Meesterschap in Mantra niveau 1

 

De beoefening van Mantra is één van de belangrijkste pijlers in de Tantrische traditie. Als je al een tijdje bij ons studeert, zal je hebben gemerkt dat het aanbod van Mantra binnen ons Centrum groeit. Sinds we zelf meer en meer Mantra beoefenen en aanbieden in onze programma's, worden we alsmaar dieper geraakt door de kracht ervan. 

Remmelt: 'Mantra’s zingen gaat niet over het zingen van liedjes. Mantra’s brengen me de taal en de toewijding waarin ik me verbind met 'Tat': het Ene, het onzichtbare, onkenbare en ondeelbare. Ze herinneren me eraan dat ik geen afgescheiden losse menselijke entiteit bent, maar een manifestatie van die Kracht en er als vanzelf mee verbonden.'  

In de leergang 'Meesterschap in Mantra' bestuderen en beoefenen we de Vedische Mantra’s. Deze Mantra's zijn 7000 tot 3000 jaar voor onze jaartelling ontstaan. Dit was een tijd waarin taal nog niet het logische en rationele karakter had van onze huidige taal. De heilige klanken van de Mantra's zijn ‘gehoord en verstaan’ door de Rishis: de sjamanen van die tijd. Zij hebben de universele krachten uitgedrukt in kosmische gezangen: mythisch en intuïtief, vol animistische aspecten; rudimentair en krachtig. Op het agressieve af soms, niets zoetsappigs aan.

We zijn er eerlijk over: het leren van een Vedische Mantra gaat niet over één nacht ijs. Zoals alles met diepgang vraagt het toewijding en oefening, een betrouwbare leraar en een systematische methode. We ondersteunen je in deze leergang op allerlei manieren in je beoefening. En je bent niet alleen: je bent onderdeel van een groep toegewijde studenten met wie je regelmatig bijeen komt om samen te beoefenen en te delen.

Je inspanning wordt uiteindelijk beloond met je meesterschap over meer dan tien Vedische Mantra’s. Je krijgt kennis van het Sanskriet: de betekenis, de precieze uitspraak en de cadans van iedere mantra. Maar het belangrijkste van dit alles is, dat je na deze leergang begrijpt hoe je Mantra toepast in je leven. Je kan vanaf dan altijd terugvallen op Mantra als hulpbron op ieder moment dat je kracht, energie of helderheid nodig hebt.

Mastery of Mantra

Sinds 2016 werken we samen met Russill Paul, die zijn opleiding ontving in de eeuwenoude tempels van India. Hij wordt internationaal erkend als expert op het gebied van klassieke Mantra. 'Meesterschap in Mantra' bestaat uit vier componenten waarin zelfstudie en gezamenlijke beoefening elkaar afwisselen:

  • 10 woensdagavonden in Amsterdam om samen te oefenen en te delen, begeleid door Eelco
  • Een tweedaagse residentiële workshop met Remmelt en Eelco in Nederland
  • Zelfstudie binnen Russill's online 'Mastery of Mantra' programma 
  • 10 tot 15 online sessies met Russill in groepsverband

Mantra hier en nu
Tijdens de tien avonden beoefenen we samen Mantra's, maar onderzoeken we ook wat ze doen voor ons, in ónze cultuur. Wat openen ze in ons? Maken ze ons sterker? Maken ze ons subtieler? Geven ze de veerkracht om te kunnen omgaan met de uitdagingen waar wij mee te maken hebben? Kunnen ze ons helpen te helen en zien waar onze werkelijke kracht ligt? 

We onderzoeken hoe we ‘Dat’ - wat we zo onmiddellijk kunnen ervaren in Mantra (energie, aanwezigheid, kracht, vreugde, openheid…) - ook kunnen leven in ons dagelijkse leven. We zullen kijken naar wat daar de verwarringen angsten en blokkades zijn.

