Meesterschap in Mantra niveau 2

Shodasha Upacara:

Voorbij Meesterschap van Mantra niveau 1 waarin we de uitspraak van mantra's bestuderen, is de Shodasha Upacara een uitdrukking van een diepgaande Tantrische traditie. De Shodasha Upacara is een zestien-delig Tantrisch genezingsritueel. Het is een Puja, met geavanceerde mantra's en rituele gebaren (Mudras) om de Shakti aan te roepen en te benaderen. Dit gebeurt via Saraswati, die beschouwd wordt als een zuiver kanaal voor kennis, "Vidya".

De mate waarin mantra's onze alledaagse wereld van materie en energie kunnen binnendringen, hangt af van de mate waarin we de grenzen van de onzichtbare wereld en de zichtbare wereld kunnen oplossen.

Een Tantrisch ritueel is ontworpen om ons te leren hoe we deze grens kunnen uitdunnen, poreuzer en doordringbaarder kunnen maken.

Elk van de zestien onderdelen van de Shodasha Upacara vormt een aparte beoefening. Er zijn talloze vormen van eerbetoon onder de Hindoes, waarvan Puja een van de meest populaire is. Terwijl Puja, van oudsher, "verering" van een god of godin is, staat Puja toch ook centraal in de Tantrische praktijk in de Tantrische  Sri Vidya traditie die Russill onderwijst.

Als Kaula beoefenaars zijn wij, bij het Centrum voor Tantra, meer afgestemd op het non-dualisme. Een interessant punt van overeenstemming is echter waar Adi Shankara, de meest invloedrijke non-dualistische leraar van India, de Puja beoefende en onderschreef. Shankarcarya, die in de 8e eeuw de Advaita filosofie (non-dualisme) ontwikkelde, was een beoefenaar van Sri Vidya Tantra en gebruikte Puja in zijn dagelijkse routine. Hij pleitte er zelfs sterk voor tijdens zijn leven.

Het Centrum voor Tantra willen de Puja opnemen in onze basiskennis. Niet omdat we ons willen bezighouden met religie of het aanbidden van het goddelijke buiten ons, maar omdat we de enorme kracht van de Puja voelen, om veranderingen en openingen in het bewustzijn mogelijk te maken.

Het belangrijkste doel van Puja is tweeledig. In de eerste plaats is het om de vijf zintuigen te openen van degenen die de Puja doen en hem of haar naar een hoger niveau van bewustzijn te begeleiden. Ten tweede is het gebaseerd op de Indiase tradities van het eren van een gast, waarbij elke Upacara de godheid die in het beeld aanwezig is voor de duur van de Puja, eer betuigt. Duidelijk is dat het hier niet gaat om de verering van een object buiten onszelf, maar om het herkennen van onszelf als een manifestatie van de kwaliteiten die we weerspiegeld zien in het beeld van de godheid.

In het beoefenen van de Shodasha hopen we onze aanwezigheid bewustzijn te verdiepen en intensiveren via het kanaal dat Saraswati is. Er is een schoonheid en welsprekendheid in het ritueel dat we hebben meegemaakt toen Russill de Saraswati Puja afgelopen jaren in Meeuwenveen de heeft aangeboden. Ze brachten ons in diepe en bijzondere staten van bewustzijn.

Nu hebben we de kans om dit ritueel te leren voor bij ons thuis, voor in ons Centrum in Amsterdam en binnen de programma's die ieder van ons in de wereld brengt.

Het proces van het ritueel is op te splitsen in vele onderdelen. Ten eerste leren we bepaalde bijzondere manieren om het lichaam en de geest te zuiveren. Ook leren we bescherming van onze ruimte te creëren. Zodra we dit hebben geleerd, beginnen we het ritueel. Het start met het uitnodigen van iets dat ogenschijnlijk geen deel uitmaakt van ons zelfbewustzijn. Als we dat 'iets' uitnodigen ons zelfbewustzijn binnen te gaan, wordt het deel van ons bewustzijn. In het begin behandelen we deze kwaliteit van bewustzijn als een gast die ons dagelijks bewustzijn bezoekt vanuit de onzichtbare werkelijkheid, waarna we ons na verloop van tijd, gaan herkennen als het kanaal van bewustzijn zelf.

