraaten schreef:

   Dank je makker!

 3. AvatarLink schreef:

  Mooi. Dank Jeroen. Prachtig verhaal. Het raakt me dat ik je van woord tot woord kan volgen. Die rust, die dans. Maakt mij ook vrolijk om met karren in de ecoplaza als kleine vrachtwagens achteruit in te parkeren en te overleggen hoe mijn tegenligger het best bij de eieren kan komen en ik bij de kaas. Het ga jullie goed.

  • Jeroen BiegstraatenJeroen Biegstraaten schreef:

   Hi Lino, ik zie je gaan! Toettoet. Piepknars komt er een kar tot stilstand, al dan niet botsend of heel behoedzaam. Ik zie in al die bewegingen zo snel iemands temperament, al is het maar op dat ene moment. 'Je bent hoe je rijdt', zoiets. Liefs

 4. AvatarMarion schreef:

  Ik glij als een Thaise zomerbries.... Gewéldige zin, Jeroen!
  En: leve de bio-winkel! Daar staan altíjd palmen (tenminste hier in Utrecht wel... ).

  • Jeroen BiegstraatenJeroen Biegstraaten schreef:

   Waar is die winkel! Geniaal.

 5. Marije OostindieMarije Oostindie schreef:

  En een respons via de mail van Herman, die we via de mail kregen omdat er even iets niet leek te werken via de site:

  Dank je wel Jeroen, mijn virtuele broer.

  Wat heb je dit mooi verwoord. Precies zoals ik dit aan de andere kant van de wereld ook meemaak.
  De rust... die we naar onze eigen plek kunnen meenemen. Mooi, om dat zo positief te kunnen bekijken en blijven ervaren.

  Wat prachtig dat jullie nu ook zo lekker rustig zoveel tijd aan je zoon te kunnen besteden.

  Wat betreft de Chi Gong en Tai Chi trainingen met mijn leraar, moet ik dit hier in Maleisië nu ook helemaal in het achtertuintje in mijn eentje doen. Het park waar we vroeger samen trainden is nu ook gesloten... Nou ja... Wanneer het wat te druk om me heen wordt, ga ik gewoon binnen voor een open raam verder trainen.

  Heel af en toe glip ik langs de toegestane weg controles en bezoek dan - met een zojuist op de markt gekochte tros bananen - even lao tse, mijn leraar - en zijn vrouw. Ik weet dat ze dol op lekkere bananen zijn.
  Tegelijk dan ook weer even kort energieën uitwisselen en wat ervaringen bijpraten ...

  - Tja..., ander onderwerp: een klein probleemje hier is, dat mijn 30 jaar oude Proton auto nu al twee lekke banden heeft gekregen, die ik nu dus regelmatig moet bijvullen. En alle reparatie plaatsen zijn gesloten. Nou dan maar gewoon met een pompje bijvullen en ervaren hoe dit verder loopt... Heel eenvoudig en dat lukt voorlopig nog best...!

  Ja, deze kabbelende rust in me en om me heen vind ik, alles afwegend ook leerzaam en zalig.
  Hou die innerlijke glimlach vast...!

  Namaste aan jou, het hele team en eventuele lezers...

 6. AvatarLoes Manders schreef:

  Dankjewel Jeroen, er is zoveel herkenning als ik jouw verhaal lees.
  Mijn vriendin en ik wandelen graag (wekelijks) samen en noemen dat "keek op de week" Kees van Kooten en Wim de Bie). Het valt ons op dat juist nu we afstand van elkaar en anderen moeten houden we veel meer contact maken met anderen, omdat we het passeren tijdens de wandeling zo comfortabel mogelijk willen maken. Rekening houden met elkaar uit respect voor elkaar. En vaak ontstaat er spontaan een praatje als er zich een ongebruikelijke of onverwachte situatie voordoet. Ik ben er blij mee, die ogen van contact.

  • Jeroen BiegstraatenJeroen Biegstraaten schreef:

   Tof, ik kan het helemaal voelen als je het erover hebt. Kooten en de Bie zouden vast hilarische scenes weten te scheppen op dit moment!