‘Mastery of Mantra’ curriculum voor 2021/22
De modules zijn gegroepeerd in drie fases:

PHASE A: Empowerment of Shakti
Module 1: Movements of Shakti (Learn Energy Flow)
Module 2: Yoga of the Tongue (Learn Placements)
Module 3: Prayers of the Heart (Learn Simple Mantras)
Module 4: The Spirit of Community (Learn Classic Mantra)

PHASE B: Study Obstacle Removal
Module 5: Bringing Light to Dark Places
Module 6: Meditating on the Faceless Face
Module 7: Blasting through Obstacles

PHASE C: Focus on Enlightenment
Module 8: Pushing towards Enlightenment
Module 9: Liberation from Death
Module 10: Embracing the Fullness

Iedere module bevat een aantal video- en audio lessen in het Engels. Hierin komen de betekenis, uitspraak, melodie, schrift en veel voorkomende valkuilen in iedere Mantra aan de orde. In deze opzet kan iedereen zijn of haar persoonlijke interesse en kwaliteiten ontwikkelen. Sommigen van jullie zijn misschien speciaal geïnteresseerd in de spirituele ervaring of de filosofische betekenis, anderen in muziek en klanken, weer anderen in taal, schrift en uitspraak. Het komt allemaal aan bod.

Je kan alle bestanden streamen of online beluisteren. Je krijgt per fase beschikking tot al het daarbij behorende materiaal zodat je in je eigen tempo kunt studeren en ook weer niet te hard van stapel zult lopen. Russill is beschikbaar voor individuele vragen die betrekking hebben op het materiaal.

Praktische informatie

Het is op dit moment niet bekend wanneer deze groep weer zal starten. Zodra de data bekend zijn zullen deze gepubliceerd worden.

Je hoeft voor deze doorgaande mantra groep geen introductiegroep te hebben gedaan bij het Centrum voor Tantra. Iedereen met interesse in Mantra, Tantra en yoga is welkom.

De avonden met Eelco zijn in Amsterdam op het Centrum voor Tantra (Asterweg 20 G, Amsterdam), steeds op waarschijnlijk woensdagavond. 
Tijd: 19.00 - 21.30 uur / inloop v.a. 18:30 uur.

De tweedaagse afsluitende residentiële workshop met Remmelt en Eelco zal waarschijnlijk plaatsvinden in Herberg De Dieken in Holten. 

Als onderdeel van de inschrijving sluit je een ‘studenten-overeenkomst’ af met Russill Paul.

Deze groep kan doorgaan bij een minimum van 10 deelnemers.

 

Heb je speciale interesse in Mantra? Schrijf je dan hier in voor onze Mantra mails en we zullen je op de hoogte houden van al ons aanbod rondom Mantra.
Meer mantra groepen:

De Yoga van Klank – duik diep in de Tantrische Mantra
Meesterschap in Mantra niveau 2
Open Mantra Inloop
The Yoga of Sound – a dive deep into Tantric Mantra
Yoga of Sound Immersion

Staf
Eelco ten Wolde
Remmelt van Kleef
Russill Paul

Locatie
Centrum voor Tantra – Amsterdam

5

Eigenlijk weet ik niet meer wat me bewoog mee te doen aan MiM 1. De voorwereldlijke baarmoederlijkheid van de klanken misschien, of de kracht, de structuur en de helderheid die er in me ontstond tijdens het zingen.

Mariken

Alsof er een wens in vervulling is gegaan zonder dat ik van tevoren realiseerde dat ik die had…
Mensen, mensen, mensen, wat was het te gek!

Jansje

Mantra = tantra in taal; het is directe aanraking door klank. Mantra samen zingen of reciteren is een veld creëren waarin heling plaatsvindt.

Sarah

De heilige en oeroude Vedische klanken die door mij heen vibreren, waardoor alles in mij stroomt: Het geeft mij vervulling dat verschillende (lichaams)gebieden in mij worden aangeraakt. Mijn dragend vermogen is door de mantra's groter geworden en het vertrouwen in mijzelf als onderdeel van alles-wat-is, groeit.

Sarah

Waar ik mezelf voorheen vooral als vloeibaarheid en mist ervaarde met daarbovenop een hoofd in overdrive, voelde ik na het zingen soms ineens grond, stevigheid en structuur. De klanken hielpen me mijn JA of NEE te voelen, grenzen te ervaren en te begrenzen.

Mariken