En dus nodigen we deze "gast"-aanwezigheid uit om plaats te nemen in ons bewustzijn en doen we rituelen die onze gevoeligheid intensiveert. Het proces bouwt zich steeds verder op tot een climax, net als het voorspel dat leidt tot een orgasme. Deze climax wordt gevolgd door een geleidelijke ontspanning, uithangen en knuffelen met- en in aanwezigheid. Het idee achter het ritueel is om een kwaliteit van relatie te introduceren binnen het vormloze van de non-duale ervaring. Wat we normaal gesproken ervaren met onze partners in het typische liefdesspel, manifesteert zich in het proces van het ritueel, omdat de kern ervan een diepe ervaring van intimiteit met het sacrale is.

Voor de studenten die klaar zijn om deze reis van de Shodasha te beginnen, is er een mythische kwaliteit in het proces. Het is het equivalent van de held en heldin die in het onbekende reizen, om een magische kracht te ontdekken. Je moet je laten inspireren door de geest van queeste en ontdekking. Je kunt niet weten wat dit is of hoe het zal zijn. Je moet openstaan om het te ontdekken voor jezelf en in je eigen bewustzijn.

De kern van dit programma vormen de oude mantra's uit de Rig Veda. Dit geschrift is het oudste op de planeet. Als je deze woorden leert spreken, ontdek je de magische eigenschappen die er in besloten liggen. Als je het Meesterschap in Mantra niveau 1 niet hebt bestudeerd, kun je deze woorden nog steeds spreken en hun kracht voelen. Het zal een beetje zijn alsof je Hermelien Griffel bent of Harry Potter die naar Zweinstein gaat.

Tantra, vooral de Sri Vidya-traditie, is heel anders dan onze Kaula-tak, vooral door dit gevoel voor magie en mysterie. Het is dit gevoel van magie en mysterie dat Centrum voor Tantra naar deze studie van de Shodasha Upacara trekt.

Hoe gaan we het leren?
Je krijgt toegang tot een prachtig gecreëerd online platform waar je de tutorials 24 uur per dag, 7 dagen per week kunt bekijken via een telefoon, tablet of computer met internetverbinding.
Russill heeft een uitgebreid online curriculum in het Engels en Sanskriet gemaakt waarin hij zijn kennis van dit ritueel deelt door middel van krachtige video's en audio's. Het is alsof je met hem in dezelfde kamer bent, vooral als je je koptelefoon opzet. De tutorials zijn zo ontworpen dat ze in etappes op het platform verschijnen, zodat je niet overweldigd wordt door het enorme volume van dit alles. In plaats daarvan voelt het alsof Russill je persoonlijk kennis laat maken met elke fase van het proces, waardoor je de tijd hebt om elke sectie te absorberen voordat je naar de volgende gaat. Sommigen van jullie willen misschien wat sneller gaan dan anderen en daar wordt rekening mee gehouden. De inhoudelijke stroom is goed doordacht.

Online-ondersteuning van Russill
Als je de eerste helft van het ritueel hebt geleerd, biedt Russill een online ondersteuningssessie aan. Daarin heb je live interactie met hem en kun je je vragen stellen. Als je de live online ondersteuningssessie mist, kunt je na afloop van de sessie nog steeds de gearchiveerde versie online bekijken.
Op dezelfde manier zal Russill na afloop van de hele Puja een tweede online ondersteuningssessie aanbieden. Ook hier geldt dat je je geen zorgen hoeft te maken als je niet bij kunt zijn. Als je de live online ondersteuningssessie mist, kun je na afloop van de sessie nog steeds de gearchiveerde versie online bekijken. Hoewel dat natuurlijk minder training en ondersteuning biedt....

Live bijeenkomsten van 4 uur met Remmelt
Naast de online tutorials en ondersteuning van Russill biedt Remmelt persoonlijk acht bijeenkomsten aan. Elk van deze sessies zal zich richten op een specifiek aspect van het ritueel. Bijvoorbeeld de eerste live sessie met aandacht voor de zuivering van lichaam en geest. Tijdens deze live-sessies zullen we niet alleen samen de specifieke mantra's en rituelen oefenen, maar ook aandacht hebben voor wat er met ons tijdens het proces gebeurt.

