Vloeibaarheid in Aanraking

Parels uit het Kashmir Saivisme

Tandava, Kashmiri massage, de Tattva's ...

In een prachtig ecologisch resort in Portugal - op een afgelegen heuvel midden in de natuur, uitzicht over de zee  in de verte- beoefenen we net als de ‘traditionele’ Tantrika’s om in aanraking te zijn met onszelf en met alles om ons heen.

We verfijnen in deze retraite het contact met onze uiterlijke en innerlijke zintuigen. Zo kunnen we steeds subtieler ervaren hoe de ruimte en overvloed van het Mysterie in alles wordt uitgedrukt. We laten ons hierbij inspireren door de '36 Tattva’s': een Tantrisch systeem dat verschillende dimensies van de realiteit beschrijft.

Twee beoefeningen staan deze retraite centraal: de Tandava - ‘de dans van Shiva’- en Kashmiri massage: de ‘Yoga van Aanraking’. Beiden geven veel steun om je te ontspannen en jezelf los te laten in de ruimte.

Onze vitale energie, die geregeld is vast gezet in controle, krampachtigheid en verdichting, kan zo haar natuurlijke vloeibaarheid terug vinden.

Vloeibaarheid en onze weerstand daartegen

Vloeibaarheid is een staat vol rijkdom en overvloed. Het geeft ons de ervaring van souplesse, van voortdurend ontvouwen, van groei en beweging, van verwondering en extase.

Het maakt dat we soepel en los mee kunnen bewegen met de steeds veranderende realiteit.

We zullen in deze retraite ook verfijnd aandacht besteden aan de weerstand tegen aanraking en vloeibaarheid. Als die worden herkend voor wat ze zijn, kunnen ze een toegang worden tot de openheid die alles toelaat wat opkomt in je ervaring en die niets buiten hoeft te sluiten.

Praktische informatie

Deze groep zal eind mei 2025 plaatsvinden. Op dit moment is de locatie en daarmee de prijs nog niet bekend. Je kunt je interesse kenbaar maken door een mail te sturen naar info@centrumvoortantra.nl. Dan zetten we je op de interesselijst en zullen we je informeren als we de groep op onze site publiceren en online inschrijven mogelijk is.
Meer vervolggroepen:

Aanraken
Jade Ei vijfdaagse in Havelte
Jong Tantra Weekend
Leven en Dood
Linkinggroep
Overgave
Seks & Ruimte
Tantra in relatie
Tantrische wandelreis op Kreta
Zeilgroep

Staf
Carla Verberk
Remmelt van Kleef
Theo de Klein

4

Sinds de retraite voel ik me luchtiger en… stabieler.
En 't is nog niet gedaan!
Danny

Laatst kreeg ik nog een kaartje van onze dochter, waarin ze schreef hoe zichtbaar het voor haar is dat we we zoveel zachter en meer afgestemd zijn als we terugkomen uit de trainingen.

Joke

Ik heb allerlei leraren gehad, ook mensen die zeiden 'alles wat er is, is OK'. Maar dan was het stiekem toch beter als je het zó doet. Of ze zeiden: 'Als je dit doet, dan ervaar je dat'.

Wat voor mij vooral belangrijk was, dat Carla en Remmelt echt open staan voor alles wat je kan ervaren en je daar ook de ruimte voor geven. Ze zijn niet dogmatisch; het is werkelijk goed zoals het is.

Tom
De retraite was voor mij een echte doorbraak.
Ze kwam op precies het gepaste tijdstip in m'n evolutie. Na enkele jaren van kwelling begon ik de goedheid van het leven te proeven en de problemen werden uitdagingen.
Ja, niets minder dan dat.
Danny