Doorgaande Groep: Meesterschap in Mantra

Meesterschap in Mantra’ - naar de wortels van Mantra
 

De oudste en daarmee meest oorspronkelijke stroming van Mantra is de Vedische, die dateert van 7000-3000 jaar voor onze jaartelling. Een tijd dat ‘taal’ voornamelijk bestond uit klank en poëzie en nog niet het logische en rationele karakter had dat onze huidige taal kenmerkt. Deze Mantra’s zijn ‘gehoord en verstaan’ door de Rishis: de sjamanen van die tijd. Zij hebben de universele krachten uitgedrukt in klank. Daarmee zijn het kosmische gezangen, mythisch en intuïtief, vol animistische aspecten: rudimentair en krachtig. Op het agressieve af soms, niets zoetsappigs aan. 

Het is aardig om te weten dat de Surya Gayatri Mantra, de moeder van alle Mantra’s en bij de meeste van ons wel bekend, deel uitmaakt van deze traditie. In dit programma bestuderen en beoefenen we deze Vedische Mantra’s. Het leren ervan gaat niet over een nacht ijs. Het vraagt toewijding en oefening, een betrouwbare leraar en een systematische methode. Zoals alles met enige diepgang oefening behoeft voor je het onder de knie hebt.

Je inspanning wordt uiteindelijk beloond met je meesterschap over meer dan tien Vedische Mantra’s: kennis van hun taal (Sanskriet), uitspraak, ritme, betekenis en toepasbaarheid op je dagelijks leven.

Mastery of Mantra
We werken sinds 2016 samen met Russil Paul -  en deze groep gebruikt zijn online 'Mastery of Mantra' programma als leidraad, maar is uitgebreider en meer omvattend. 

Het bestaat uit vier componenten:

  • Toegang tot Russill's online 'Mastery of Mantra' programma, dat je ondersteunt in je individuele studie en beoefening
  • 10 dinsdagavonden in Amsterdam om samen te oefenen en te delen, begeleid door Eelco en Martina
  • Een tweedaagse residentiële workshop met Russill en Remmelt in Nederland
  • 10 tot 15 online sessies met Russill in groepsverband

In dit doordachte en diepgaande programma wisselen zelfstudie en samen oefenen elkaar af. Daarmee vormen ze een welkome aanvulling op- en ondersteunen ze elkaar. De ervaring van het afgelopen jaar heeft geleerd dat het zonder deze combinatie bijna niet te doen is. Deze traditie vraagt precisie in uitspraak en ritme omdat daarin de kracht en de betekenis manifesteert.

Mantra hier en nu
Tijdens de tien avonden beoefenen we samen de oude methoden, maar onderzoeken we ook wat Mantra's doen voor onze menselijke psyche in de huidige tijd en in ónze cultuur. Wat openen ze in ons? Maken ze ons sterker? Maken ze ons subtieler? Geven ze de veerkracht om te kunnen omgaan met de uitdagingen waar wij mee te maken hebben? Kunnen ze ons helpen te helen en zien waar onze werkelijke kracht ligt? We onderzoeken hoe we ‘Dat’ - wat we zo onmiddellijk kunnen ervaren in mantra (energie, aanwezigheid, kracht, vreugde, openheid…) - ook kunnen leven in ons dagelijkse leven. We zullen kijken naar wat daar de verwarringen angsten en blokkades zijn.

‘Mastery of Mantra’ curriculum voor 2019
De modules zijn gegroepeerd in drie fases:

PHASE A: Empowerment of Shakti
Module 1: Movements of Shakti (Learn Energy Flow)
Module 2: Yoga of the Tongue (Learn Placements)
Module 3: Prayers of the Heart (Learn Simple Mantras)
Module 4: The Spirit of Community (Learn Classic Mantra)

PHASE B: Study Obstacle Removal
Module 5: Bringing Light to Dark Places
Module 6: Meditating on the Faceless Face
Module 7: Blasting through Obstacles

PHASE C: Focus on Enlightenment
Module 8: Pushing towards Enlightenment
Module 9: Liberation from Death
Module 10: Embracing the Fullness

Iedere module bevat een aantal video- en audiolessen in het Engels, waarin inhoud, betekenis, uitspraak, melodie, schrift en veel voorkomende valkuilen in mantra aan de orde komen. In deze opzet kan iedereen zijn of haar persoonlijke interesse en kwaliteiten ontwikkelen. Sommigen van jullie zijn misschien speciaal geïnteresseerd in de spirituele ervaring of de filosofische betekenis, anderen in muziek en klanken, weer anderen in taal, schrift en uitspraak. Het komt allemaal aan bod.

Deze bestanden kun je downloaden en/of online beluisteren en ze blijven altijd toegankelijk voor je. Je krijgt per fase beschikking tot al het daarbij behorende materiaal zodat je in je eigen tempo kunt studeren en ook weer niet te hard van stapel zult lopen. Russill is beschikbaar voor individuele vragen die betrekking hebben op het materiaal.

Praktische informatie

De avonden met Eelco en Martina zijn in Amsterdam op het Centrum voor Tantra (Asterweg 20 G, Amsterdam), steeds op dinsdagavond.
Data: 24 sept, 15 en 29 okt, 26 nov, 17 dec, 14 jan, 11 feb, 10 mrt, 14 apr en 19 mei.
Tijd: 19.00 - 21.30 uur. Inloop 18:30 uur.

De tweedaagse afsluitende residentiele workshop met Russill, Remmelt, Martina en Eelco is van 16 t/m 18 juni (van dinsdag 18.00 uur tot donderdag 18.00 uur) in Herberg De Dieken in Holten.

Je hoeft voor deze doorgaande mantragroep geen introductiegroep te hebben gedaan bij het Centrum voor Tantra. Iedereen met interesse in Mantra, Tantra en yoga is welkom.

Als onderdeel van de inschrijving sluit je een ‘studenten-overeenkomst’ af met Russill Paul.

 Datum
11-02-2020
10-03-2020
14-04-2020
19-05-2020
16-06-2020 t/m 18-06-2020

Staf
Eelco ten Wolde
Martina Gijsbers
Remmelt van Kleef
Russill Paul

Locatie
Centrum voor Tantra – Amsterdam

Kosten voor deze groep (p.p)
€ 1575,- (incl. € 251,51 btw)

Opbouw van deze kosten:

Kosten training (p.p)
€ 1335,- (incl. € 231,69 btw)

Kosten verblijf (p.p)
€ 240,- (incl. € 19,82 btw)

0