Tandava

De Dans van Shiva

met live muziek

De Tandava is een belangrijke meditatie uit het Kashmir Saïvisme, de traditie waarin onze wortels liggen. Ieder kwartaal bieden we studenten en geïnteresseerden de mogelijkheid om een avond de Tandava met ons te dansen onder begeleiding van Carla Verberk, met live muziek van Remmelt van Kleef en Martine Boerstra.

Over de Tandava

De Tandava is een rijke meditatie uit het Kashmir Saïvisme, een nonduale stroming binnen de Tantrische traditie. Rustend in de ruimte en gevoelig naar alles wat je daarin opmerkt, verdiep je je adem en laat je op een geven moment je lichaam in beweging komen in een trage dans, in verfijnde aanraking met je omgeving. Een dans waarin de Tandava jou danst. Het is bijzonder sensueel omdat je alsmaar in gevoelige aanraking bent met je innerlijke ruimte en de ruimte om je heen.

De meditatie nodigt aanwezigheid, bewustzijn, gevoeligheid en vitale energie uit. Naarmate we leren hoe we wakker en gevoelig in contact kunnen zijn met alles wat er is, gaan we ook meer gevoel krijgen voor de diepte van het mysterie en worden zelfs de eenvoudigste dingen wonderbaarlijk. Oefenen om te bewegen in de stroom van ervaringen die vanuit de ruimte verschijnen en verdwijnen, brengt ons souplesse, levendigheid, groei en avontuur. De meditatie kan je ook in aanraking brengen met lagen van pijnlijkheid, angsten en spanning. De Tandava is een vriendelijke manier om je daarmee te verhouden.

We beoefenen de meditatie met muziek die live gespeeld wordt door Remmelt en Martine. Dit brengt een heel bijzondere resonans tussen de mensen die mediteren, de muzikanten en de muziek.

Data

We publiceren maart nieuwe data.Staf
Carla Verberk
Martine Boerstra
Remmelt van Kleef

Locatie
Centrum voor Tantra – Amsterdam

2

Ik heb allerlei leraren gehad, ook mensen die zeiden 'alles wat er is, is OK'. Maar dan was het stiekem toch beter als je het zó doet. Of ze zeiden: 'Als je dit doet, dan ervaar je dat'.

Wat voor mij vooral belangrijk was, dat Carla en Remmelt echt open staan voor alles wat je kan ervaren en je daar ook de ruimte voor geven. Ze zijn niet dogmatisch; het is werkelijk goed zoals het is.

Tom

De term 'Tantra' wordt door steeds meer mensen gebruikt en wordt daarmee steeds holler. Als het gaat over het werk van het Centrum voor Tantra; dan is dat nu vooral mijn referentiekader als het gaat om Tantra.

Hans

Meer groepen:

Oriënterend gesprek