Het "geschenk" van de live-sessies is de unieke gelegenheid om de non-duale benadering van het Centrum voor Tantra te integreren met het krachtige ritueel van de Shodasha en de Sri Vidya Tantrische traditie, die een schitterende zustertak van Tantra is. Zeer zelden hebben studenten van één tak de mogelijkheid om zich bezig te houden met een dergelijk cross-disciplinair proces. We verwachten veel van de mate waarin het bewustzijn van de studenten en leraren zich zal uitbreiden, verdiepen en transformeren, vooral na wat we de afgelopen jaren met Russill in Nederland hebben meegemaakt.

En we sluiten af met een live retraite...
We sluiten het programma af met een tweedaagse bijeenkomst met Russill en Remmelt. Tijdens deze live retraite zal Russill ons helpen bij het perfectioneren van wat we hebben geleerd, inclusief het reciteren en zingen van de mantra's. Zie het als een inwijding waarna je de Shodasha Upacara zelfstandig kunt geven. Op weg naar iemand die ook de zogenaamde "siddhi", de magische krachten van Tantra, kan aanboren.

Studenten die de Meesterschap in Mantra niveau 1 opleiding hebben voltooid zullen in staat zijn om de mantra's in dit programma te zingen. Zij die dat niet hebben, kunnen de mantra's spreken en zo nog steeds de krachtige vruchten van dit ritueel ervaren. Dit komt omdat mantra's een vorm van heilig spreken zijn. We stellen deze training open voor iedereen die interesse heeft in dit programma na het lezen van de beschrijving op deze pagina. Je moet echter wel toewijding voelen voor alle onderdelen van het proces. Zowel het zelfstandig leren en bestuderen van Russill's materiaal alsook het commitment op de zondagen samen te komen, te oefenen en elkaar te ondersteunen.

Speciaal voor de Nederlandse studenten krijgt de Shodasha Upacara een grote update en uitbreiding. Daarnaast zal Russill, als bonus, een aantal gloednieuwe modules delen die hij momenteel ontwikkelt voor zijn senior studenten. Dit zal worden aangeboden na de voltooiing van het essentiële Shodasha Upacara-curriculum.

Mogen we je op de hoogte houden van al onze Mantra activiteiten?
Meld je dan hier aan voor onze speciale Mantra mails (max 1 x per maand).
Meer mantra groepen:

De Yoga van Klank – duik diep in de Tantrische Mantra
Meesterschap in Mantra niveau 1
Open Mantra Inloop
The Yoga of Sound – a dive deep into Tantric Mantra
Yoga of Sound Immersion

Staf
Carla Verberk
Remmelt van Kleef
Russill Paul

5

Alsof er een wens in vervulling is gegaan zonder dat ik van tevoren realiseerde dat ik die had…
Mensen, mensen, mensen, wat was het te gek!

Jansje

Maar vlak voor de deur, legt Saraswati haar sluier van schone beloftes af en spiegelt en toont me, meedogenloos, mijn namaak-zelf. “Eerst die prinsessenjurk uit”, lijkt ze te zeggen. Maar wat ben ik zonder? Ik word overvallen door een diep gevoel van waardeloosheid. Maar terwijl ik daar in uithang, wanhopig, machteloos, voel ik ook hoe ze me heeft binnengelaten, hoe ze een huis, een tempel is geworden. Hoe ze me omvat met al mijn somberte. En ik ontspan.

Mariken

Ik ben intens dankbaar voor de rijkdom die ik krijg aangeboden: de teachings van Russill, de volheid in de verbinding met mede-chanters, de prachtige eeuwenoude mantra’s, en de voortgang en diepgang in het proces van helen.

Marie-Anne

Het was ongetwijfeld de schoonheid, de magie, en de belofte van toegang tot het mysterie die me naar de Shodasha Upacara toetrok, die me verleidde. Dáár wilde ik naar binnen.

Mariken

Steeds dichterbij door het oefenen, het inquiren over het oefenen. Voelend in mijn verlangen naar- en mijn verzet tegen ‘the Divine Feminin’. Ondanks mijn verzet en mijn dwingelandij is daar steeds Saraswati’s geduldige wachten tot ik mijn hakken uit het zand haal, mijn stampvoeten opgeef.

Mariken