 7. AvatarRobert schreef:

  Mooi artikel Jeroen. Ik ben dankbaar dat ik een retraite cadeau krijg door de maatregelen en de daarbij behorende annuleringen van al mijn opdrachten. Net zoals jij zegt:
  in mijn eigen wereld heb ik het eigenlijk heel goed. Ik geniet van de tijd die ik mijzelf nu gun voor zelfstudie en reflectie. En dan af en toe voel ik mij opeens even schuldig. Moet ik niet heel hard nadenken over hoe het nu verder moet? Of voel ik mij schuldig omdat mijn gedachten niet bij alle mensen is die het nu heel moeilijk hebben. Maar gek genoeg voel ik mijn vooral dankbaar.

  • Jeroen BiegstraatenJeroen Biegstraaten schreef:

   Hi Robert, mooi element: mag je er van genieten? Ja, natuurlijk. Dit speelt eigenlijk altijd: nu we de wereld zo dichtbij kunnen halen, weten we dat er op allerlei plekken leed is, ook wanneer je heerlijk een boek zit te lezen, of geniet van de zon (of regen). Door corona ligt dit ineens gevoeliger. Ik denk trouwens dat dankbaarheid altijd een behulpzaam element is. Ik kan dat ook voelen, als Koan bij me in bed kruipt: wat een geluk, zo'n gezonde zoon. Of als ik mijn moeder spreek, die lekker de hond uitlaat. Ja, dankbaarheid. Dank je wel dat je die inbrengt. Heb het goed.

 8. AvatarHugo schreef:

  Ik heb genoten van dit artikel Jeroen, dankjewel!

  • Jeroen BiegstraatenJeroen Biegstraaten schreef:

   You're welcome, Hugo, hartstikke tof om te horen!

 9. AvatarIne Bolssens schreef:

  Hé Jeroen,
  Mooie vertellling!! En veel herkenning ook. Ik vind het namelijk heerlijk om nu (genoodzaakt) op m'n gemakje boodschappen te doen. Ik ben me veel bewuster van mij en me veel bewuster (liefdevoller) van de medeboodschapper, medewerker, beveiliger. Er is zoveel meer oog voor elkaar. En ik kan ook voelen, dat ook dit weer een beetje gewoon begint te worden en mijn bewustzijn daarmee ook een beetje af lijkt te vlakken. Dankzij je stukje heb dat dan weer helder in het snotje! Dank lieverd!

  • Jeroen BiegstraatenJeroen Biegstraaten schreef:

   Het snotje, topplek!

 10. AvatarAnouk schreef:

  ''Een paradijs van afstemming en compassie.''
  YES! Dank je wel voor het delen van je avonturen, ik heb ze met een glimlach op m'n gezicht gelezen. En ik hoop jou en Eef volgend jaar te ontmoeten bij de Jong Tantra training, liefs

  • Jeroen BiegstraatenJeroen Biegstraaten schreef:

   Lijkt me hartstikke leuk, tot dan!

 11. AvatarGert-Jan schreef:

  Dank voor het delen van je ervaringen. Zelf voel ik de verandering en het verlangen naar hoe het was vechten om aandacht in mij. De vertraging van de maatschappij voelt goed en geeft meer tijd voor bezinning en reflectie. Meer tijd om naar binnen te keren. Maar ik voel ook de onrust naar wat komen gaat, naar wat gaat veranderen en wat daarvan de impact op mijn leven zal zijn. Het verlangen naar fysiek contact met anderen en de energie kunnen voelen van een groep. Ik ben benieuwd naar wat de toekomst gaat brengen. Wat het ook is ik heb goede hoop dat die beter is dan wat we hebben achter gelaten. 🙏

  • Jeroen BiegstraatenJeroen Biegstraaten schreef:

   Ja, Gert-Jan, zeker: wat zou het te gek zijn als we onze huidige slagkracht in kunnen zetten voor een zorgvuldige, inclusieve toekomst!

Geef je respons op Contact in tijden van corona